Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
Mindenki figyelmébe ajánlom akit érdekel a nukleáris erőművek elhallgatott hátrányai. 8 részes és a benne nyilatkozó külföldi tudósokhoz van felirat, csak be kell kapcsolni.

43 hozzászólás

 • Pocoknyuuu #18 június 13. 11:30

  19
  @Inhouse: Most jelenleg kik döntik el, hogy mi legyen, nem a mérnökök és professzorok.
  Én pont, hogy örülnék annak, ha legalább megkérdeznének. Egyrészt nem mindenki sík hülye, másrészt ha megfelelően tájékoztatva lenne a lakosság egy adott kérdésről annak pozitív és negatív hatásáról, akkor Mari néninek is lehetne véleménye róla. Főleg egy ilyen óriási projektben.
  De így Mari néni otthon ül, van villanya és nézi a focit a tv-ben. Eszébe sem jutna, hogy esetleg majd az unokái unokáinak már nem lesz lehetősége fürödni a Balatonban, sem pénze oda utazni.
  Vannak országok (pl. Svájc), ahol igen is megkérdezik az embereket a fontos dolgokban és teljesen jól működik.
  De ha még nem is teljes mértékben az állampolgárokra lenne bízva a döntés, csak legalább figyelembe véve mit gondolnak, már mindenki nyerhetne rajta.
  De sajnos ez soha nem így működött. A mostani fiatalkonak talán már lesz esélye változtatni. Elnézve, hogy mennyire mésképp gondolkodnak.
 • black235 #19 június 13. 14:36

  20
  @Pocoknyuuu: Nem sok értelme van megkérdezni, mert Mari néni véleménye is ugyan annyit fog érni a szavazáson mint a szakértő prof véleménye. Mari nénit viszont a tájékoztatással elég szépen félre lehet vezetni, attól függ kinek mi az érdek. Ezt lehetett párszor látni a történelemben, világháborúk, de lehet a Brexitet is emlegetni...

  u.i.: A szellőztetős rendszer ügyes ötlet, egy ismerősnél láttam hasonlót pár éve :)
 • Pocoknyuuu #20 június 13. 15:38

  21
  @black235: Jólvan, feladom, építsetek atomot rotfl A Brexit is pontosan az objektív tájékoztatás hiányának az eredménye.

  Jó a szellőztető, csak ha éjszaka nem hűl le eléggé a levegő, akkor néha rá kell segíteni a klímával, ez is programozható. Plusz ugye 24h-ból néha csak 6 ami hűvösebb ilyen hőségben.
  Az igazán jó megoldás egy cső fektetése lett volna végig az udvaron a fagyhatár alatt, de arra anno sajnos nem maradt idő. Kondenzvíz elvezetéssel, stb.
  Nyáron hozta volna a 10 C -os levegőt, télen pedig a kazán nem a -10 C -et szívja.
 • pushup #4 június 13. 15:39

  22
  @Dikkmándi: okos. ki fizeti? pont arról beszél valamelyik részben, hogy drága. nyilván a rakéta olcsósítaná ...
 • black235 #21 június 13. 17:13

  23
  @Pocoknyuuu: Beállítok egy RTG-t a hátsó kertbe és arról fogom majd "tankolni" a teslát, hogy biztosan környezetbarát legyek :D
 • Pepejoe #23 június 13. 18:15

  24
  @black235:
  Volt ilyen ötlet anno USA-ban, csak végül nem mertek rábízni a lakosságra házanként 1 RTG-t navajonmiért :D
 • Pepejoe #19 június 13. 18:29

  25
  @Pocoknyuuu:
  Nekem már az is problémát jelent, hogy olyanok is teljes joggal szavaznak egy parlamenti választáson, akik évek óta nem hagyták el a településük határát, semmilyen nyelvet nem beszélnek (még ez sem olyan gond, egész jó már az automatikus fordítás gugliéknál) de igényük sincs az objektív tájékozódás nevében arra, hogy a külföld szempontjából elolvassák az itteni történéseket (merthogy nemcsak index meg origo meg ezek vannak, már ha használ netet) TV ből csak M1 meg a faluújság vagy Marika néni a ház előtti padon. Városi embernél a helyi lapok Lölőtől meg a Lokál. Aztán nyomják a hallottakat. Hát vazze.
  És rohadt sokan vannak ezek.
 • Pocoknyuuu #25 június 14. 06:27

  26
  @Pepejoe: Ezt sajnos pontosan ugyanígy látom :(
  Hm.. talán indulok a választásokon.. annyi mindenn lehetne változtatni.. ez az RTG-s dolog nem is rossz ötlet.. ittas vezetés engedélyezése.. csendrendelet eltörlése... csak ami fontos, lennének ötletek..
  Kicsit feldobni ezt az országot, kléni megkapná házinak a fúziós energiatermelést, melegek házassága, hogy csirke és árpi is boldog legyen, Ti jöhetnétek tanácsadónak, Sheldon mint pénzügyminiszter, Arka az új ávó vezére, gyarmatosítani Amerikát hmm egy szép új Világ :D
 • black235 #26 június 14. 09:13

  27
  @Pocoknyuuu: Pártot alapítasz képtelenség néven? :D
 • Pocoknyuuu #27 június 14. 09:31

  28
  @black235: Lehetne az is, de én valami életszerűbbre gondoltam,
  pl. 8-as színtű Operatív Metán párt vagy ilyesmi...
  Kell néhány jelmondat, pl. " A munka szabaddá tesz " aztán jöhettek. Előre megígérem, hogy mindenki kap egy teslát karácsonyra.

  Bár, jobban belegondolva, itt még egy normális öngyilkos szektát sem lehetne összehozni, sokszor annyira eltérőek a vélemények :D
 • black235 #28 június 14. 09:45

  29
  @Pocoknyuuu: Ha már véleményeknél tartunk miért éppen 8? Inkább valami kerek szám kellene mint a 256, vagy 1024 :D
 • Pocoknyuuu #29 június 14. 10:07

  30
  @black235: Jó, legyen 42, az legalább megoldás mindenre. Van egyébb kérés így előre? :D
 • black235 #30 június 14. 10:21

  31
  @Pocoknyuuu: Azt hiszem a legfontosabb kérdéseket tisztáztuk :D
 • Pocoknyuuu #31 június 14. 10:34

  32
  @black235: A durva az egészben, hogy az elmúlt évtizedek mintáját alapul véve, simán levezetném hogyan lehetne nyerni, működni, porondon maradni. Az oroszok hacker tudásától kezdve, az ellenségkép kialakítása, stb. stb. csak a bevált recept, semmi új.
  Csak attól tartok, leírnám, leütném az entert és megállna a cég előtt a fekete Volga XD Itt tartunk. Marad a sötétség, jóéjszakát like :D
 • black235 #32 június 14. 10:50

  33
  @Pocoknyuuu: Ez a forgatókönyv már 80-90 évvel ezelőtt is működött, meg még előtte is...
  Fekete volgával nem szolgálhatok, de egy sötétkék bálnával igen :D
 • Inhouse #19 június 16. 11:23

  34
  @Pocoknyuuu: Személyesen Orbán Viktor számolja az erőmű adatait? :)
  Érdekességek - Hobbielektronika.hu - online elektronikai magazin és fórum - www.hobbielektronika.hu
  Politikai döntés volt az atomerőművek leállítása Japánban és Németországban is. Ami dicsőíthető lehetne, ha értelmes lett volna. Persze, idővel le kell cserélni valami jobbra, de nem egyik napról a másikra, mert ezt nagyon úgy néz ki, nem lehet így. Ráadásul nagyon nem szeretnek tükörbe nézni és elfogadni, hogy rosszul döntöttek és inkább a dilettáns közhangulatot akarták javítani, mintsem szakmai alapon, hosszabb távra gondolkoztak volna.
 • Ethical Hacker #34 június 16. 12:08

  35
  @Inhouse: Ha megkérhetlek kisbetűvel írd annak a hazaáruló szardarabnak a nevét. Köszönöm. kalap
 • Inhouse #35 június 16. 13:32

  36
  @Ethical Hacker: Bármit kérhetsz...
 • Pocoknyuuu #34 június 17. 07:35

  37
  @Inhouse: Én nem vagyok fanatikus politikai beállítottságú, miattam ha Az_Úr döntött volna az építésről, akkor rá haragudnék.
  Számtalan ezzel foglalkozó videó van a neten, némelyik kicsit hosszú, de érdemes végignézni, ott olyanok véleménye hallható, akik értenek is hozzá, nagyon elgondolkodtató.
  A hirtelen tömeges leszereléseket én sem értem, meglévő dolgot idő előtt leállítani persze, hogy nem kellene.
  Viszont miközben mindenki ezzel foglalkozik, mi pedig plusz még egy újat építűnk.... az nem szakmai, hanem politikai biznisz.
  Kiváncsi leszek Paks1 lebontása mennyibe fog ténylegesen kerülni:
  Bontásra ítélve: egy szovjet atomerőmű Németországban - greenpeace.blog.hu
  Mellette pedig üzemel majd a második, plusz majd egyszer annak a lebontása, amit majd rábízunk a következő nemzedékre.
  De valójában felesleges erről vitatkozni, változtatni úgysem tudunk, max. újabb ismereteket szerezni.
 • Pocoknyuuu #33 június 17. 07:36

  38
  @black235: kék bálna? akkor komoly vízdíjat fizethetsz! rotfl
 • black235 #38 június 17. 08:14

  39
  @Pocoknyuuu: A vizet annyira nem szereti, benzint annál inkább :D
 • Inhouse #37 június 17. 11:01

  40
  @Pocoknyuuu: Az áram most kell, növekszik az igény. Nem csak Mo-on vannak atomerőművek, számtalan van az EU-ban is. Vízerőművet nem tudunk csinálni. Szénnel is lennének gondok. A többi pedig amellett, hogy nagyon drága (mint az atom), még nem is olyan stabil, nem annyira tervezhető az üzemeltetés és az élettartama is rövidebb. Az atom egy szükséges rossz. Illetve mindenki próbálja ki egy napra, hogy nem használ elektromos készüléket. Ha van a környéken alternatív, megújuló energiával operáló ismerős, akkor menjen el, vigyen pár doboz hideg sört és beszélgessen el vele... A fő kérdések legyenek:
  - mennyibe került
  - mikor került beüzemelésre
  - mennyi megtakarítást okozott eddig
  - mikor fog megtérülni
  - mennyi idő múlva várható komolyabb fő egységek szervizelése, cseréje
  Ha minden válasz pozitív végeredményű, akkor várom ide a részleteket. Addig csak akkor tudnánk ezzel érdemben szórakozni, ha az anyagi oldal nem számítana. Nálunk ez sajnos korlátozó tényező. Aggaszt a környezet szennyezés, valamint az atomhulladék is, amit tudok tenni ellene, azt megteszem. Az én szemetem az én hibámból biztosan nem kerül erdőbe, tengerbe, kerékpárral járunk 95%-ban mindenhova, igyekszünk nem pazarolni az energiát, a nyári melegben kint tusolunk egy nap melegítette tartályból, és itt nagyjából vége. A munkám, a gyermekeim biztonsága, taníttatása, a mindennapi túléléshez szükséges kikapcsolódási igények nem engedik meg, hogy nomád életet éljünk, mint ahogy sok millió embernek szintén nem. Minden relatív, Afrikában, Indiában, stb. boldogok akár a sárkunyhókban is, ha felkel a nap...
  Meg kell oldani az energiaigényt, és le kell váltani az atomot (meg a fosszilis energiahordozók elégetését is), ha nem sikerülnek a hasadó anyagok sugárzását visszafordító technológiák, akkor minél sürgősebben. De most még nem megy hatékonyan, nagyon nem.
 • Pocoknyuuu #40 június 17. 13:13

  41
  @Inhouse: Mindenki úgy beszél erről, mintha holnap teljesen elfogyna az áram, ha most nem építünk atomot.
  Úgy emlékszem 36'-ig fog üzemelni a jelenlegi? Mennyi idő kell egy erőmű felépítéséhez kb. 10 év? Akkor minek ennyire rohanni? Miért pont az oroszok? Miért nem lett pályázat kiírva? Miért ennyire titkos az egész?
  2 erőmű mennyire fogja felmelegíteni a Duna vizét? Mi lesz egy hosszabb apályos időszakban? Vagy beüt ismét egy előre nem látható krach, válság, politikai helyzet stb. Millió "apró kérdés"..

  Nem beszélve arról, hogy ha a németek leépítenek, nekik nem lesz, nagyon benne van a pakliban, hogy a többi országot is rákényszerítik az idő előtti bezárásra, ha másképp nem megy szankciókkal, vagy olyan előírásokkal, amit úgysem tudunk teljesíteni.

  Az alternatív energiákkal kapcsolatban a jelenlegi állást látjuk.
  Kizárt, hogy az tovább fog fejlődni? Hogy a következő 10-15 évben dupla annyit tudjunk termelni vele? Akár egy új fajta napelemmel, vagy egy lehetséges háztartási akkumlátorral, ami több heti áramot tud raktározni?

  Csak egy őrült hasonlat, ha tudod, hogy drágulni fog az áram, akkor titokban leszerződsz a szomszéd falubeliekkel (akik rengeteg borsot törtek már az orrod alá) és felveszel tőlük mondjuk 800 M ft hitelt, építtetsz velük egy atomot hátul a kertben? A családtagokat, gyerekeket meg sem kérdezed a dologról? ( mert a Mari mama úgy sem ért hozzá, a papa már öreg, a gyerekek meg majdcsak kifizetik valahogy). Persze Te jóindulatból mindezt, hogy legyen áram és itt még nem is kell hátsó üzleti dolgokat feltételezni.
  A keletkező hulladékot pedig elássák valahol a falu végén, mert majd lesz valahogy.

  Mi pont így b_szcsikáztunk rá. Egy tervezett kapacításbővítés miatt úgy tűnt jó ötlet irdatlan hitelt felvenni, papíron gyönyörűen kiszámolva mire térül meg, aztán jött a válság és a projekt azóta is ott áll félben. A bővítésre a megváltozott feltételek miatt nem lett szükség, de a mai napig törlesztjük. Ha mégis folytatnánk a bővítést újabb hitelből és beüt egy másik krach (pl. drasztikusabb üzemanyag áremelés) akkor az egész cégnek lőttek.

  Ha viszont összejött volna, akkor most és sem hajtanám 24 órában pszochopata módon a munkát, remegnék, őszülnék és piáznék folyton, hanem a Bahamákról töltenék fel minden este egy teljesen jellegtelen 20 perces videót, amin ülök a yaht-on és bámulom az óceánt.
  És korvára nem érdekelne mennyire negatív hsz-eket kapok XD

  Na mindegy.
  Összefoglalva, az atom sem biztos, rengeteg a kockázat, az évtizedekre elkötelezettség, adósság, a környezetszennyezésről nem is beszélve, vs ott a megújuló, amiben rengeteg lehetőség adott és ki tudja 15 év múlva hol fog tartani.
  A történelem során folyton ráb_szott ez a kis ország, nagy az esélye, hogy ez az irány továbbra is megmarad :(
 • Inhouse #41 június 17. 14:44

  42
  @Pocoknyuuu: Gondolkoztam, hogy kifejtsem-e tételesen, vagy ne...az utolsó mondatom a lényeg, még nem lehet mindent kiváltani megújulóval. Na, de mivel én is emberből vagyok...
  Nem fogy el az áram, de nagyjából adott mennyiséget tudnak a meglevő erőművek adni, a németek és a japánok leállított erőműveik miatt pl. ők venni kényszerülnek. Ha mindenki minden atomot leállítana, ne legyen kétséged, hogy nem lenne honnan venni. Az igény pedig nem csökken, napról napra nő. A nyári fogyasztási igény már a szállító rendszer (vezetékek, trafók, elosztók, stb.) maximális teljesítményét súrolja.
  Egy atomerőmű tervezése, megépítése hosszú évek folyamata, rengeteg engedély, előkészítés, számítás (nem OV még mindig) előzi meg. Arra várni, hogy hátha addigra valaki kitalálja a tutit, eléggé lutri. Hiszen ha nem jön össze, akkor már hiába ugrálsz, nincs időd, jönnek a megszorítások, káosz, anarchia...
  A jelenlegi állás a lényeg, senki nem tudja megjósolni mi lesz pár év múlva.
  Nem mentem bele a részletekbe, de anno benne volt az orosz szerződésben az elszállítás is.
  Hallani olyan városi lengát, hogy olyan apróságok is voltak, hogy csak ők hozhatták az üzemanyagot. Ki is találták egy idő után, hogy ne függjön csak tőlük a dolog, csináljanak a franciák hozzá, nekik is van sok erőművük, értenek hozzá. Hát nem jött össze, az orosszal üzemelt jól. :) Vagy igaz, vagy nem, de az biztos.
  Az államnak biztosra kell menni, ezért ha drágább is, a tutit igyekszik választani. Illetve, utólag mindenki tud jobb döntést hozni, mint évekkel előtte kalkulálható. Ez így van egy család életében is, a hétköznapi dolgokkal is.
  Ha nagyanyámnak töke lett volna, ő lett volna a napagyapám...
  Az atom biztos, hosszú évtizedek óta üzemel rengeteg reaktor. Volt két kimagasló érdeklődést okozó baleset, tervezési és üzemeltetési emberi hibák miatt. De repülőből is több esik le hasonló okokból, mint ahány erőmű baleset van. Mégis millióan választják ezt a komfortot. Vagy éppen ülnek autóba és vállalják az azzal járó kockázatot, mivel az még a repülésnél is rosszabb aránnyal bír. 100% biztonság nincs, nem is lesz, nem csak ebben, semmiben.
  Összefoglalva, nem lehet 15évre előre látni, hogy mi lenne, ha lenne, mert nincs. Azzal kell főzni ami van és közben keresni az alternatív megoldásokat, hátha. Környezetszennyezés a többivel is van, sajnos elég egyoldalú a megújuló propagandája. Ha ma mindenkinek elektromos autója lenne, akkor csak állna a garázsban, mert nincs akkora kapacitás, hogy ezek mind üzemeljenek. Az áram nem a konnektorból jön, azért tenni kell. Álmodozni lehet, csak ne a tudósok tegyék ezt, azt hagyjuk meg az átlagembereknek, meg a művészeknek. Lehet, hogy 15 éven belül lesz egy 5-ösöd a lottón, most tök feleslegesen gürizel, illetve alakítasz ki magadnak 36 órás napokat.
  Nem vagyok szakértő, elektromos végzettségem van, és mindig érdekelt a téma. Napi szinten javítok és építek dolgokat. Azt megtanultam, hogy semmi sincs ingyen, illetve olyan sincs, hogy valami minden tekintetben jobb, mint a bevált régi. Mindig vannak szürke sávok. Olvasom az újításokról szóló írásokat, de igyekszem nem bedőlni az üres frázisoknak és a tényeket, adatokat figyelni. Pl. a pénzügyi része homály és szinte biztos, hogy lehetne olcsóbb is, ha politikusok vannak a közelében. Ha alternatív megoldás lenne, akkor arra is igaz lenne, sajnos.
 • Pocoknyuuu #42 június 17. 15:14

  43
  @Inhouse: Ez egy nagyon korrekt válasz volt like
  De.. adja Az_Úr, hogy 20 év múlva is úgy tartsuk majd, jó döntés volt és tényleg az ország érdekeit szolgálta.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!