Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.

7 hozzászólás

 • Georges 2019. január 29. 19:36

  1
  Akkor lényegében azt lehet mondani, hogy csak az fogja fel, ami amúgy is lepattanna a koponyacsontról. Katonaságnál egyébként közölték velünk, hogy semmit nem véd a sisak és ezt felismerve ezért szüntették meg bizonyos hadseregekben. Csak plusz teher, plusz zavaró tényező.
 • jk88 2019. január 29. 20:48

  2
  Hű, micsoda meglepetés... kár, hogy soha nem volt golyóálló, nem is kellett annak lennie. Csak annyira jó, hogy a repesz nehezebben megy át a katona bácsi fején, mintha szövetsapka lenne rajta. Soha nem is kellett többet tudnia.
 • Pepejoe 2019. január 30. 10:08

  3
  Szerintem nincs olyan sereg, ahol beszüntették a rohamsisakot. Épp azért vezették be bő 100 éve mert sok volt az indokolatlan fejsérülés. És nem a közvetlen lövések meg repeszek miatt, hanem az akár több 10 méterre vagy még messzebb becsapódó lövedékek miatt magasba emelkedő törmelékek miatt, tégla-beton stb. amik csúnyán koppannak a fejen és akár közvetetten is halált vagy legalábbis sérülést okoznak. Elég elképzelni, hogy ott kushadsz egy utcasarkon, 3 emelettel feletted beküldenek egy RPG t vagy egy 82mm es aknát, még röhögsz is hogy mellément te pöcs, erre kiesik az utcára fél raklap törmelék, abból kapsz te is a fejedre. Én nyugodtabb lennék, ha lenne a fejemen egy bili. Ráadásul egy szétlőtt környékén általában gond szokott lenni a szabad belmagassággal, jó az, ha nem fejel le az ember mindig minden romot.
 • ra tata #1 2019. január 30. 17:27

  4
  @Georges: Csak bizonyos bozótharcos hadseregeknél nem használják. De azoknál ugy is mindegy. A sisak egyébként a Jugoszláv néphadseregé volt /még én is hoztam haza, csak eltünt/ Nem is közvetlen lövések ellen kell védeni, hanem repeszek, szilánkok, törmelék és egyéb fejsérülés ellen viselik, ahogy azt Pepejoe kollega kifejtette. Terepen a harcjármüben a szaros bilit is felraknád. Sok levezetett kgr. dobó gyakorlat után bátran állithatom szilánkok törmelék, betondarabkák és egyéb mütárgyak ellen jó. Sajnos a vállam már nem uszta meg, de azt a ruha lelassitota igy a doki 7perc alatt rendezte. Fedett tüzelőállásnál pedig nem kopaszodik az ember oly gyorsan.
 • Georges #3 2019. január 30. 19:59

  5
  @Pepejoe: Nekünk a főhadnagy ezt mondta. Magamtól nem mondanám.
 • Pepejoe #4 2019. január 30. 20:34

  6
  @ra tata:
  Hk.-ban olyannyira érdemes felrakni, hogy aki nem rakta fel a BTR-ben (ill. pont hogy levette, mert amúgy ellenőrizték hogy rajtad van-e induláskor) annak esélyes volt hogy vérezzen a feje valahol, mire odaérünk a tankos túloldalára. És még le is baszták.
 • ra tata 2019. január 30. 21:24

  7
  Tüzroham pályán és égő harcjármü elhagyásakor, Hk elleni közelharc gyakorlásakor én is mondtam, hogy aki nem akarja ne használja, de senki sem hallgatott rám. Szerintem őrségben felesleges mert könnyen és csendben ki lehet vonni az őrt a forgalomból ha van rajta sisak. Táborfalván a fedet fedezéknél meg mindig lekoccolták a az áthidalókat, utánna meg megnézték hogy vipera esett-e rájuk./ az ellen is véd /
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!