Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
Nemcsak Urániummal, hanem Lítiummal is foglalkoznak.

Az NCCP története 1948-ban kezdődött, amikor a Novoszibirszki Kalininsky kerületben lévő autógyára mellett helyet kapott egy stratégiai cég építéséhez. 1951-ben megjelentek az első termékek. Feltételezték, hogy az üzem fő feladata a szovjet atomerőművek és kutatóreaktorok üzemanyagcellás gyártása lenne, de a vállalkozás gyorsan fejlődött és új irányokat fejlesztett ki. Ma ez egy csúcstechnológiai ipari komplexum, amelynek termékei nemcsak Oroszországban keresendők.

A vállalkozás területe 120 hektár. 9 műhely van, amely 1350 embert foglalkoztat. A gyár fő tevékenysége az üzemanyag és az atomenergia-termelés. Lítiumot és vegyületeit is itt állítják elő, valamint zeolit katalizátort az olaj- és gázfeldolgozáshoz és a petrolkémia számára. Az NZHK számos alkalommal elismert díjakat kapott a termékminőségért.

Egy modern, 1000 MW teljesítményű reaktormagban működő atomerőmű egyidejűleg 163 üzemanyagegységet működtet, amelyek mintegy 50 ezer tüzelőanyag-rudat tartalmaznak, amelyek körülbelül 80 tonna uránt tartalmaznak.Egy üzemanyag-szerelvény élettartama a reaktorban 4-5 év.

Novoszibirszkben a lítium tisztasága 99,999% - ez a világ legjobb mutatója. A lítium-7-et atomenergiában használják kémiai reagensként és a PWR típusú reaktorok primer hűtőfolyadékának adalékaként.

1 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!