Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
Az ember azt hinné tényleg UFO-k szálltak a földre, de a magyarázat ennél prózaibb.

A Runit dóm, más néven a Kaktusz dóm (Cactus dome), az amerikai kísérleti atomrobbantásoknak a végterméke. Az Operation Hardtack keretében az Enewetak Atollon 1946 és 1958 között 35 kísérleti atomrobbantást hajtottak végre. A legkisebb 1.7 Kt (Jukka) volt, míg a legnagyobb 9.3 Mt (Poplar) volt.

A Kaktusz-t 1958 Május 5. -én robbantották 18 óra 15 perckor. 18 Kt töltete 6 km magas gombafelhőt eredményezett és a talajba egy 110 méter széles 30 méter mély krátert ütött. A sugárzás maximális értéke elérte a 4.1 Sievert (=4100 mSv ami összességében 41000 mellkasröntgennek felel meg, a rák kialakulásához 0.1 Siever szükséges, tehát ennek a 41 szerese volt ott)

De mitől lett ez a dóm? Nos a kísérletek befejeztével a korábban kiköltöztetett helyi lakosság kezdett visszaszivárogni a sugárszennyezett környékre a 70 es évek végén. A katonaság talán a későbbi pereskedések elkerülése végett kitalálta, hogy összegyűjtik a nukleáris szennyezést és eltemetik egy beton dóm alá. Ez lett a Runit vagy Kaktusz dóm.
1977 és 1980 között 73000 (!) köbméter szennyezett hulladékot gyűjtöttek össze és temettek bele a kaktusz kráterébe. A törmeléket betonnal keverték, majd a tetejére húzták a 115 méter átmérőjű és 46 cm vastag betonkupolát.
1982-ben egy tájfun söpört végig a szigeten és az USA hadserege felülvizsgálta a dóm szerkezetét. Már ekkor mutatkoztak repedések, törések a tetején, de ezt azzal magyarázták, hogy a beton hosszú távon szárad és ez okozza ezt, nem pedig a tájfun! Ezután engedélyezték hivatalosan is a lakosság visszatérését.
2013-ban egy újabb vizsgálat kimutatta, hogy nem történt szerkezeti változás, viszont a dóm körül levő talaj szennyezettebb mint maga a dóm. Ezt azzal magyarázták, hogy nem volt a dómnak betonaljzata, hanem konkrétan a kráterbe temettek mindent. A víz pedig mindent átmos, így kioldhatta onnan a sugárzó anyagokat. A legkritikusabb helyzet akkor alakulna ki, ha a plutóniumot ki tudná mosná a víz. Mivel ez eddig nem történt meg, az USA illetékes hivatala csak nyugtázta a dómot - Jól van az úgy!

9 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!