Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.

Talán az első igazi hackernek tartott férfi az amerikai John T. Draper, alias Captain Crunch. Álnevét egy olyan gabonapehelyről kapta, aminek segítségével végrehajtotta a telefonos csalást. Nem maga az étel segítette, hanem a Cap’n Crunch gyártója által a dobozba helyezett ajándék síp. Egy kis műanyag játék, ami bizonyos módon és megfelelő ismerettel használva az általa kiadott hanggal ingyenes hívásokhoz juttatta a használóját.

Drapert már kiskorában is érdekelte az elektronika, gyerekként egy kalóz rádióadót épített bontott katonai alkatrészekből. Ezzel később, felnőtt korában sem hagyott fel, emiatt le is tartóztatták egy rövid időre. A rádióadásban elhangzott egy telefonszám, amin visszajelzéseket várt, az egyik ilyen hívást követően indult el minden. Denny Teresi kereste meg, hogy segítsen neki egy céleszköz kialakításában, ami megfelelő frekvenciájú hangokat állít elő. Teresi vak volt, mint sokan mások az erre a célra kialakított csoportjukban. Már működött a módszer, de elektronika híján csak kezdetlegesen, nehézkesen. Orgona hangokat rögzítettek és játszottak vissza magnóval, illetve egy szintén vak fiú abszolút hallással segítette a frekvenciák megtalálását. Sikerült megoldani, előállított egy stabilan működtethető készüléket, ami a kis műanyag síppal megtámogatva biztosította a telefonálást.

Draper később a haditengerészetnél lett mérnök, ahol a katonatársainak segített ingyen hazatelefonálni Alaszkából.

További élete folyamán írt szövegszerkesztő programot Easy Writer néven, dolgozott az Autodesk-en, akkoriban feltörhetetlen tűzfalat is készített. Később volt egy szexuális témájú megvádolása is. Voltak kábítószeres, marihuánás ügyei is, gyakorlatilag benne volt mindenben.

Az egész ott kezdődött, hogy az AT&T telefontársaság az 50-es években egy olyan rendszert használt, ahol a cég alkalmazottjai a céges hívásokat átirányításokon keresztül, bárhonnan bárhova ingyen folytathatták. Ehhez hangfrekvenciás kódokat kellett használni, ez vezérelte a központokat.

1954-ben a Bell System Technical Journal lehozta egy technikai leírásban az egész rendszer működését, a vezérléshez szükséges jeleket, stb. 1960-ban egy újabb cikkben részletesen leírták az egyéb speciális kódokat is. Tették ezt annak tudatában, hogy ez úgyis egy belső folyamat, nem fogja senki kihasználni. Tévedtek. Magát a frekvenciát úgy határozták meg 2600Hz-re, hogy ne legyen jelen a szűrt emberi beszédhangban. Hiszen ezek a jelek is egyazon csatornán utaztak a beszélgetéssel. Igazából már a szakmai cikk megjelenése előtt voltak, akik véletlenül rájöttek a 2600Hz-es hang működésére, egy 7 éves kisfiú el tudta fütyülni ezt a hangot, viszont sokra még nem mentek vele, ez a hang csak egy része a működésnek. Állítólag voltak akik kanárikkal tudták ezt a hangot kiadatni, de ez már tényleg képtelenség… :)

John T. Draper hackelése lassan egy kisebb mozgalommá alakult. Az általa épített eszköz a Blue Box, azaz Kék Doboz nevet kapta. A vezérlőjel megfelelő használata után egy a hagyományostól eltérő tárcsázási hang volt szükséges, ezért kellett a doboz.

John T. Draper inspirálta Steve Jobs jóbarátját Steve Wozniakot (az Apple társalapítója!), aki 1972-ben megépítette a saját Kék Dobozát. A kezdetleges sípolós megoldást új innovatív, digitális berendezés váltotta fel. Ebben már benne volt a 2600Hz-et előállító áramkör, a speciális tárcsázó hangokat adó rész, egy hangszóró, ami a telefonhoz tartva kiadta a jeleket. Gyakorlatilag bárhonnan, bármelyik telefonkészülékkel megejthették az ingyenes távolsági hívásokat a doboz segítségével. Na, ők aztán igen nagy kópék voltak, mert 6000$ értékben el is adtak az általuk készített készülékekből. Sőt Wozniak egyszer Henry Kissingernek kiadva magát felhívta a Vatikánt és a pápával akart beszélni, de ez nem jött össze, mert ő éppen aludt. Draper dolgozott később az Apple-nek, milyen érdekes, egy telefonos modulon, amit a számítógéphez lehet illeszteni.

A hívások nehezen lekövethetőek voltak, a telefontársaság nem számolt előre azzal, hogy visszaélnek a rendszer által biztosított lehetőséggel. Persze azért látták, hogy valami nem stimmel és tudtak a Blue Box-okról, de egy ekkora rendszerbe nehéz volt úgy belenyúlni, hogy az eredeti célkör lehetőségei megmaradjanak. Hoztak köztes megoldásokat, fejlesztettek egy hívásrögzítő rendszert, ahol figyelték a jogosulatlanul használt 2600Hz-es frekvenciát. Valamint ilyen esetekben próbálták egy szintén hangfrekvenciás megszakító kóddal bontani a hívást, de a leleményes szakik megoldották, hogy egy beszédsávba eső 600Hz-es hangot sugároztak minden saját vezérlő jelük között folyamatosan, így ellehetetlenítve a nem általuk küldött jelek vételét a központnak.

Az 90-es évek közepén aztán a hálózat jelentős részén átálltak a kétsávos rendszerre, ahol a beszéd és a vezérlés külön csatornán van így, nem lehet azt hackelni egy előfizetői végpontról.

Állítólag a mai napig vannak részei a telefonhálózatoknak, ahol még mindig él ez a fajta megoldás. Nem csak Amerikában, hanem más országok társaságainál is, bár nem teljesen ugyanolyan megvalósításban. Ezért ilyen dobozok készültek a világ más részein is.

Az FBI is figyelte a hackereket, hiszen az ingyen hívás és annak lekövethetetlensége (többszöri átkapcsolás, átirányítás más vonalakra), nagyon népszerűvé tette a dobozt a bűnözők köreiben is. Draper-t el is kapták és lecsukták, Jobs-ék működése is felfüggesztésre került, de állítása szerint az addig összegyűjtött 6000$-ra nagy szükség volt az Apple elindításakor. Draper később Craig Wilson Fraser (közel 20 éves barátság köti őket össze) segítségével könyvben írta meg történetét, ami jelenleg is kapható, méghozzá különböző tagsági kedvezményekkel és bónuszokkal. Van Draper-es póló, eredeti síp és egy Blue Box is a csomagban. Sőt akár magával a szerzővel is lehet találkozni, ha valaki nem sajnálja a VIP tagság költségeit. Draper márciusban volt 75 éves.

A dobozt nagyon sok barkácsoló utánépítette, az egyik Youtube-os videóban a srác sikeresen ki is próbálja a sajátját, amiben már Arduino nano (miniszámítógép) dolgozik.

A mag (The core) című 2002-es sci-fiben a Rat (Patkány) nevű hackert alakító Dj Qualls, tudását demonstrálandó hasonló hackelést hajt végre. Egy rágógumi alufólia és egy fésű segítségével ad ki olyan hangokat egy mobil mikrofonján keresztül a központ felé, ami állítása szerint a tulajdonosnak onnantól ingyen hívást eredményez külföldre. :)

Három videó van feltöltve a képek mellé. A videók angol nyelvűek, a szövegben mindent részletesen leírtam. A bevágott képeken a korabeli fotók, újságcikkek láthatóak. Bónusz a végén Patkány hackje A magból. :)

14 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!