Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
Miért ásít az ember és az állat? Most kiderül!

Andrew Gallup, a New York Állami Egyetem pszichológus kutatója az ásítás tudományával foglalkozik. Sok érdekes dologra jött rá a kutatásai alapján.
Tények
- Minden állat ásít!
- Az ásítás arányos az élőlény agyának a méretével vagyis az agy tömege és az agykérgi neuronok száma növekedésével az ásítás ideje is növekszik.
- Az ásítás akaratlanos, mint a tüsszentés, ha elkezdődik akkor megállíthatatlan. Ebből következik, hogy generikus program, már az agy kialakulása folyamán rendelkeztek az állatok ezzel a funkcióval.
- Az ásítás nincs összefüggésben a levegő oxigén vagy széndioxid tartalmával.
- Az ásítás ragadós, és valószínűleg az empátia (empatikus érzés más egyed felé) oka és a társas lényeknél jobban megfigyelhető. Még a kutya a gazdája hatására is ásíthat.
- Az ásítás funkciója az agy hűtése! Amikor ásít az élőlény hátrafeszül a bőre a fején majd ellazul, így az erek vérellátása növekszik. A kinyitott száj, és a belélegzett friss levegő kívül belül hűteni kezdi a fejet és a felgyorsuló vérárammal együtt hatékony hűtést visz véghez. A kutatást igazolták azzal, hogy nedves hideg fej borogatásra az ásítás megszűnt, illetve nem vált ragadóssá.
- Hidegben és melegben nem ásítanak az élőlények. Ugyanis hideg levegőben már hűtve van az agy, meleg levegőben pedig már nem segít az efféle hűtés - erre van az izzadás.
- Azért ásítunk reggel felkeléskor, mert ébredéskor felpörög a szervezet, meredeken emelkedik a hőmérséklet, és ezt kompenzálja az ásítás.
- Unalom esetén nem ásítunk többet min normál helyzetben, viszont elfáradva (munka után) már igen.
- A nagyobb aggyal rendelkezők körében több féle ásítás van, amely helyzetre, környezeti hatásra, szituációkra változik.
- Fajon belül is eltérés van az ásítás hosszával, de még nem egyértelmű, hogy az értelmi képességgel összefüggésbe hozható?
- A bezártságszindrómában szenvedő, akaratlagos mozgásra és beszédre képtelen betegek is ásítoznak.

9 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!