Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
A 'BAKER' becenevű atombomba több szempontból is rekorder! :|

1946.07.24.-én robbantották fel a Crossroads tesztsorozat 2. bombájaként.
A robbantást speciális helyzetben víz alatt végezték. 55 méter mély tengervíz közepén 27 méteres mélységben hozták működésbe a 21 Ktn-ás romboló szerkezetet. A kísérlet azért volt (akkoriban) fontos, mert korábban a felszín feletti robbantás (Able-1946.06.30) sikertelennek bizonyult. A tervezett 158 méteres felszín feletti magasság helyett 649 méteren robbant technikai hiba miatt, emiatt a tesztelésre kihelyezett hajók közül mindössze 6 süllyedt el, ami elégedetlenséget váltott ki a hadseregben. A BAKER robbantás viszont minden várakozást felülmúlt. Az esemény után 9 hajó elsüllyedt, viszont az el nem süllyedtek fedélzetén is olyan mértékű sugárzás keletkezett, hogy alacsony volt a várható túlélési ráta.
A robbanás pillanatában egy hatalmas tűzgolyó elpárologtatta a vizet vele együtt a felette úszó LSM-60-as hajót. A tengerfenéken egy 610 méter átmérőjű és 9 méter mély homorú krátert ütött. A víz lökéshulláma 1600 m/s-el haladt, jóval meghaladva az Able robbantás levegőben mérte eredményeit. A vákuumban felszippantott vízoszlop az ég felé tört mint egy gejzír - első 4 msec. Ezután egy 152 méter átmérőjű buborék keletkezett ami felemelte az Arkansas csatahajót (27600 tonna), miközben 762 m/sec sebességgel haladt felfelé. A vízoszlop 1829 méter magas 610 méter széles és a falai 91 méter vastagok voltak, összesen 2 millió tonna vizet lövellt az égbe.
A visszahulló vízfelhő rendkívülien telített volt radioaktív bomlástermékekkel (összesen 1.4 kg), amik páraszerűen csapódtak lefelé ezzel létrehozva az első nukleáris környezeti katasztrófát. A súlyossága rendkívüli volt, később a vizsgálatok érdekében meg próbálták megtisztítani a csatahajókat, sikertelenül. Először mosták, majd homokfújással próbálkoztak, de 6 napon keresztül masszív radioaktív pára volt a környéken. Ezért egy időre felhagytak vele.
Összesen 167 őslakost kellett eltávolítani, akik csak jóval később térhettek vissza. A kísérlet nem volt olcsó, a régi kiszuperált hajók (kb.100 db) még így is 450 millió dollárt értek, amit radioaktív roncsként csak 3.7 millióra értékeltek. 200 sertést, 60 tengerimalacot, 204 kecske, 5000 patkány,200 egér, és rovarokat áldoztak fel a kísérletre. Egy túlélőről tudunk a 311-es disznóról, amely az Able robbantás után egyszerűen partra úszott. Az állatok nagy része a sokkhatásba és a sugárzásba halt bele, a kisebb részük a boncolásba.
Volt egy 3. bomba is, de a szörnyű sugár szennyezés miatt ennek felrobbantásáról letettek. kalap

20 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!