Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
Csak tuning mestereknek! :D

A lényege: A natúr processzor tetején levő gyári fémlap és a mag között egy hővezető közeg van, ami természetesen kicsit rontja a hőátadást/hűtést. Ezért a tuning mesterek, ezt leborotválják, és magára a magra építik a hűtőt, hogy jobb legyen a hűtés hatásfoka. Azonban ez a skalpolás veszélyes művelet. Erre a procedúrára hiánypótló eszköz a Rockit Cool terméke, ami egy pici mozdulattal precízen letolja a fémlapot. Egyenlőre a Kickstarteren keresnek hozzá befektetőket, az ára várhatóan 35 dollár lesz, igaz ez csak egy szűk réteget érint majd!

8 hozzászólás

 • jk88 2016. április 12. 20:18

  1
  Miért kéne leszedni róla azt a vackot? Gondolják, hogy csak poénból rakták oda? Egy ilyen procit mérnökök tucatjai terveznek hónapokon, ha nem éveken át. Amit ők ráterveztek a procira, azt azért tervezték oda, mert kell. Tök fölösleges játszani a janit és okosabbnak gondolni magunkat egy nagyvállalat mérnökgárdájánál.
 • oritomi #1 2016. április 12. 20:28

  2
  @jk88: fent leírták miért....tuning szó ismerős? Kocsiknál is ugyan ez a helyzet.Ott is mernönökök ezrei kisérletezik ki aztán ha kevés akkor lehet még kisajtoltolni belőle pár lóerőt csak kérdés hogy megéri-e...
 • black235 #1 2016. április 12. 20:59

  3
  @jk88: A tuningolás ötlete valahol még a pentium 1 időkből származik, mikor az intel gyártott 100MHz-es meg 166MHz-es processzorokat, és a kisebbikre annyira nagy volt a kereslet, hogy a 166-osnak szántakat is 100MHz-re leórajelezve adták el. Amikor kitudódott akkor mindenki próbálkozott, hogy hátha az övé is ilyen, és így indult a tuningolási hullám.
  A második lépcső valahol a pentium 2 idején jött mikor kiderült, hogy a celeron processorokban negyed annyi cache memória van, így azok nagyobb sebességet is tudnának mint a pentiumok, de az intel üzletpolitikája nem ez volt akkoriban. Leleményes felhasználók viszont rájöttek, hogy egy tuningolt celeron proc jóval gyorsabb mint egy jóval drágább pentium 2.

  Visszatérve a sapkás problámára a sapka két dolgot szolgálhat:
  Az egyik a jobb hővezetés, ami nem feltétlenül igaz, mert ha beteszek még egy réteget a hűtő és a proc közzé azzal csak lassítom a hő terjedését. Mintha a radiátort megpróbálnám beburkolni.
  A másik hogy a mezei user mikor felteszi rá a hűtőt le ne sarkazza a szilicium lapot mert ugye egy kis törés pár millió silicum részecskét jelent ami meg pár tíz-ezer tranzisztort. Ez ellen már inkább védeni kell szegény processort. Jó pár éve még voltak processorok amiken nem volt ilyen sapka (elősorban AMD), és mentek a fórumokon a mendemondák meg szidták a gyártót, hogy hányat sarkaztak le és tettek így tönkre a felhasználók. Vagyis a sapka inkább egy biztonsági lépés, hogy a felhasználó ne tudja véletlenül tönkretenni, viszont a hővezetésen ront egy picit.
 • minime 2016. április 12. 21:26

  4
  boccs én csak amd athlonnál kezdtem a ceruzás trükkel ami a szorzót szabadon válthatóvá tette.
  igy lett 8x100MHz böl 6x133MHz am annak idején sokat nyomott mert igy szinkronban volt a ram és a proci FSB-je.

  emlékszem voltak régen olyan merészek akik a méregdrága pentium 3 nak a magot fedö lapját addig polirozták amig elérték a rezet a bevonat alatt.

  manapság már nem kell tuning..nincs idö játszani, munkahelyen meg figyel az i7 ssd-vel és 16gb rammal ;-)
 • Bumburnyák 2016. április 13. 20:55

  5
  Könny csordul végig arcomon, ahogy mesélitek a régi technikákat, istenem, be szép is volt, akkoriban még ilyenekkel töltöttük az időnket. Én azóta már szervereket szerelek szedek szét tesztelek stb...
 • jk88 #2 2016. április 13. 22:00

  6
  @oritomi: Na igen. És autóknál is bármihez hozzányúlsz tuning célzattal, az az egy adott részlet lehet, hogy jobb lesz, de a többi ezt általában nehezen viseli. Tuning = 1 valami jobb lesz, a többi meg szarabb, mert le lesznek terhelve.
 • Kalmani 2016. április 14. 11:42

  7
  Az Intel az elmlt pár évben nem megfelelő minőségű hővezető pasztát alkalmaz a CPU, és az azt fedő fémlemez között, ezért tuning esetén túlmelegszik a CPU.
  Ha eltávolítják a fedőlapot, és egy jobb hővezető pasztát raknak be, akkor némileg javul a hőelvezetés, ergo stabilabban megy a CPU.
  Hogy ez a pár %-nyi gyorsulás megéri-e a garancia vesztés, azt a felhasználónak kell eldöntenie.
 • oritomi #7 2016. április 14. 14:16

  8
  @Kalmani: figyelembe véve hogy egy hardcore gamer havonta egy gamer 3-4 havonta cseréli az alkatrészeket ez a gari vesztés nem szignifikáns az adott esetben
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!