Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
Holland kutatók készítettek egy atomi méretű újraírható adattárolót, és ezen ötszázszor nagyobb az adatsűrűség, mint a legmodernebb merevlemezeken. Egyetlen négyzethüvelyknyi felületen 500 terabitnyi információt tudnának elhelyezni.

Az atomi adattárolót Sander Otte és munkatársai alkották meg a Delft Egyetemen, és a Nature Nanotechnology tudományos lapban számoltak be a munkájukról. Publikációjukban elismerik, még sokat kell dolgozni a rendszer továbbfejlesztésén, hogy piacra tudják dobni.

Otte és munkatársai klóratomokat helyeztek el az rézfelületen, tökéletes négyzetrács mintában. A kutatók egy pásztázó alagútmikroszkóp hegyes tűjével olvassák le az atomokat, és oda is tudnak húzni egy atomot egy lyukhoz, magyarán manipulálni, írni is tudják az adattárolót. A klóratom kétféle pozíciót tud felvenni a rézfelületen, és ettől függ, hogy a bináris 1-es, vagy 0-s értéket vesz fel.

A kutatók még nem jutottak el az 500 terabájtos kapacitásig, egy 8000 atomból álló eszközön próbálták ki az olvasási és írási műveleteket. A kutatók 64 bites blokkokba rendezték az atomokat, és mindegyik blokkhoz hozzárendeltek egy jelölést, amely felismerhetővé teszi a blokkokat, és egyben azt is elárulják, hogy egy blokk megsérült-e.

Bár az új adattároló kapacitása túltesz minden más megoldáson, Otte szerint még javítani kell az olvasási és írási sebességet. Az igazán nagy problémát az jelenti, hogy az atomi tároló most még csak tiszta vákuumban, -210 Celsius-fokon működik.

Atomic scale data storage

An animation explaining the mechanism of storing information in the positions of individual atoms, used by Delft scientists to store one kilobyte of data on ... - www.youtube.com

3 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!