Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
2009 augusztus 18.-án elszabadult a pokol.

A baleset: Az augusztusi nap olyan volt mint a többi, így továbbra sem foglalkoztak a kettes generátor rendellenes remegésével. (Ezt a rezgést már 1979 óta produkálta, és a mérnökök a teljesítmény variálásával próbálták kordában tartani, ami látszólag sikerült. Nem lehet tudni, hogy ez a hiba az abban az évben előforduló vízbetörés okozta-e? Akkor a turbinaházakat ellepte a víz, de a problémát elhárították és újraindították az erőművet. De a szoros termelési ütemterv nem engedett több vizsgálatot. )
A maximális kihasználás és kevés karbantartás miatt 2009 augusztus 18-án a turbina megadta magát, és egy hirtelen nyomásnövekedéstől egyszerűen elszabadult a talapzatáról. A hatalmas monstrumot felemelte a víz és egészen a gépterem tetejéig repítette. 380 köbméter 4 fokos hideg víz áramlott be másodpercenként. Mindenki menekülőre fogta, De sajnos 75 ember lelte halálát a gépteremben és az alatta levő helységekben ahol karbantartást folytattak. Mivel az áramellátás azonnal megszűnt, a zsilipeket manuálisan kellett lezárni, és ez a művelet 25 percbe tellett Oleg Mjakisev kezelőnek, miközben ő is az életéért küzdött.

A vizsgálat: A kármentesítés utáni vizsgálatból kiderült, hogy a 80-as években több tavaszi áradásnál volt baleset, ami előrevetítette a problémát az erőművel. Az áradásoknál erős eróziós hatás érte a vízmű betonrészeit. A 2-es turbina rezonanciáját sose oldották meg, csak kezelték. Egy 2000-ben elvégzett vizsgálatnál számos repedést találtak a 2-es turbina járókerekén, amit ugyan kijavítottak de továbbra sem foglalkoztak az okokkal. A baleset idejében a turbina fedelét rögzítő 80 tőcsavarból 41-en találtak fáradásos repedéseket, 8 pedig teljesen elhasznált volt már, ami azt jelentette az elhasználódás üteme fokozottan nőtt az utóbbi időben. Ezek ismeretében sem lehet azonosítani a pontos okát a balesetnek. Legvalószínűbbnek egy hirtelen nyomásnövekedést tartanak, amely az erősen meggyengült turbinaházból kiszakította a berendezést, ergo a baleset kódolva volt, csak az időn múlt, hogy mikor következik be. Érdekesség, hogy a 10 aggregátor kora már elérte a 29 év plusz 10 hónapot, ami azért figyelemreméltó, mert a gyártó 30 évre garantálta biztonságos működésüket, tehát pont a lejárat előtt ment tönkre. Járulékos kár ként 40 tonna transzformátor olaj ömlött a Jenyiszej folyóba.
A teljes felújítási költségek elérték az 1.2 milliárd dollárt.
Végül 7 embert tettek felelőssé a tragédiáért, köztük az erőmű igazgatóját és helyettesét, vezető mérnököket és a berendezések állapotának monitorozásáért felelős dolgozókat. Hozzá kell tenni, hogy a karbantartások nagy része azért maradt el, mert nem lehetett leállni a környező alumínium gyárak miatt, tehát az erőltetett működést felülről kontrollálták (politikailag), és onnan senki nem lett felelős.
Az erőmű generálkivitelezését végző Lengidroprojekt intézet igazgatója 2010-ben egy szakmai konferencián kijelentette, hogy a baleset nem a dolgozók hibái miatt történtek, hanem valójában az 1981 és 1983 közötti időszak szabálytalanságai okozták.

Az erőműről: A Jenyiszej folyó felső szakaszán 1963-ban kezdődött az építése. 1978-ban kezdte meg a termelést, de mivel folyamatos hiányosságokkal küzdött csak 2000-ben adták át hivatalosan. 10 db 640MW-os generátorral rendelkezik. 1074 méter hosszú és 242 méter mély a duzzasztógátja, de emögött 320 kilométernyi folyóvíz állt még, így összességében 31.3 km3 víztömeggel rendelkezett.

9 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!