Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.

Elegáns múzeummá alakult át a dániai tengerpart homokdűnéi között megbúvó Tirpitz náci betonbunker, amely egykor az Atlanti fal nevű hitleri védvonal része volt. Az 1944-ben Blavandtól az Esbjerg kikötőig vezető tengeri útvonal védelmére épített lapos, zömök bunker most gyönyörűen felújított, világos épületté válva emlékezik meg a régió történelméről 2800 négyzetméternyi területen - Írja- a Guardian.

Drónfelvétel a múzeumrólFotó: Rasmus Bendix / Tirpitz Múzeum

A kontinens nyugati partvidékén, Norvégia északi részétől a Pireneusokig végighúzódó gigantikus erődítményrendszert Hitler 1942-ben kezdte építeni miután belátta, Angliát képtelen térdre kényszeríteni. A náci Németország a szövetségesek inváziójától tartva kevesebb mint két év alatt tízezer betonbunkert épített fel Franciaország, Belgium és Hollandia tengerpartján, majd a következő évben újabb négyezerrel bővítette az erődítményláncot északon, a norvég partvidéken. A bunkerekben egyszerre közel 300 ezer katona állomásozhatott.


A dán Tirpitz Múzeumot Frigyes trónörökös avatta fel június 28-án*, a múzeum interaktív tárlata pedig azt mutatja be, hogyan és mire használták a megszálló német csapatok a dán tengerpartot a második világháborúban.

Fotó: Tirpitz Múzeum

A Tirpitz bunkernek helyet adó telek tulajdonosa, Ingerlise Helgesen az erődítmény építése idején is ott élt. Múzeum is csak azért lehetett ebből a földterületből, mert a társadalomnak adományozta azt. Az idős hölgy azt mondta, az új múzeum lehetőséget ad arra, hogy végleg szakíthasson a sötét múlttal.

Fotó: Tirpitz Múzeum

“Mondhatjuk, hogy a múzeum a bunker ellenpontja. Míg az egy, a külvilágot hermetikusan kizáró betonépítmény, addig a múzeum egy nyitott, levegős, hívogató hely a dűnék szívében” – fogalmazott Bjarke Ingels.

Az elegáns építményt folyosó köti össze a bunkerrel, nyitott tereiben három állandó kiállítási tér kapott helyet, melyek időben és térben végigvezetik a látogatót a környék történetén. A múzeumot hivatalosan június* végén adták át a közönségnek.

Nincs hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!