Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
Az atombomba feltalálása után, gyors olcsó szállítás került célpontba! grat

Mind az USA mind Szovjetúnió fejlesztésekbe kezdett, hogy nukleáris meghajtású repülőgépeket szerezzen be. Egy hagyományos bombázó üzemanyag készlete meghatározta mind a hatótávot, mind a bomba súlyát. Vagy túl nagy és lassú gépeket kellett építeni, vagy más üzemanyagra volt szükség. Ezért fordultak a nukleáris erőművek felé, amelyek leadott hőteljesítményét használták és kombinálták a tolósugaras hajtóművekkel.
Az oroszok az 50-es években az M-50 típus körül piszmogtak. Később TU-95, majd AN-22 került képbe mint létező repülők amiket átalakítottak volna. Az átalakítások sok problémával jártak. A legfőbb gond a sugárzás volt amit a reaktor sugárvédelmével kellett kivédeni, de ez tetemes súlytöbblettel járt, és néha kontrollálhatatlan teljesítmény és hő leadás is gond volt a hajtóművek részére. Az esetleg lelőtt , vagy balesetben leesett gépről még nem is beszéltek, ezért később bedőlt az egész projekt.
Az USA is próbálkozott, és ők működőképes gépekkel is rendelkeztek. USA a pilóta fülkéjét vette körbe védelemmel, és nem a reaktort, de a védelem hatalmas teher lett a repülőgépben még így is. A különböző hajtóművek is nehezen viselték az 1000 foknál is magasabb hőterhelést. 47 tesztrepülést végeztek igen kiterjedt nukleáris biztonsági katonai felügyelettel. A költségek hamar elérték az 1 milliárd dodót!!!!! A földön levő kísérleti darabok (Tory IIC) már képesek voltak 5 percig üzemelni és 513 Mwatt teljesítményt leadni és 160 Kn tolóerőt produkált.
Végül a teljes anyagi csőd és érdektelenség vetett véget ezeknek a projekteknek.

2 hozzászólás

 • jk88 2015. március 4. 16:52

  1
  Ráadásul ha az ellenség területén lezuhan, akkor még sugárszennyezést is okoz. Csak előnyei vannak. :D
 • Airmen 2015. március 4. 21:33

  2
  Az ötlet eleve hülyeség volt, mivel meghajtástól függetlenül a bombázógépek legtöbbje úgyis lezuhant volna.
  Még akkor sem térült volna meg a befektetés, ha megnyeri valamelyik fél a háborút.Viszont sikerült elverni egy csomó pénzt és megölni rövid időn belül egy pár pilótát, hiszen nagyon okosan csak látszatra volt védelem.Ha tényleg beépítik a hatásos védelmet, akkor a védelem súlya túltett volna a szállított bombák súlyán.És akkor semmire sem lehetett volna használni :D

  Amennyi pénzt ráköltöttek a projektre, már megépíthették volna a Vörös Októbert hernyótalpastól. :D
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!