Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.

BLONS - 1954
60 éve az ausztriai Vorarlberg tartomány Bludenz-hez közeli ún. Großes Walsertal térségében több súlyos lavinakatasztófa is történt, a legsúlyosabb Blons települést érte, amelyet január 11-én két lavina is letarolt.
MEGRÁZÓ KÉPEK!

Ez és a további események százhuszonöt áldozatot követeltek a térségben, amely 1689 óta a legsúlyosabb lavinakatasztrófa, amikor is a Montafon-völgy falvait elpusztította egy hógörgeteg.
A közelmúltban (1999) történt galtüri katasztrófa, amiről a legtöbbször hallunk, ha osztrák lavinakatasztrófáról van szó, "mindössze" 31 áldozatot követelt, de a média jelenlétének - és a több országból érkezett síelőknek - köszönhetően nagyobb nyilvánosságot kapott, mint a korábban történt események. E sorok írója jelen pillanatban is - az íróasztalán túli ablakból - egy osztrák havas hegyoldallal néz farkasszemet...
Az 1954-es év tragédiájára utaló jelekből nem volt hiány. A térségben óriási mennyiségű hó esett, alig másfél nap alatt 207 centiméter és nem volt jele javulásnak a következő napokban sem. A település ráadásul egy meredek hegyoldalban épült. A falu valamivel több, mint 300 fős lakossága egyre nagyobb aggodalommal figyelte az emberemlékezet óta nem látott mennyiségű havat.
Február 11-én rossz előérzetük beigazolódott. Délelőtt 10 óra 5 perckor lavina zúdult a falu Walkenbach nevű részére, mely az épületek nagy részét megsemmisítette, vagy megrongálta. A falusiak külső segítség nem lévén maguk álltak neki a romok alatt rekedtek kiszabadításának. Az időjárás rosszabbodása további lezúduló hóval fenyegetett. A megmaradt lakosság kis része nekivágott a Bludenz felé vezető útnak. Akik maradtak a falu központjában az iskola- és a templom épületében, időnként melegedve váltották egymás munka közben. Sajnos a mentőcsapat (jobbára férfiak) 19 órakor, hallotta, hogy a település központi részét újabb lavina érte el. A legtöbben ekkor vesztették életüket. 57-en lelték halálukat a faluban, a település minden ötödik lakója.

A lavina útja. Sajnos nem a legjobb minőségű a térkép, de azért látható a pusztítás szélessége.Anton Beckl halott gyermekével

Három halott kisgyermek, egyszerűen megfulladtak...A tragédia emlékére készült játékfilm az ORF támogatásával jött létre 2010-ben. A címe Der Atem des Himmels (A menny lélegzete)

Az eredeti helyszínen készült játékfilm forgatási jelenetei.

Talán kevesek tudják, hogy Ausztria a II. vh. után szintén négy megszállási övezettel rendelkezett, mint Berlin (Vorarlberg tartomány a francia övezetben volt). Ez az állapot 1955-ig állt fenn, csak ekkor alakult meg hivatalosan az önálló Ausztria. Így 1954-ben a "megszálló" hadseregek nyújtottak segítséget a mentésben és a későbbi helyreállításban. Na jó, mondjuk a szovjetek nem...

A települést ma védő lavinavédmű
A mentésben a másnap már megérkező szervezett és önkéntes csapatok segítették a falusiakat. Az amerikai hadsereg az akkor még újdonságnak számító helikoptereivel légi mentésben és szállításban is segített.
Marlis Jenny kislányként a szerencsés megmenekülők között volt, de édesapja - amikor a kislány egyetlen babájáért a házba visszaszaladt - az éppen összeomló ház romjai alá szorult. Anyja vele maradt és a kislányt a szomszédok vitték tovább. Amikor másnap az olaszországi légibázisról megérkező amerikai helikopter a tető darabját leemelte a férfiről, akkor vérzett el. A 2010-ben Reinhold Bilgeri rendezésében készült játékfilmben is a baba miatt hal meg a férfi. A 64 éves Marlis Jenny-nek ma babamúzeuma van. A legtovább életben maradt nőt, 60 óra után szabadították ki. Volt, aki mindhárom gyermekét elvesztette. Tobias Müller feleségét, húgát és mindhárom gyermekét gyászolja a mai napig.

Marlis édesapja, Alfons Jenny és a Müller család nevei a halottak között
De az ezt a napot követő éjszaka sem múlt el tragédia nélkül.
A hegyvonulat túloldalán, a texasi városra emlékeztető nevű Dalaas falucska vasútállomása is megszenvedte a kegyetlen időjárást. Nemsokkal éjfél után január 12-én 0 óra 5 perckor az állomásépületre is hatalmas lavina zúdult.
A háromszintes épület felét teljesen elsöpörte, valamint az állomáson várakozó, gőzmozdony által továbbított személyvonatot az oldalára borította és betemette három-négy méter magasságban.
Az épületben hat, a szerelvényen további négy személy vesztette életét.
A 2010-es Der Atem des Himmels játékfilm megtekinthető német nyelven, az ORF Médiatékájában.
(Forrás: Landesbibliothek Vorarlberg, ORF, bahnarchiv.net)

24 hozzászólás

 • Kecskeszállító 2014. február 20. 14:26

  1
  Én ezektől nem tudok meghatódni valamiért :S
 • Chrome #1 2014. február 20. 15:52

  2
  @Kecskeszállító: Ahogyan látom, te még nem veszítettél el senkit sem az életedben. Ha átélnéd azt a kínt amit ezek az emberek, biztosan együtt érzőbb lennél!!!
 • TonyEricsson 2014. február 20. 15:53

  3
  Szeretlek Alföld!
 • adriai6 #3 2014. február 20. 17:19

  4
  @TonyEricsson: általában Adriának szólítanak...de te hívhatsz így is meghaglak
 • Gpety 2014. február 20. 17:22

  5
  Szomorú, de a +18 szerintem nem indokolt. Mind meghalunk, ki így, ki úgy, ki ekkor, ki akkor, de szépen egyikünk sem. Talán a halál a legelfogadottabb deviancia az emberi társadalomban.
 • TonyEricsson #4 2014. február 20. 17:25

  6
  @adriai6: rotfl Lapos vagy mint az Alföld rotfl
 • adriai6 #6 2014. február 20. 17:29

  7
  @TonyEricsson: fuuu bárcsak annyi zödem lenne ahány szín ott van rotfl
 • TonyEricsson #7 2014. február 20. 17:31

  8
  @adriai6: Vazzeg színtelen vagyok! rotfl
  Most hívom a festőket! xd
 • uramisten #1 2014. február 20. 17:38

  9
  @Kecskeszállító: Én sem sírtam el magam rajta, de van róla sejtelmem, mennyire szar lehet. Nem értelek. De nem baj.
 • adriai6 #8 2014. február 20. 17:45

  10
  @TonyEricsson: vaz-nak a nevét hiába fel ne veddrotfl
 • TonyEricsson #10 2014. február 20. 17:51

  11
  @adriai6: Akkor maradjunk simán a fucku-nál rotfl
 • Opra 2014. február 20. 18:02

  12
  Ettől a helytől 4 kilométerre voltam 1 hete...
 • adriai6 #11 2014. február 20. 18:42

  13
  @TonyEricsson: bocs most nézem voltál chaten rotfl én meg elmentem ananászt vágni XD
 • TonyEricsson #13 2014. február 20. 19:03

  14
  @adriai6: fucku amikor kellenél nem vagy elérhető rotfl
 • ArkaChopa 2014. február 20. 19:09

  15
  Én azt nem értem, miért "vicc, szöveg" a csatorna? Nem vicces, amúgy meg képes poszt lenne magyarázattal.....Amúgy meg jelezném a főnökségnek, ebből a csatornából könnyűszerrel lehet kimásolni a képeket. Míg a többiből nem! És az úgy jó! kalap
 • Henti82 2014. február 20. 19:17

  16
  Én nagyon sajnálom őket,csak azt nem értem minek kell ilyen veszélyes helyekre várost építeni,oké hogy ritkán van ilyen lavina,de főleg ha számítottak rá akkor miért nem húztak el mint azok akik tudják hogy hamarosan kitör a vulkán és sipirc el,vagy ez olyan mint a hülye amcsik... nagyon jól tudják hogy mittomén évente 50-100 tornádó söpör végig az adott területen,mégis oda építenek házat ráadásul fogpiszkálóból utána meg rínak hogy elvitte a tornádó ,itt felénk jönne levinne pár cserepet azt nagykaland... Mi mikor építketünk tudtuk hogy régen mocsár volt itt tudtuk hogy esély van rá hogy áradás lesz,volt is igaz 30 év alatt csak 1x,de egy szemernyit nem lepődött meg senki reggel hogy 20-30cm víz van az udvaron elő a gumicsimmát meg a szívattyúkat és jó kis buli volt az utcán.
 • cancer 2014. február 20. 20:26

  17
  Skacok....a tűz közelében megégetheti az ember magát. Ha valaki a vulkán tövébe vagy a folyó árterébe, esetleg magas hófedte hegyek alján építkezik annak jogos lehet a sajnálatom?
  A sors és a kaszás mindenkinek meglesz.....felesleges dolog elébe is menni.
 • uramisten #17 2014. február 20. 20:34

  18
  @cancer: Van igazság abban, amit mondasz, de ilyen logika alapján nem méltó senki sem az együttérzésre, aki esetleg a saját hibájából hal meg?
  Az, hogy pár éves gyerekek megfulladnak, számomra sajnálatos, azonkívűl szerintem nem sokat tehettek róla, hogy oda születtek. Még azt is megértem, hogy nem mindekinek okoz ez szívfájdalmat, elmegy mellette, szó nélkül hagyja.
  Azt viszont már nem értem, hoigy valaki veszi a fáradtságot, hogy megossza azt a gondolatot, hogy őt ez nem hatja meg.
 • cancer 2014. február 20. 21:46

  19
  @uramisten: Részvétet én is érzek....de az empátia nálam az ilyen esetekben nemigazán tud teljes mértékben megvalósulni.
  Vannak katasztrófák amiben az emberek tehetetlenek, lásd cunami vagy egy földrengés.
  Ha az emberek keresik a veszélyes helyeket lakhelyüknek akkor számoljanak a következményekkel is. De saját hibából való rossz helyválasztás és a bekövetkező események okozta súlyos következmények lélelbeli elviselése legyen azoké akik esélyt adtak a katasztrófának.
  Fizikai értelemben az ember segít, még az is akit egyébként nemigazán érintett meg a helyzet mivolta.
  És igen veszem a fáradságot és leírom azt a gondolatot ami az eszembe jut. A sors kísértése az emberiség egyik rossz tulajdonsága. Rengeteg példából szemezhetnék.....lásd Erőss Zsolt esetét.....
 • uramisten #19 2014. február 20. 22:11

  20
  @cancer: Erőss Zsolttal nem vonnék itt párhuzamot, mert ő pontosan tudta, mit vállalt, s a felesége is megértette ezt. Minden útja előtt úgy búcsúztak, mint akik utoljára látják egymást...
  Azt, hogy ki veszi a fáradságot és mire, tulajdonképpen nem rád gondoltam ezzel, bár egyáltalán nem baj, hogy magadra vetted. Azzal sincsen semmi bajom, ha leírja valaki a véleményét, gondolatát, kiváltképp, ha azt később is vállani tudja.
  Viszont én is szóvá teszem, ha nem értek valamit. Ez egy ilyen dolog volt.
  Ahogyan Mark Twain mondta:
  "Ha igyekszünk, elviselhetjük a bajt. Mármint a másokét."
 • cancer 2014. február 20. 22:35

  21
  @uramisten: Igen....Erőss Zsolt pontosan tudta, hogy mit vállalt....pontosan ugyanúgy mint akik a hegy lábához építkeztek.
  Nem akarom ezt tovább ragozni....az emberek maguk választanak sorsot. Valaki tudja a helyes utat, valakinek meg nem lehet megmondani, hogy rosszul csinálod és gond lesz.
 • uramisten #21 2014. február 20. 22:45

  22
  @cancer: tényleg nem kell ragoznunk, mert csak részben értünk egyet.
 • Magister #5 2014. február 21. 22:05

  23
  @Gpety: Ezzel vitatkoznék! Ismertem egy öregurat aki 86 évesen úgy halt meg, hogy lefordult a bejárónőről. :D Ha ez nem szép halál... kár hogy nagyon-nagyon ritka!
 • uramisten #23 2014. február 21. 22:13

  24
  @Magister: vagy egyszerűen csak elalszik ebéd után és nem ébred fel.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!