Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
A Szovjetunió idejében több űrhajós is nyomtalanul eltűnt.

Az egészről csak 2002-ben szerzett tudomást a nagy nyilvánosság, addig mélyen hallgattok felőle.
Torre Bert-ben Giovanni és Achille Judica-Cordiglia rádiófelvételeket készítettek az űrben elhangzó dolgokról. Így sok mindent megörökítettek, köztük Lajka kutya halálát is. De nem ez volt az igazi szenzáció, 9 különböző felvételt tettek közzé amelyeken űrhajósok halnak meg.
A leghíresebb Gennady Mikhailoff esete aki szívrohamot kapott, és a hangfelvételek ezt igazolták (1-es videó), valamint Ludmilla Tokoff aki a légtérbe visszatérve égett el, és kétségbeesetten próbál rádión kommunikálni az irányítókkal (2-es videó).
Ezek az eseteket tudatosan próbálták eltussolni, hogy csak a sikeres repülések űrutazások maradjanak fent, de mint tudjuk Gagarin is épphogy megúszta. A fellövés után a gyorsító rakétája percekig tovább üzemelt mint ahogy kellett volna, és úgy tűnt túlságosan magasra lőtték fel, ami több keringési időt és az űrhajós halálát okozta volna a kevéske életfenntartó berendezés miatt. Ha ez bekövetkezik (hajszál híja) ma nem Gagarin lenne az első űrben járt ember. Szerencséjére a problémát megoldották, és sikeresen visszatért. Sok társa viszont nem, és a kudarcokról nem szerettek beszélni.
Az űrverseny oltárán sokakat feláldoztak és van akiről semmit nem lehet már tudni, van akiről pedig még máig fennmaradtak képek, tények. Lássuk a listát.

Fellövés közben életüket vesztették, pályára állás nélkül.
- Aleksei Ledovsky (end of 1957)
- Serenti Shiborin (February 1958)
- Andrei Mitkoff (January 1959)

Fellövés közben a rakétahajtómű hibája (nem állt le)
- Mirya Gromova (1959?)

Feltehetően elveszett űrhajósok Föld körüli pályán
- Ivan Kachur (September 27, 1960)
- Piotr Dolgoff (October 11, 1960)
- Alexis Gracioff (December 1960)
- Gennady Mikhailoff (February, 1961)
- Alexis Belokonioff (May 15, 1962)
- V. Zavadowsky
- Ludmila Tokoff/ Ludmilla ? (1961)

Űrhajós kiképzés során elhunytak.
- Valentin Bondarenko (1961)
- N.K. Nikitin
- Anatoly Tokoff

Magyarázat és ok nélkül eltűnt űrhajósok
- Valentin Filatyeff
- Grigory Nelyuboff (1966)
- Ivan Anikeyeff
- Mars Rofikoff
- Valentin Varlamoff
- Anatoly Kartashoff
- Dmitry Zaikin.

Tények amik igazolják az eseteket -
Pravda 2001. Áprilisi számában, amelyben Gagarin 40 éve végrehajtott repüléséről írtak, elismerték, hogy legalább 3 űrhajós veszett oda Gagarin előtt.
1959-ben egy Csehszlovák összekötő tiszt kiszivárogtatta, hogy Ledovsky és Mitkoff-ot egy R-5A rakétában kilőtték a világűrbe sikertelenül.
Az Amerikai hírszerzés egy 1959-es halálos Szovjet űrhajós balesetet jelentett.
Mirya Gromova kilövését igazolták, de azt már nem, hogy valamilyen formában visszatért, valószínűleg a mély űrbe veszett. Ő volt az első női űrhajós. Rakéta hiba az lehetett, hogy nem kapcsolt ki, így addig üzemelt ameddig üzemanyag volt benne.
1962-ben az amerikaiak részéről Barney Oldfield ezredes bejelentette, hogy körülbelül két éve kering az űrben egy űrjármű, amely a rakétáinak meghibásodása miatt nem tért vissza a Földre.
Ivan Kacsur űrhajóst teljesen eltüntették a dokumentációkból, az ok ismeretlen.
Gennady Mikhailoff igazoltan szívrohamban halt meg.
Ludmilla és Anatoly Tokoff rejtélyes eltűnésére két különböző magyarázatot adtak, de a Torre Bert-i rádiófelvételek alapján visszatérés közben elégtek a légkörben.
1961. Februárjában egy máig ismeretlen házaspárt lőttek ki az űrbe. Február 24-én jelenteni akartak a Szovjet irányításnak, de nem tudtak kapcsolatba lépni velük. A Torre Bert-i rádióállomás egyre gyengülő rádiójeleket fogtak tőlük, ami arra utalt, hogy kifelé sodródtak a mély űrbe, majd nyomuk veszett.
Valentin Bondarenko kiképzés alatt oxigénkamrában kialakult tűzben halt meg.
Alexis Belokonioff 3 fős legénység vezetőjeként próbál kapcsolatba lépni a központjukkal sikertelenül. A Torre Bert-i rádiófelvételek szerint problémájuk volt, és aggódtak a visszatérés miatt, valamint azon, hogy erről soha senki nem fog tudni. (Nem így lett!) Valahol Európa felett léptek a légtérbe ahol elégtek, a maradékuk boncolását 1969-ben újra elvégezték és azonosították Belokonioff-ot.

Nem igazolt, vagy HOAX-ok
A leghíresebb talán Vladimir Sergeevich Ilushin (Iljusin) esete. Aki Gagarin-t megelőzve körberepülte a földet, majd a fékezőrakéták hibája miatt Kínában ért földet. A hűvös Szovjet Kínai viszony miatt nem adták ki Iljusint, csak jóval később. A földet éréskor súlyosan megsérült és agyvérzést is kapott. A hivatalos verzió szerint autó balesetet szenvedett, ezért egy Kínai szanatóriumban rehabilitálták. Ennek ellentmond az igen rossz politikai viszony. 35 nap után engedték haza, és Iljusin sosem nyilatkozott az ügyben.
Piotr Dolgoff egy sikertelen űrrepülés közben meghalt, nyoma veszett. A hivatalos verzió szerint 30 km magasból ejtőernyős ugrást hajtott végre, de megsérült a védőruhája, így az alacsony légnyomás végzett vele. Alexis Gracioff halálát is ezzel magyarázzák, pedig egyik Torre Bert-i hangfelvétel szerint a föld körül keringet, bár nem tért vissza sokáig.
Andrei Mikojan aki 1969. -ben hétszer megkerülte a holdat,és a leszállása meghiúsult a holdra, mert több berendezés felmondta a szolgálatot. Valószínűleg végül emiatt lezuhant. A feltételezések szerint ez egy HOAX ami egy amerikai TV sorozat alapján készült. (The Cape - Buried in Peace)
Iván Isztocsnyikov kutyájával lett kilőve az űrbe, ahol eltűntek. Később hamisítványnak kiáltották ki a róla készült fotókat és minden adatot megsemmisítettek a létezéséről.

A Szovjet űrhajók nem voltak műszakilag kellően felkészülve az űrutazásra, rengeteg hibával bajlódtak. Gagarin például 1967-ben a Szojuz 1-en 230 műszaki hibát fedezett fel, és el akarta halasztani az indítást. Írt egy 10 oldalas jelentést, és a párton keresztül el akarta küldeni Brezsnyevnek, akinek senki nem merte ezt a tudomására juttatni. Inkább a hírhozót el küldték Szibériába, hogy ott nyugodjon le.
Mivel nem történt semmi, a kilövés pillanatában Gagarin akart beülni az űrhajóba, de ezt nem engedték neki, mert ő híres volt és már pártpropagandát szolgálta, helyette a legjobb barátját Vlagyimir Mihajlovics Komarov-ot küldték fel, aki visszatéréskor szörnyethalt. Gagarin nagyon megharagudott és később ezért egy pohár vodkával leöntötte Brezsnyevet.

Az eset után szigorítottak a műszaki ellenőrzéseken.

13 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!