Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
A szokatlan meghajtás koncepciók és lenyűgöző mozgásformák mindig is fontos szerepet játszottak a FESTO Bionics Learning Network-nél. Új fejlesztésük, a BionicWheelBot, egy sétáló robot, amihez egy különleges tulajdonsággal bíró rovar, a cigánykerekező pók adta az ötletet.

Videó

A modellül szolgáló pók (Cebrennus Rechenbergi) a Szahara szélén, az Erg Chebbi sivatagban él. Nevét, az őt felfedező Ingo Rechenberg-ről, a TU Berlin bionika professzoráról kapta, különlegessége pedig abban rejlik, hogy képes magát a levegőbe lökni, majd cigánykerekező, bukfencező mozdulatokkal haladni.

Tökéletes alkalmazkodás

Ez a pók tehát adaptálódott környezetéhez, hiszen egyenes talajon kétszer olyan gyorsan – de még egyenetlen talajon is gyorsabban – tud haladni ezzel a módszerrel, mintha normálisan járna. Így a sivatagban, ahol minden tereptípus megtalálható, biztonságosan és hatékonyan képes mozogni. Amióta felfedezte a pókot, Rechenberg professzor azon dolgozik, hogy a mozgásformát műszaki területen is használhassa. Az állat viselkedésének, mozgásának tanulmányozása különböző robotok tervezéséhez vezetett, melyek nehéz terepen is jól mozoghatnak. A berlini tudós végül a FESTO[/span] bionika csapatával közösen fejlesztette ki a [span.marker]BionicWheelBot kinematikai és meghajtási koncepcióját.

Átalakulás gördülő üzemmódba

Hogy gördülni tudjon, a BionicWheelBot három karját behajlítja a test jobb és bal oldalán, ezzel pedig egy kereket formáz. A pók maradék két lába sétálás közben be van húzva a testéhez, de amikor a lábak kereket alkotnak, ez a két behajlított végtag kinyúlik és folyamatosan löki, gurítja előre a robotot.

Ez biztosítja a robot haladását akkor is, ha az esetleg valami akadályba ütközne, lehetővé téve, hogy nehezebb terepen is közlekedhessen. Gördülő üzemmódban a mesterséges pók, akárcsak természetes modellje, sokkal gyorsabb, mint gyaloglásnál és akár 5%-os emelkedőre is képes felmenni.

6 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!