Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
Ez az ember Eratoszthenész volt. (Kr. e. 276-tól Kr. e. 195-ig élt.)

Eratoszthenész észrevette, hogy a Nílus-parti Szüénében (a mai Asszuán), június 23. -án délben, mikor a Nap a legmagasabban jár az égen, éppen belesütött a nilométer (a Nílus vízállásának leolvasására szolgáló kút) csövébe.

Pontosan egy évvel később azt vizsgálta, hogy vajon Alexandriában milyen magasan delel a Nap. Ennek meghatározásához egy egyszerű gnómont, azaz árnyékvető pálcát alkalmazott: figyelte, hogyan rövidül annak árnyéka: ahol a legrövidebb volt, ott delelt a Nap, azaz akkor járt a legmagasabban. Az egymásra merőleges pálca és árnyéka meghatároz egy háromszöget, melynek átfogója és a pálca által bezárt szög a zenitszög lesz.

Eratoszthenész mérése alapján ez a szög 7º 12' volt: tehát Szüéne (Sz) felett a Nap a zeniten delelt, Alexandria (AL) felett pedig, a Zenittől Z=7º 12' szög távolságban.

A Föld középpontja felé mutató alexandriai helyi függőleges és a szüénei helyi függőleges középponti szögként szintén „Z” szöget zárnak be egymással, azaz Alexandria földrajzi szélessége 7º 12'-cel több mint Szüénéjé. A két pont (AL és Sz) közti ívhossz (t)

ismeretében pedig aránypárral meghatározható a teljes kör kerülete, hiszen „t” úgy aránylik a délkör kerületéhez, ahogy „Z” aránylik a 360º-hoz (a görögök is már 360º-ra osztották a kört).

Persze, a Szüéne és Alexandria távolságának meghatározása nem kis feladat volt.
Mivel azonban Nílus-völgyében folyó öntözéses földműveléssel járó vízhasználat komoly földmérői munkát és kataszteri térképeket igényelt, Eratoszthenész a kor színvonalának megfelelő pontos adatokkal rendelkezett. Így a távolságot 5.000 sztadionban állapította meg.
(Egy sztadion a régi görögök mértékegység-rendszerében kb. 600 görög lábnak felelt meg. Ma már ennek pontos hossza nem ismert méterben, ám különböző források szerint 154 és 215 méter közé esik. )
A fentiek alapján a végeredmény a Föld kerületét illetően 250.000 sztadion lett.

Ez az érték elképesztően pontos és a sztadion mértékegység bizonytalan ismerete mellett is megközelíti a ma használatos, sarkok mentén megadott, kerekített 40.000 km-es értéket. Eratoszthenész mindössze 2%-ot tévedett.

Forrás: gpstakarok2.wixsite.com

17 hozzászólás

 • kléni január 8. 16:43

  1
  Görbület??? Nem itt kéne az álhírt sugározni! Különben is SOROS.
 • Pandémiás Gender január 8. 17:45

  2
  Mondtam, hogy egyszer majd bevisznek rotfl
 • _V_ #1 január 8. 18:17

  3
  @kléni: Verekedni akarsz ? rotfl
 • _V_ #2 január 8. 18:17

  4
  @Pandémiás Gender: Megyek én magamtól is... rotfl
 • kléni január 8. 21:31

  5
  Ha már ennyire furfangos volt, belekalkulálhatta volna, hogy a két helyszíntől eltérő távolságra van a nap egy hangyahajszáltöredéknyivel, így igazából a két pálca nem merőlegesen áll, és így a két z érték se teljesen egyezik meg. :D
 • farrd #5 január 8. 23:52

  6
  @kléni: Te meg belekalkulálhattad volna, hogy a hangyáknak nincsen hajszáluk! Így baszol el mindent, csak egy picit... rotfl
 • _V_ #6 január 9. 00:17

  7
  @farrd: Azért te is elfelejtetted a legfontosabbat, vagyis, hogy a tektonikus lemezeket nem játssza le a Hifi.
  Próbáltam, nem megy.
 • aSaca-Hun január 9. 02:24

  8
  Hülyék vagytok..... rotfl
 • farrd #7 január 9. 08:07

  9
  @_V_: mert a magas hangminőséghez nem csak jó Hi-fi rendszerű lejátszó kell, hanem megfelelő állapotban lévő hanghordozó. Eltávolítottad a tektonikus lemezekről a port és egyéb szennyeződéseket, vagy csak úgy Rád jellemzően hanyagul “durr bele bumm” módszerrel kényszerítetted a lejátszót, hogy végezze a dolgát?
 • szürke szamár január 9. 09:23

  10
  Így vót, láttam, ott vótam.
 • _V_ #9 január 9. 10:21

  11
  @farrd: Rám jellemzően az utóbbi. :D Gondoltam, ha úgy nem megy, akkor úgysem fog nagyobb gondossággal sem. :D Egyébként meg itt-ott folyt belőle a magma is, szóval égette a kezemet, még szép, hogy nem időztem vele sokáig.
 • _V_ #10 január 9. 10:22

  12
  @szürke szamár: Jó öreg lehetsz, te eternális szürke szamár. rotfl
 • EEdem január 9. 16:01

  13
  hogy állít fel merőlegest a földre?
 • MJoe #13 január 9. 16:25

  14
  @EEdem:
  Egyszerű. A föld lapos.
  Arra meg igazán egyszerű merőlegest állítani. rotfl
 • Gendernyúl #9 január 15. 20:21

  15
  @farrd: Ezt soha nem fogom megérteni, hogyan képes egy súllyal rendelkező kristály tökéletesebb hangminőséget produkálni a tektonikus (hibákkal teli) lemezen, mint egy kléni féle 0-1 bit rendszerű súlytalan, digitális rendszer, amiben elvileg mindennek tökéletesnek kellene lennie. A súly maga is egy hibaforrás, a mikrofontól elkezdve a hangszórókon át, mégis egy jó öreg analóg cucc kellemesebb a fülnek, mint a mostanság kapható milliós felszerelések.
 • farrd #15 január 16. 10:35

  16
  @Gendernyúl: Azért kellemesebb, mert már az életünkben is a "B" oldal pörög. Már nem is akarjuk befogadni a kléni féle titánok újításait. Nem érzem magam idősnek, de mikor valakinek mesélek valami vicces sztorit a tinédzserkoromból és belegondolok, hogy több mint 25 éve volt.... akkor még jómagam is meglepődőm, mert ugyan annak a hülyegyereknek érzem magam csak a derekam már nem olyan jó. rotfl Szóval a fajtámra teljesen igaz amit írtál: "...egy jó öreg analóg cucc kellemesebb a fülnek, mint a mostanság kapható milliós felszerelések."... és ez így is van jól.
 • Gendernyúl #16 január 17. 17:30

  17
  @farrd: Vannak szerencsés kivételek, akik 60-70 évesen is tele energiával nyitottak minden újra. Mindig is példaképnek tekintettem őket, de rá kell jönni, csak nagyon kevesek ilyenek, én sem.
  Talán ezért jó érzés egyre többet nosztalgiázni, mindenkinek eszébe jut, hogy élt, voltak jó történetei, de most már egyre kevésbé lesznek.
  "ugyan annak a hülyegyereknek érzem magam" szintúgy, csak van akinek ez könnyedén, frappánsan megy, pl. anno öregapámnak, a mai napig emlegetik, de van aki emiatt folyton botrányos megrökönyödéseket kelt. :(
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!