Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
Sahinnak néhány éve jutott eszébe a HYDRA ötlete, amikor a szénabacilusok tanulmányozásakor észrevette, hogy a baktérium nyugvó spórája, annak ellenére, hogy szinte semmilyen anyagcserét nem végez, képes a környezeti vízpára felszívásával és kiválasztásával változtatni a méretét.

Hosszú kísérletezés után Sahin rájött, hogyan tudja utánozni ezt a mechanizmust: magukat a spórákat ragasztja rá az apró műanyagcsíkokra, ezek okozzák a HYDRA-szalagok összehúzódását.
De hogy lesz mindebből energia? A HYDRA-szalagokból álló szerkezetet a kutatók szobahőmérsékletű víz fölé helyezik, a mesterséges izmok a párolgás hatására összehúzódnak, ezzel meghúznak egy hozzájuk erősített zsinórt. Ennek a másik végére pedig egy elektromágneses generátort kötöttek, amely a zsinór mozgási energiáját elektromos energiává alakítja. A szalagok tágulásával egyúttal kis kapuk is kinyílnak, ezeken át távozik a párás levegő, amitől a szalagok visszahúzódnak, és a ciklus kezdődik elölről.
Annak ellenére, hogy élő anyagról van szó, Sahin szerint kifejezetten hosszú élettartamú a HYDRA, mert a spórák a természetben évtizedekig, vagy akár évszázadokig képesek nyugvó állapotban maradni, és különösebb sérülés nélkül reagálni a páratartalom változásaira.
A motor egy-egy ciklusa átlagosan 50 mikrowatt teljesítményt eredményez. Ez egyelőre nem sokra elég, de ahhoz képest már ez se rossz, hogy vízpárán kívül más nem kell hozzá. Sahin szerint azonban a jelenleg használt szalagok csak a spórák energiapotenciáljának egyetlen százalékát használják ki, és már kísérleteznek ennél sokkal hatékonyabb anyagokkal is.

5 hozzászólás

 • jk88 2015. június 19. 13:20

  1
  Fain kis automata redőnyt rakott össze a fószer, de másra nagyon nem jó... Ráadásul vizet üzemanyagként használni szerintem a legnagyobb faszság. A víz alapelem, azt nem baszhatjuk el úgy, mint az olajat, ha a víz elfogy, meg leszünk b@szva f@sszal. Ráadásul milyen qrva jó lenne, ha 1 liter víz 400 forint lenne, mint most a benzin...
 • kléni #1 2015. június 19. 13:37

  2
  @jk88: édesvíz* Másfajta vizet simán lehet pazarolni, ha bírja a kütyü.
 • hiperyc 2015. június 19. 16:44

  3
  a sós víz is párolog!
 • JohnFly #3 2015. június 19. 18:17

  4
  @hiperyc: .....Amíg a relatív páratartalom el nem éri a 100%-ot, ami azért elég gyakran előfordul. Valamint minden esetben a levegőbe kerül valamennyi só is, ami a sós vizek környékén szépen ki is szokott csapódni, károsítva a külömböző berendezéseket az ilyennek kitett helyeken.
  Nagyobb méretekben baromi drága lenne ez a megoldás, és nem lenne tervezhetőbb a szélerőművek energiatermelésénél, mert a páratartalom hasonlóképp ingadozik.
 • jk88 #2 2015. június 19. 19:12

  5
  @kléni: Hát ja, csak ha 1500 km-re van tőled a tenger, akkor nem fogják odavinni neked a tengervizet...
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!