Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
Ismét egy híres/hírhedt fegyver a második világháborúból.
Vigyázz videó indul.

A Maschinengewehr 42 a második világháború egyik legismertebb géppuskája volt. A fegyvert a német Mauser cég fejlesztette ki és 1942-től állították hadrendbe a német hadseregnél. A 7,92 mm-es kaliberű géppuskát az MG 34 alapján fejlesztették ki, és annak leváltására szánták. Mindezek ellenére mindkét fegyvert gyártották és használták a háború végéig. A korábbi típusok gyártási tapasztalatait Lengyelországban zsákmányolt műszaki elképzelésekkel ötvözték, melyből megszületett a végeredmény, egy valóban kiváló fegyver, ami 1942-ben állt hadrendbe. Tűzgyorsasága miatt a " Hitler fűrésze" becenevet kapta.
Gyártása
Az MG 42 jelentősen olcsóbb préselt acélból készült. Csak a legfontosabb részei készültek drágább, megmunkált tömör acélból. Ily módon a fegyvert gyorsan, olcsón és nagy mennyiségben lehetett gyártani. A kissé primitív és egyszerű hegesztései miatt a szövetségesek kezdetben úgy vélték, hogy Németország már komoly problémákkal küzd a gyalogsági fegyverek előállításában. Azonban az MG 42 mérföldkövet jelentett a lőfegyverek kialakításában. Bár az MG 34 ára még 327 (ma kb. 1170 €) német birodalmi márka (RM) volt, az új MG 42 köszönhetően a hatékony termelésnek már csak 250 RM-ba (940 €) került. Elkészítése 75 órába tellett, amíg az MG 34 150 órát vett igénybe. A háború alatt 400,000 darab készült belőle (17,915 darab 1942-ben, 116,725 1943-ban, 211,806 1944-ben, 61,877 1945-ben).
Üzemeltetése
Az MG 42 11,57 kg volt kétlábú állvánnyal (könnyített változat), vagyis könnyebb, mint az MG 34. Állandó és hosszú üzemeltetés során a Lafette 42 tripoddal szerelték fel, ami önmagában már 20,5 kg. A cső sokszögű huzagulású és könnyebb, mint az MG 34-esé, ezért hamarabb túlmelegedett. Egy tapasztalt géppuskakezelő 5-6 másodperc alatt kicserélte a túlhevült csövet. A cső kb. 150 hosszú sorozatban leadott lövés után túlhevül.
Az MG 42-höz a legoptimálisabb személyzet hat főből állt: egy parancsnok, egy géppuskalövész, aki lőtt és cipelte, egy aki az állványt cipelte, és három, aki a lőszert, csöveket, szerszámokat vitte magával. A parancsnok és a géppuskalövész csak egy pisztollyal rendelkezett, a többi négy karabéllyal. Ezt a létszámot később háromra csökkentették: egy géppuskalövészre, egy töltőkezelőre (a cserecsövekkel), és egy irányzóra. A géppuskalövész általában tiszthelyettes volt (legtöbbször Unteroffizier).
A kor amerikai és angol doktrínái a lövészekre koncentráltak, a géppuska csak támogató szerepet töltött be. A német doktrína ennek az ellentéte: a géppuska áll középpontban, a lövészek csak támogatnak. Ez azt jelentette, hogy a német hadsereg egységeire jóval több géppuska jutott, mint a szövetségesekére, egyúttal a német ellenállásba ütköző szövetségesek óvhatatlanul egy vagy több MG 42-esbe botlottak. A kezelőszemélyzet számára lehetőség volt a folyamatos zárótűz, és csak akkor kellett megállni, mikor a cső túlhevült. Mind az amerikai és angol csapatokat arra képezték ki, hogy ha MG 42-essel találkoznak, vonuljanak fedezékbe, és csak a cső kicserélésekor rohamozzanak.
Típusváltozatok és továbbfejlesztések
Maschinengewehr 45, a nyersanyagok hiányában kifejlesztett változat.
T24 géppuska, amerikai másolat.
M53, jugoszláv másolat.
MG 3, a mai napig a Bundeswehr által használt géppuska.
Maschinengewehr 74, osztrák változat.
Adatok
Típus: Géppuska
Használó ország: Németország (Harmadik Birodalom)
Műszaki adatok
Űrméret: 7,92 mm
Lőszer: 7,92×57mm Mauser
Tárkapacitás: Hevederes adogatás
Tömeg: 11,57 kg
Fegyver hossza: 1120 mm
Csőhossz: 533 mm
Elméleti tűzgyorsaság: 1200 lövés/perc
Csőtorkolati sebesség: 860 m/s

10 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!