Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
A Vénusz ellentétesen forog a naprendszerben mint a többi bolygó, de vajon miért?

Eddig nem született elmélet arra, hogy miért forog a naprendszer második bolygója ellenkező irányba mint a többi bolygó. Az Universe Today egyik tanulmánya szerint ennek a retrográd forgásnak egyszerű az oka.

A naprendszer születése után a bolygók nagy billiárd partit csaptak a belső régióban. Eleve több bolygó volt a rendszerben, mint amit most látunk. A Jupiter valószínűleg beszánkázott a belső régióba, ami elindította a partit. Több bolygó vagy bolygócsíra egyszerűen kirepült a rendszerből (lásd Nibiru elmélet), míg mások belezuhantak a napba, és voltak amelyek ütközőpályára álltak (lásd a föld-hold páros keletkezésének elmélete) A Vénusz a legújabb elmélet szerint szintén egy ilyen ütközés következtében vált ilyen furcsa mozgásúvá. A feltételezett északi vagy déli féltekén való ütközés miatt a bolygó teljesen átfordult a túlsó oldalára. Így felvett egy 177.36 fokos dőlés szöget, a föld esetében ez 23.4 fok. Elképzelhetjük mekkora erejű lehetett a becsapódás, ha egy egész bolygó átfordult. Az elméletek itt változóak, Mars és Föld nagyságú bolygó ütközésről beszélnek, amelynek a maradványai a napba zuhanhattak. A Vénusz ellenkező irányú forgása tehát az átfordulásból származik. Később a nap árapály mozgásának hatására a forgása lelassult, így ma már majdnem megegyezik egy Vénuszi nap egy évvel.

Mivel a Vénusz felszíne időnként fokozottan aktív (kb. 500 millió évente teljes felszíni átalakulás), kevés becsapódás nyom található. Elképzelések szerint a bolygó légköre hasonló volt a földiéhez, addig amíg ez az ütközés végbe nem ment, és megpecsételte hosszú időre a felszíni viszonyokat.

8 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!