Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
1979 Szeptember 22.-én a VELA 6911 műhold különös jelet fogott.

A műhold alapvetően arra készült, hogy az atomcsendegyezményt ellenőrizze, vagyis a földgolyó
bármely pontján az atomrobbantás fényfelvillanásait és EMP sugárzását mérje. Az atomrobbantásnak jellegzetes dupla felvillanása van egy szűk időkeresztmetszetben, ezt nem lehet összetéveszteni semmivel. Azon a bizonyos szeptember 22. napon pontosan ezt mérte Dél-Afrika és az Antarktisz közötti óceánon. A felvillanó fényből azt lehetett megállapítani, hogy kb. 2-4 kt. közötti atomrobbanás történt.
Az eset után rögtön vizsgálat indult, mi is folyik Dél-Afrikai köztársaság környékén? Az ország már régóta gyanús volt, hisz külön atombomba programja volt, és egyes információk szerint 9 db. bombát el is készített. A kutatások még a 70-es években kezdődtek és 1977-ben már a hideg teszteknél tartottak. Ekkor a nemzetközi nyomásra (főleg USA) leálltak a programmal, és egy előnyös szerződéssel le is zárták. Úgy tűnt feladták az atomhatalmi terveiket.
Azonban később felmerült egy külön szál, hogy tulajdonképpen eladták az egész fejlesztést az Izraeli hadseregnek. Első nyom 1994-ben került elő, amikor Dieter Gerhard a tengerészgyalogság parancsnoka elárulta, hogy az Operation Phoenix néven az Izraeliek robbantottak, és azt látták a műholdról. 2000-ben már többet mondott, szerinte Jericho II-es rakétával lőtték ki a bombát.
2010-ben a Guardian megjelentetett egy cikket, mely szerint hivatalos iratok vannak az Izraeli Dél-afrikai megállapodásról. E szerint 1977-ben Izrael 30 gramm tríciumot cserélt 50 tonna dél-afrikai uránra.
Amerikai vizsgálatok viszont zsákutcába futottak. Szerintük a jelzés téves volt. Mindezt annak ellenére mondták, hogy a VELA műhold korábban 41 alkalommal figyelt meg atomrobbantást, és sose tévedett. Szerintük egy egyszerű égi esemény egy meteor becsapódása a légkörbe okozta a felvillanást. (Azt nem tudták megmondani miért hasonlított a felvillanás egy atomrobbantáséra?) Továbbá a VELA már kifutott a működésére szánt időből, és az EMP sugárzás figyelője sem működött az adott időben meghibásodás miatt. Pedig ez bizonyíthatott volna mindent. Azt se vették figyelembe, hogy a helyszínre érkező légkör vizsgálók nem abban a tartományban keresték a sugárzást ahol kellett volna, így további bizonyítékok úsztak el, illetve a szonárrendszer és az ionoszféra fura zavarait se tartották komoly tényezőknek.
A komolyabb szakértők viszont úgy summázták az esetet (még most is), hogy 2 az 1 arányában inkább atomrobbantás volt, de politikai nyomásra nem foglalkoztak az üggyel. Ugyanis nemzetközi szankciókkal kellett volna sújtani azt az államot amely ilyet tesz, és ez Izrael és Egyiptom közötti békeszerződéseket ez beárnyékolta volna, illetve USA mivel magyarázta volna, hogy kiáll egy atomszabotőr mellett? Szóval kínos lett volna a helyzet.
Az esemény tisztázása még várat magára, a dokumentumok sokasága még mindig titkos és hozzáférhetetlen, legfőképp az atomrobbantást igazoló oldalak.

Izrael sosem ismerte el, hogy robbantott. .. .valaha is, pedig atomhatalomnak tekintik őket. Az eddigi atomhatalmak pedig legalább kétszer végrehajtottak kísérleti robbantást létjogosultságuk igazolásául.

7 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!