Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
Achille-Claude Debussy (22 August 1862 – 25 March 1918) - Ravel mellett - az egyik legjelentősebb impresszionista Francia zeneszerző. Ő maga azonban egyáltalán nem szerette ezt a kifejezést, ha a műveiről esett szó.

Tehetségére az anyósa hívta fel a család figyelmét, 10 évesen lett a párizsi zeneakadémia növendéke és 2 évre rá már Chopin F-dúr zongoraművét játszotta és akkoriban kezdett el komponálni is. Hamar kiütközött az egyéni látásmódja, vitára és kísérletezésekre hajlamos jelleme. A zeneszerzésóráin is különös, rendhagyó akkordokat ütött le és nem volt hajlandó feloldani őket.
A szavak gyengék, Debussy zenéjét nem lehet szavakba önteni, de az alábbi wiki idézet - és a zene természetesen - mégis jól érzékelteti a művész kifinomultságát.
Az impresszionisták meg művészeti ágazattól függetlenül "En bloc" nagy arcok voltak!
Wiki:
Életműve új színt hozott a muzsikának csaknem valamennyi műfajába. Az irodalmi és képzőművészeti inspiráció mellett az ő zenéjében különös jelentőséget kap a pillanat futó benyomása, egy napszak, egy illat megannyi gondolattársítása. Mindehhez Debussy maga hozta létre sajátságos eszközeit: rendkívül finom hatásokra építő, meglepő hangzásait, keleties-modális harmóniavilágát, érzékeny és differenciált ritmikáját, dallamainak karcsún ívelő, bájos és finom vonalát. Munkássága zeneszerzők sorára hatott, például Bartók Bélára ésKodály Zoltánra is.

8 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!