Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
A hold versenyt az amerikaik nyerték, de ott volt a Mars!

Az amerikaiak nem voltak restek és már a holdmissziók alatt kifejlesztették a nukleáris űrhajó hajtóművüket a NERVA-t. Ezt a rakétahajtóművet a Mars misszióhoz tervezték és már 1965-ben már tesztpadon volt, reménykeltően sokáig működött. Míg a kémiai meghajtású hajtóművek kevés ideig tudtak impulzust adni, addig a NERWA akár 60 percen keresztül működött és maximálisan 1100 MW teljesítményt nyújtott. Sajnos a tesztek kudarcba fulladtak, amikor a KIWI nukleáris reaktor hajtómű fel nem robbant a tesztpadon. Feltételezhetően jelentős nukleáris szennyeződést hagyva maga után.

Az orosz mérnökök 1955-től tervezték a nukleáris hajtóműveket, de csak a 70 es évek végén álltak neki a teszteknek, így ők is eljutottak a nukleáris nagy teljesítményű kész hajtóművig a RD-0410-ig. Az elv ugyanaz volt mint a NERVA-ban. Nagyon magas (kb 3000-30000 Celsius) hőmérsékleten mikrohullámú impulzusokat bocsátott ki. Míg a NERVA biztonságosan 350-400 MW-ot tudott, addig az orosz rakéta csak 35-40 MW-ot, viszont jóval könyebb volt az önsúlya (15 tonna). Így könnyebb volt feljuttatni az űrbe, ahol a hosszú üzemidejével már jelentős sebességre tudott szert tenni, hisz akár 900 másodpercig is tudott impulzust leadni, ami töbszöröse volt a kémiai rakétáknak.
A két reaktor között sok különbség volt az elvi működés azonossága mellett. Legfőképp a reaktor hűtőcsöveinek elrendezésében volt különbség. Az RD-0410 hatékonyabb volt, sőt gondoltak a későbbi radioaktív szivárgásra is.
Pontos számok nincsenek, de az űrhajók sebességét a hosszú üzemidő miatt, akár 10x-re is meg tudták volna növelni, illetve a fékezést is meg tudták volna oldani a leendő Mars misszióhoz. De sok biztonsági kérdést hagyott maga után ez a fajta nukleáris hajtómű.

Míg 1981-re az orosz rakéta 1 órás üzemidővel büszkélkedett, addig a NERVA rakéta fejlesztést lezárták. Az orosz projektnek a szovjetúnió felbomlása vetett véget.

Az amerikaiak szerint túl rizikós volt, egy működő reaktort az égbe lőni úgy, hogy tudták időnként vannak balesetek és visszahulló rakéták. Senkinek nem hiányzott egy sugárfertőzött rakéta roncs lehullása az égből.

18 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!