Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.

1956-ban az Amerikai Hadsereg megkezdte az úgynevezett Plumbbob hadműveletet, mely nukleáris bombák tesztelésével foglalkozott. 1957. május. 28. és október 7. között összesen 29 különböző célú robbantást végeztek el, köztük föld alatti kísérleteket is. Ezeknek a robbantásoknak a vezetésére Dr. Robert Brownlee nukleáris energiával foglalkozó mérnököt kérték fel. (Ő később egyébként úgy híresült el, mint "a föld alatti atomrobbantások atyja". )
Az első ilyen tesztre 1957. július. 26-án került sor, s mely teszt a Pascal-A nevet kapta. A bombát 150 méteres mélységbe engedték le, ahol aztán felrobbantották. Vétettek azonban egy kis hibát a fúrt lyuk nyitva hagyásával, melynek következtében a detonáció erejének nagy része egy többszáz méterre kilövellő tűzsugár formájában eltávozott.

A második kísérlettel, mely a Pascal-B nevet viselte, megpróbálták a fentebb említett problémát kiküszöbölni, hogy megfigyelhessék pontosan milyen hatást gyakorol egy nukleáris bomba berobbantása teljesen zárt térben. Erre valaki kitalálta, hogy egy 900 kg-os acél fedelet hegesszenek a lyuk tetejére. Természetesen Dr. Brownlee előre megmondta, hogy az a "kis" darab vas semmit sem fog érni, de azért mégis kitartottak az ötlet mellett és meg is valósították azt. Ám ezzel egyetemben a kíváncsiságtól vezérelve egy nagysebességű kamerát is ráfókuszáltak a fedőre. 1957. augusztus. 27-én a robbantást végrehajtották, Dr. Brownlee jóslata pedig be is igazolódott. Az iszonyatos erő úgy lőtte ki a majdnem egy tonnás acél fedőt, mint egy porszemet. A kamera felvételei alapján pedig kiszámolták, hogy a fedő úgy 66 km/másodperces sebességre gyorsult, ami annyi, mint 237,600 km/óra. (Szemléltetésként: egy ilyen sebességű tárgy óránként körülbelül 6-szor kerülné meg a földet. )

A fém fedőt sosem találták meg. Vannak persze spekulációk arról, hogy mi történhetett vele. Sokak szerint kiléphetett a föld légköréből, de a tudósok többsége úgy véli, hogy az a legvalószínűbb, hogy még a légtérben elporladt.

forrás:

-Shot SMOKY: a test of the PLUMBBOB series, 31 August 1957 /
prepared by the Defense Nuclear Agency as executive agency for the Department of Defense. DNA 6004F.

Nincs hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!