Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.

Testünkben rengeteg különféle folyadéktípus van a gyomorsavtól kezdve a nyálon és a gerincvelő folyadékán keresztül mindenhol más-más pH értékekkel. Ennek megfelelően szerveink is különböző pH értékeket igyekeznek fenntartani, hiszen mindenhol másra van szükségünk. Gondoljunk csak bele, hogy milyen lenne, ha az agyunk elkezdene a gyomorsavhoz hasonló 1,5-2,5-ös pH értékű folyadékban úszni. .. Hát nem lenne kellemes.

Éppen ezért, amikor a szervezet ideális pH-egyensúlya felborulni látszik, a test kénytelen ásványi anyagokat elvonni a test raktáraiból, hogy a savakat mielőbb közömbösítse. Hiszen, ha a savak a vér–agy-gáton átjutva megtámadják az agy szöveteit, akkor az emberi szervezet elveszítheti legfőbb szabályozóját, a mindent igazgató idegrendszert.

De nem kell félnünk, ez nem tud egyszerűen megtörténni. Sőt, igazából mi magunk szinte elő sem tudjuk idézni, ha egészségesek vagyunk, csak nagyon nehezen, mondhatni kitartóan hülyének kell lenni hozzá. Akkor viszont történhet ehhez hasonló dolog, ha komoly betegséggel élünk együtt, mint a cukorbetegséggel, ami ha nincsen megfelelően kezelve, akkor előidézhet például respiratórikus acidózist.

Szerveink közül a máj, a vese, a tüdő és az agyalapi mirigy végzi a pH értékeink fő szabályozását. (Megsúgom, hogy hiperventillációval elő lehet idézni az értékeink felborulását, de nem ajánlatos, mivel ennek következtében károsodnak az enzimeink és szerveink, ami rákhoz vagy halálhoz vezethet. )

Az alábbi képen láthatjátok az szervenkénti értékeinket.

Angol, de egy kis anatómiai ismeret mellett szerintem érthető.

19 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!