Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
:beer:

A Desert Eagle, (magyarul: Sivatagi Sas) úgy is ismert mint Magnum Eagle, egy öntöltő pisztoly, amelyet az amerikai Magnum Research Inc. és az Israel Military Industries Ltd. (IMI)fejlesztett ki. Eredetileg csak egyetlen .357 Magnum kaliberű változat volt kapható, de mára a fegyver jellegzetessége lett, hogy különösen sok változata van. Az elérhető kaliberek a .44 Magnum, .41 Magnum, .50 Action Express és .440 Cor-Bon kalibererekkel bővültek, illetve több különböző csőhosszal és változatos, akár arany bevonattal is rendelhető. A Magnum Research több különböző változatú, rövid hátrasiklásos Jericho 941 pisztolyt is piacra dobott a Baby Eagle név alatt, de ezek szerkezetileg teljesen különböznek, csupán a külső formatervezése hasonló az eredeti Desert Eagle-hez.
Szerkezeti kialakítása
Az eredeti terveket a Magnum Research-nek dolgozó Bernard C. White készítette, aki egy gázdugattyús mechanizmusú pisztolyt szabadalmaztatott 1983. januárjában. Ez szolgált alapul az 1985. decemberében beadott szabadalomnak, amelyet már az IMI nyújtott be és ez került végül sorozatgyártásra.A gyártást elsősorban az IMI végzi Izraelben. Izraelen kívül pedig kizárólagos forgalmazó a Magnum Research. De egyes példányok (és alkatrészek) korábban Maine és Minnesota államban is készültek.
A fegyver különlegessége, hogy a használt nagy erejű lőszerek (.357 és .44 Magnum) korábban, csak revolverekben voltak használatosak, mivel a hagyományos zárolási megoldásokkal rendelkező öntöltő pisztolyok nem voltak képesek kezelni őket. A .50AE lőszert pedig külön a Desert Eagle-hez fejlesztették ki. A hagyományos rövid és hosszú hátrasiklású rendszerekkel szemben, itt a gépkarabélyoknál használatos gázdugattyús megoldást alkalmazták. Ebben az esetben, egy vékony csatorna vezeti el a lőporgáz egy részét. Ez a gázmennyiség egy hengerbe torkollik, ahol a megnövekvő gáznyomás egy dugattyút tol hátra, ami pedig magát az újratöltő mechanizmust hozza működésbe. A cső alatt elhelyezkedő két helyretoló rugó és forgó zár adják a pisztoly közismert, szemből háromszögletű profilját és vaskos alakját. Az akár 10 hüvelyk hosszú csőtől kezdve a kezelőszervekig, szembetűnően minden sokkal nagyobb méretű, mint más pisztolyokon. A vastag markolat miatt az elsütőbillentyű elérése a kisebb kezű, (esetleg női) lövészeknek gondot okozhat. A nagyon hosszú töltényhüvelyekkel való üzemelés céljából a szán felül teljesen nyitott, így nincs probléma a hüvelykivetéssel.
Változatai
A mai változatok ( a korai Mark I kivételével) azonos tokra épülnek, így ízlés szerint számos variáció hozható létre. Egy .50 Action Express kaliberű Mark XIX változatból, legalább 8 különféle pisztoly rakható össze.
Mark I és VII
A Mark I vagy röviden MK I volt az első sorozatgyártású modell .357 Magnum és .44 Magnum kaliberben. Acél illetve alumíniumötvözet tokkal volt forgalomban, ami kisebb méretű volt mint a ma is használt közös tokok.
A Mark VII vagy röviden MK VII a 90-es évek közepe óta nincs gyártás alatt, de eredeti alkatrészei még mindig kaphatóak. A Mark I-hez képest újdonság volt a .41 Magnum, majd a .50 Action Express kaliber, illetve az állítható elsütőbillentyű, valamint itt már gyári készletben adták a 6 és 10 inch hosszú csöveket is.
Mark XIX
A Mark XIX a legújabb napjainkban is gyártott modell, amely .357 Magnum, .44 Magnum, .50 Action Express és .440 Cor-bon töltényekkel üzemel. A gyári készletben csak a 6 és 10 inch hosszú csövek találhatóak meg.
Jericho/Baby Eagle
A korábban Jericho 941 néven ismert Baby Eagle pisztolynak csak külseje és neve hasonlít a Desert Eagle -re, de annál sokkal rövidebb és teljesen más rövid hátrasiklásos elven működik. 9 mm Luger, .40 S&W, .41 Action Express és .45 ACP töltényekkel működik.
Micro Desert Eagle (ZVI Kevin)
Szintén csak nevében mutat hasonlóságot a Desert Eagle -el. Egy cseh gyártól vett licencet forgalmazott ezen a néven a Magnum Research. Egyedül .380 ACP tölténnyel működött.
Felületkezelések, bevonatok
A fegyver egyik különlegessége, hogy számos bevonat és felületkezelés illetve azok kombinációja kérhető hozzá. A teljesség igénye nélkül néhány:
Arany
Fényes nikkel
Selyemfényű nikkel
Matt króm
Polírozott króm
Fényesre polírozott króm
Polírozott, kékített
Színezett titán-nitrid
Egyedi gravírozott és fém-intarziás felületek
Bármelyik kivitel kérhető színarany kezelőszervekkel
Általános adatok
Típus: Félautomata pisztoly
Gyártó ország: Amerikai Egyesült Államok, Izrael.
Tervező: Bernard C. White (Magnum Research Inc.) Israel Military Industries
Alkalmazás
Alkalmazás ideje: 1982-től napjainkig
Használó ország: Izraeli Hadsereg
Műszaki adatok
Űrméret:
9 mm (.357 Magnum)
11.1 mm (.44 Magnum)
12.7 mm (.50AE)
Lőszer:
.357 Magnum
.41 Magnum
.44 Magnum
.440 Cor-bon
.50 Action Express
Tárkapacitás:
9 db (.357 Magnum)
8 db (.41 és .44 Magnum)
7 db (.440 Cor-bon és .50AE)
Működési elv: Gázdugattyús
Tömeg
Mark VII:
1766g (.357 Magnum)
1897g (.44 Magnum)
Mark XIX:
1998.6g
Fegyver hossza
Mark VII:
269.2 mm (6in csővel)
Mark XIX:
273.1 mm (6in csővel)
374.7 mm (10in csővel)
Csőhossz:
6 in (152.4 mm)
10 in (254.0 mm) mm
Csőtorkolati sebesség: 1380 láb per másodper (420,6 m/s) (.50 AE kaliber és 6in cső esetén)
Filmipar és videojátékok
A pisztoly kivételes méretei és az opcionális aranybevonat miatt státuszszimbólumnak számít, így számos akciófilmben illetve videojátékban szerepel, gyakran mint marketing fogás a forgalmazó részéről. A forgalmazó honlapja, illetve a fegyver kedvelői is számon tartják, hogy mely filmekben és videojátékokban szolgált kellékként.
A teljesség igénye nélkül néhány, amelyekben látható a fegyver valamelyik változata:
Filmek
Austin Powers - Aranyszerszám
Predator 2
Blöff (Snatch)
Borat
Cliffhanger - Függő játszma
Nikita
Charlie angyalai: Teljes gázzal (Charlie's Angels: Full Throttle)
CSI: New York-i helyszínelők (CSI: NY)
Desperado
Mátrix (The Matrix)
Robotzsaru (RoboCop)
Underworld
Logan bosszúja
Golyózápor
Öld meg Rómeót!
Éli könyve
Párizsból szeretettel (From Paris with Love)
Videojátékok
7.62 High Calibre
Army of Two
Counter-Strike
Counter-Strike: Source
Counter-Strike: Global Offensive
Fallout
Fallout 2
Fallout Tactics
Far Cry 2 (Eagle .50 néven)
Far Cry 3 (Eagle .50 néven)
Grand Theft Auto: San Andreas
Heavy Rain
Half-Life: Opposing Force
Hitman: Contacts
Hitman: Blood Money
Max Payne
S.T.A.L.K.E.R. - Shadow of Chernobyl
Call of Duty 4: Modern Warfare
Call of Duty: Modern Warfare 2
Call of Duty: Modern Warfare 3
Tomb Raider 3: Adventures of Lara Croft
Tomb Raider: The Angel of Darkness
Tomb Raider (2013)
Grand Theft Auto IV
Grand Theft Auto V
Watch Dogs (D50 néven)
Soldier of Fortune (Silver Talon néven)
Rainbox Six Lockdown
Rainbox Six: Vegas
Rainbox Six: Vegas 2
Battlefield Play4Free
Battlefield 4
Splinter Cell: Blacklist
Forrás: Wikipédia.

11 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!