Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
A veszettség egy potenciális 100%-osan halálos vírus!

Csak megelőzni lehet a kór kialakulását vakcinázással. Aki viszont enélkül elkapta szinte biztos, hogy meghal. Cseppfertőzéssel terjed, illetve harapás útján (a vírus rávesz bizonyos élőlényeket, hogy ez útján terjessze magát). A szervezetbe jutva 3mm/óra sebességgel halad a központi idegrendszer felé, az idegszálakon keresztül.

Embereknél különböző a veszettség lappangási ideje és lefolyása. Amíg a marás helyén a testbe jutott vírusok, illetve az idegrendszer érintettsége eléri az agyvelőt, átlag 18-60 nap telik el. Legtöbbször a 20-40. napon jelennek meg a központi idegrendszeri tünetek. A veszettségnek az embernél is három szakaszát különböztetjük meg:

A prodromális (bevezető) szakaszban lehangoltság vagy izgatottság, álmatlanság, rossz étvágy, mérsékelt láz nyugtalanítják a beteget; olykor csapongó jókedv és a sebhely zsibbadása, fájdalmassága is mutatkozik. Ez az állapot 2-8 napig tarthat, de hiányozhat is úgy, hogy azonnal az izgatottság szakaszának jelenségei lépnek előtérbe.
Izgatottsági (dühöngési) szakasz: a lélegzet gyakori elakadása, nyelési görcsök. Erősebb fény, hang vagy a beteg arcába fúvás fájdalmas lélegzési és nyelési görcsöket válthat ki. Később ezek önként is és mind sűrűbben jelentkeznek, megfulladással fenyegetve a beteget. Ugyanezen szakaszban gyakoriak az őrjöngési rohamok, ezek csillapodásával a tiszta öntudat visszatér. E szakasz 1-3 napig tart és vége felé a láz folyton magasabb, a beteg állapota egyre kétségbeejtőbb, remeg, sokat nyáladzik, köp.
Bénulási szakasz: 2-18 óráig tart, az izgatottság szűnik, a görcsök elmúlnak, a nyelés javul, de a gyengeség fokozódik, a tagok bénulnak, az eszmélet elvész és a halál beáll. Sokszor már a második szakaszban hal meg a beteg, fulladás következtében.
A csendes veszettség embernél (és macskáknál) ritka.

2 hozzászólás

  • _V_ március 15. 16:34

    1
    Nem 100%-osan halálos. Eddig 16 ember élte túl, bár ebből a 16-ból is csak 2 úgy, hogy nem került kómába. Amúgy igen, 100-osan az. Tehát, aki ezt túléli, az csoda. Ami viszont ténylegesen 100-os halálozással jár, az a szivacsos agyhártyagyulladás.
  • AcIv55 #1 március 16. 22:58

    2
    @Árpi: meg Dr. Hause néhány betege rotfl ( VICCCC xd )
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!