Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
Ma már tudományosan tudják az okát a furcsa harctéri gyávaságnak!

A harctéri sokk (Shell Shock - ami tüzérségi lövedék sokk) már régóta ismert dolog. A jelenség legtöbbször ágyúzás, robbanás és hasonló hirtelen hang és nyomás változás következtében jön létre az embereknél. A harc során keletkezett stressz okozta tünetekre, mint fáradtság, lassú reakcióidő, határozatlanság, idegrángás, kognitív képesség elvesztése, tébolyodottság, depresszió, tétlenség stb. jelentkezik. Magyar szóhasználat is létezik erre - légnyomást kapott!

Bár az 1600-as évektől szórványosan említik, mint "gyáva" katonák beTegsége. Igazából az I. világháborútól jegyzik mint tömegesen előforduló harctéri beTegség. Természetesen itt is csak feljegyezték, de kezelni még nem kezelték. Az ebben a tünetben szenvedőket, gyáváknak, gyengéknek bélyegezték meg és sokszor büntetés várta őket hisz előfordult, hogy elmenekültek. Ritkábban kórházba kerültek, ahol orvosok elektromos kísérletekbe kezdtek velük, hogy kisüssék belőlük ezt a gyávaságot. Eredmény nem volt, sőt csak romlott az állapotuk.

A Vietnámi háború során kezdték felderíteni e jelenség hátterét. Elnevezték poszttraumás stressznek (PTSD), és rájöttek a gyógymódjára is. Pszichológusok hada kezdett foglalkozni a beTeg katonákkal. Rájöttek, hogy ez nem csak harctéri sokk, hanem más hasonló traumatizáló események is kiválthatják. A háború csak durván előhozza eme beTegséget. A beTegek elmondták, hogy a traumás eseményekről képek villannak be (mintha ébren álmodna) és emiatt újra és újra átélik a helyzetet, ettől egy idő után visszavonulnak és depressziósak lesznek. Viszont a kezelések hatására a páciensek közel 90%-a visszatérhetett a rendes életébe gyógyultan. De vannak akik még így sem, a híres amerikai mesterlövész Chris Kyle aki szintén segített a PTSD-s katonáknak a visszatérésben, egy meg nem gyógyuló társa áldozata lett.

A legújabb kutatások szerint a harctéri sokkban szenvedő katonák agya megváltozik. Az idegsejtek károsodnak, elszakadnak és a traumától károsodott idegsejtek furcsa méhsejtszerű rendeződést mutatnak, ez másfajta idegi beTegségnél nem fordul elő. Az idegek gyulladását megszüntető mikrogliasejtek viszont nagy számban vannak jelen, nyilván a hirtelen sokk szerű nagy volumenű károsodás miatt. De mivel az idegek hibajavítása lassan működik így érthető, miért gyógyulnak hosszadalmasan ezek a beTegek.

6 hozzászólás

 • ArkaChopa 2016. november 22. 07:41

  1
  A 2 videó az I. világháború utáni kísérleti gyógykezelésekről szól, amelyekből volt ami hatásosnak bizonyult!
 • Kepi. 2016. november 22. 08:40

  2
  Jó poszt! :)
 • Gromek 2016. november 22. 09:18

  3
  Szerencsétlenek, sajnálom ezeket az embereket... Dédapám meséltem a háborúról, hát nem épp egy amcsi akciófilm.
 • nokedlee 2016. november 22. 15:55

  4
  Anyai Nagyapám sokat mesélt a háborúról. Benne volt a közepében rendesen. Szanitécként szolgált, úgy hogy sok-sok borzalommal találkozott. Részegen rohamozó orosz katonákról, akiket egy zokogva síró géppuskás kaszált halomra. Hóval hűtötték a fegyver csövét, a sok szerencsétlen meg rohamozott, olyan részegen, hogy járni alig tudtak. A géppuskás meg megölte Őket, mert meg kellett tennie. Rettenetes.
  Másik nagyapámmal haslövés végzett. Szörnyű dolog a háború, a leghülyébb emberi találmány.
 • _V_ #1 2016. november 22. 17:10

  5
  @ArkaChopa: Remek poszt ! yougod
 • AcIv55 2017. február 25. 02:06

  6
  Durva :o :(
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!