Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
Herman Sörgel német építész nem kicsiben gondolkodott! :D

1927-ben azt ötölte ki, hogy elzárja egy hatalmas gáttal a Gibraltári szorost, valamint a Fekete tengert is Görögországnál. Így a Földközi tenger egyszerűen kiszárad (Mégsem az egész földbolygó :D) A tengerszint csökkenésével új földrészek kerültek volna elő, illetve szárazföldi kapcsolat jött volna létre Európa és Afrika között. A szárazföldeket elosztották volna, és termelésre és városok építésére használták volna. A tervek szerint 662000 négyzetkilométer szabad terület kerül elő. Az akkori energiaigényt a hatalmas gátak biztosították mindkét kontinens felé. A teljes kiszáradást (mert a földközi tengerbe áramló folyók kevesek a feltöltéshez, illetve a felszínen elpárolgó víz pótlására) a gátak időnkénti megnyitása gátolja meg. Ezen felül 3 mesterséges tavat is létrehoznak Afrikában, és öntözési rendszert építenének ki az elsivatagosodott részekre. Úgy tervezték a munkanélküliséget 100 évre ezzel meg is oldanák.
A Gibraltári gát 500 méter magas és 2.5 km széles műtárgyként kötné össze a két kontinenst 49 ezer MW leadott teljesítménnyel.
Tervezték, hogy Velence kiszáradása esetére mesterséges utánpótlást adnak tengervízből.
A tervek annyira grandiózusak voltak, hogy még maga Hitler is megrettent tőle, és bár bemutatták neki a Sci-fi-be illő terveket, ő elvetette.
A mostani vizsgálatok szerint a Globális felmelegedés miatt katasztrófa lett volna a vége. A gátak felett átemelkedő tenger beáramlik és visszavette volna jogos földrészét egy újkori vízözönnel. Tehát jobb is , hogy elvetették a tervet.
Az Atlantropa intézet 1960-ig működött és reménykedett! :D

5 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!