Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
MIelőtt mindenki lapozna, ez nem egy ZS kategóriás film története. 1958. Július 9.-én megtörtént az írott történelem első Megacunamija!

A történet viszonylag egyszerű az Alaszkai Lituya-öböl közelében egy 7.7-es földrengés hatalmas földcsuszamlást idézett elő. Tulajdonképpen az öböl vizébe egy gigantikus hegyoldal omlott bele. Mivel az öböl egy medence volt a belehulló tömeg szűk helyen hatalmas vízlökést okozott, méghozzá az omlással szembeni hegyoldalon 525 méter magasságot ért el, majd végigsöpört az egész területen, míg ki nem ért a nyílt óceánra. Az esetet a legegyszerűbben úgy lehet elképzelni, mint amikor egy vízzel teli fürdőkádba beledobunk egy cementes zsákot. Hatalmas hullám keletkezik, és a kád végén kiömlik.
A cunami sebessége elképesztő volt az öbölben, a szemtanúk és a későbbi mérések alapján elérte a 193 km/h-s sebességet, majd kiérve a nyílt óceánra gyorsan lelassult.
Az esetnek sajnos voltak áldozatai de mondhatjuk "szerencsére" csak két ember. Ugyanis az öbölben 3 kis hajó vesztegelt. A Sunmore egyszerűen elsüllyedt a ráomló hullámoktól és fa törmelékektől a fedélzetén levő Wagner házaspár azonnal szörnyet halt. A másodk hajó a Badger kisodródott az óceánra a hullámokkal együtt, bár a hajó megsérült a rönköktől a süllyedés előtt a Swanson házaspár átmenekült egy közelben levő hajóra. A harmadik hajó az Edrie, fedélzetén a Ulriches család két férfitagjával szembefordult a hullámmal, és azt meglovagolta. A hullámok besodorták a fák fölé, majd a visszavonuló vízzel újból az öbölbe hajóztak.
A cunami hatalmas mennyiségű fát tarolt le, és csupasz sziklákat hagyott maga után az erdős részeken.
Az 525 méteres magasság mindenképp rekord volt, de valószínűleg korábban voltak nagyobbak, csak senki nem figyelte meg. Még a hírhedt Chicxulub meteor amely állítólag kipusztította a dínókat, még az is csak 200 méter körüli hullámot generált, de ez is csak feltételezés.

3 hozzászólás

 • Bumburnyák március 30. 07:48

  1
  Jó kis Cure - Lullaby alatta :)
 • Aztaaaa.. március 30. 18:15

  2
  Nem tudom, miért kellett ezt elnevezni megacunaminak. igen, tudom így hívják a Lituya-öbölben bekövetkezett eseményt. Egy biztos, hogy az 1 km magasságból lezúduló kő, jég, föld iszonyatos erővel csapódott be a vízbe, mely az öböl keskenysége miatt egyből feldobta a vizet 500 méter fölé a másik oldalon. A víz megtett kb. 15 kilométert aztán kilépett a csendes óceánba, ahol további pár kilométer után teljesen eltűnt. Ha ez a vízmozgás az óceán közepén történt volna meg, el sem jut a patokig. 2004-ben Indonéziai Szumátra partjánál létrejött 9-es erejű földrengés az már létrehozott egy megacunamit. Emlékezzünk, kb. 200.000 halott. Bejárta az egész óceánt. Vajon melyiket mondanánk megacunaminak?
 • MANrius március 30. 23:30

  3
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!