Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
A Pioneer Cabin Tree több mint 1000 évig élt.

A mamutfenyő a Calaveras Big Trees State Park-ban élt, és a története egészen a XIX. századig nyúlik vissza.
Ugyanis egy erdőtűz után rés keletkezett a törzsén, ezt kihasználva 1880-ban James Sperry, a Murphys Hotel alapítója kiszélesítette e rést, hogy az utazók azon keresztül érkezzenek hozzá. A törzs 10 méter széles volt, és ebbe vájták a nyílást, először embereknek, majd kiszélesítették, hogy autók is átférjenek rajta. Ez a művelet azonban megviselte a fát, és egyre kevesebb tápanyagot tudott felszívni. A XX. század végére, már csak 1 ága volt, a törzse eléggé megkorhadt. Végül 2017 Január 8. -án egy vihar kidöntötte a monstumot.

11 hozzászólás

 • Work66 2017. január 11. 08:28

  1
  Szegény jó öreg fa de elég jól megnőt..
 • yust 2017. január 11. 11:02

  2
  Gondolom, másoknak is feltűnt a hasonlóság a "Cadillac Drive"-ban látott fával: az internetet bogarászva úgy tűnik, hogy ez nem az a fa amin a Fábry meg a Wahorn átmentek annak idején. Több ilyen átfúrt fa is van (volt).
 • ArkaChopa #2 2017. január 11. 11:15

  3
  @yust: Valóban több ilyen fa van, mert amikor ezt kivájták, akkor a Yosemite parkban levő (már) átfúrt fáról vették a mintát. Akkoriban nem sokat törődtek az értékállósággal.
 • Harni 2017. január 11. 11:21

  4
  A fa Kb 2 ezer éves volt, beteges, és egy villám lecsapta a felső felét csak egy ág élt még rajta (ami magában is kitett volna egy hatalmas fát) de a törzse és a gyökerek rothadóbbak voltak. A lyukat 1881-ben vágta bele az akkori tulajdonos azon a részen ahol már egy nagy rés volt egy előző villámcsapástol. Az oka az volt hogy fellenditse a turizmust és a jövedelmét. Kaliforniában 5 - 6 hasonló fa van amelyiken autóval át lehet vezetni az egyikben kis ajándék űzlet is van.

  Tavaly ősszel volt szerencsém átsétálni az említett fa alagútjában!
  A Calaveras Parknak ezen a területén 15 - 20 ekkora vagy még nagyobb fa is van!
  Ezek a természeti csodák a legöregebb élő lények a világon, Csak Kaliforniában és Oregon déli részein találhatók és nem lehet érzelmileg átélni csak akkor ha mellettük állsz. A fa négy napja dölt ki a viharban amikor a park le volt zárva. Senki sem látta kidölni, egy park őr fedezte fel és jelentette be másnap. Jelenleg tudósok vizsgálják és tanulnak belöle.

  Nagyon nagyon sajnálom , szerettem őt!
 • Harni 2017. január 11. 11:24

  5

 • ArkaChopa #4 2017. január 11. 11:56

  6
  @Harni: Nagyon örülök, hogy ott voltál, de nem tudom miért kell mást írni, mint amit a fáról lehet tudni?
  1 - Mindenhol legalább vagy kb.1000 évesnek írják, és sehol sem 2000 évesnek.
  2 - A lyukat nem 1881-ben vágták ki. Sőt a legtöbb infó szerint 1870-1880 között valamikor, de sehol nem írnak1881-et?
  3 - A fát nem érte villámcsapás, mindenhol arról írnak, hogy 1870 vagy korábban egy erdőtűz miatt alakult ki egy kisebb rés benn, ezt vájták tovább.
  4 - A fa nem 4 napja dőlt ki, hanem Január 8-án, az pedig épphogy 3 napja volt, mivel Január 11. van.

  info -
  Pioneer Cabin Tree - Wikipedia - en.wikipedia.org
 • Harni 2017. január 11. 12:16

  7
  Köszi, hogy véleményezed a hozzászólásomat és , hogy ennyire érdekel a fa történelme!
  Engem is és ezért is utaztam ki többekközt!

  Remélem lesz alkalmad neked is megérezni az igazi gigagntikus fák közelségét és varázsát! Az ottani park üzemeltetés rengeteg információkkal és dokumentumfilmekkel mutatja be a körséta előtti fa történeteket! Az említett fát bizony 2000 évesnek sorolják a tőle 250 méterre lévő fa pedig eléri a 3000 éves kort! Egy levéltárból az is kiderül , hogy 1881-ben szélesítették ki amit a helyszinen meg is nézhetsz!
  Csak újságcikkekre , böngészésekre én sem mindig hivatkozom! Egy Wikipédiát pedig te is bármikor írhatsz bármiről! Félre értés ne essék , nem megszokott a téves információ de sokszor előfordul!

  Nekem nem tisztem itt az oldalon bárkit is oktatásra bírni , sőt igazán szeretek ide járni nap mint nap nézelődés céljából!
  Egy kicsit ezt a posztot közelebb éreztem magamhoz és el is raktam kedvencekbe , ezért is szerettem volna veletek ezt megosztani!Ezzel részemről ennyi volt!
  Legyen szép napotok!
 • ArkaChopa #7 2017. január 11. 12:36

  8
  @Harni: Nem akartalak megbántani, de azért mégiscsak furcsa, hogy a park mást ír mint a wiki és egyéb oldalak. Vajon miért írnak mást? A wiki miért nem javítja ki, amikor a park szerinti infó a hitelesebb?
  Egyébként itt van mit ír a park , a fa csoportra írja egyébként a 2000 évet, a többi info ellentmondásos...
  California State Parks - www.parks.ca.gov
 • Harni 2017. január 11. 12:53

  9
  Természetesen nincs harag ;) !
  Azt, hogy miért nem javítják ki a wikipédiában helytelenűl feltűntetett információkat jó kérdés!
  Ezért is írtam , hogy nem mindig kapunk helyes információkat például a wikiből!
  Örülök, hogy a park oldalát belinkelted! Ez a hitelesebb és itt már írnak az általam említett évszámról is!
  Egyébként ellentmondások mindig is lesznek :) Ha megteheti az ember inkább menjen ki :)

  Köszönöm még egyszer , hogy beszélgettünk , jó volt kicsit visszautaznom az irásainkat olvasva!
  Szép napot!
 • Aztaaaa.. #6 2017. január 11. 22:28

  10
  @ArkaChopa: Rengeteg információ van, amit többnyire az emberek átvesznek az előző nemzedékek írásaiból, elbeszéléseiből. Sajnos az újságírók is a wikire hagyatkoznak, ezért nem biztos, hogy pontos az információjuk.
  Nos a fán a rést valóban 1880-ban szélesítették ki, de ekkor még közel sem volt kész. A végleges alagút 1881-ben készült el. A fa korát eleinte 1000 év körülire becsülték. Ma már tudjuk, hogy 1800-2000 éves. Egy ettől "vékonyabb" 7.2 m átmérőjű kivágott mamutfenyő, évgyűrűi szerint 1224 éves volt. A Pioneer Cabin Tree 10 méter átmérőjű. Valóban érte villámcsapás, melynek következtében elvesztette a fél koronáját, illetve a törzse is komolyan sérült. Kétségtelen, hogy a rés nem villámcsapás miatt keletkezett (bár az eltelt hosszú idő miatt ezt sem lehet kizárni, hiszen a korhadásnak lehetett ez az egyik oka is.) Harni@ egyébként sem írta azt, hogy a villámcsapást ütött a törzsébe lyukat. Sajnos az újságírás egyik fő vonása, hogy átvesznek egymástól híreket, de sosem ellenőrzik azok valódiságát, így valóban nehéz pontos információkhoz jutni.
 • [ törölt felhasználó ] 2017. január 11. 23:04

  11
  Hülye amerikaiak... mindent tönkretesznek..
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!