Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
Henrietta Lacks még csak 31 éves volt amikor meghalt, mégis úgy tűnik halhatatlanná vált!

A Baltimore-i nőnél méhnyakrákot állapítottak meg az 50-es években. A Johns Hopkins Kórházba került, ahol sejtmintákat vettek tőle, majd besugárzással próbálták gyógyítani. A kezelés viszont sikertelen lett, így 1951 Október 4. -én meghalt a súlyos betegségében.
Azonban itt nem volt vége a hétköznapi életének. Ugyanis Henrietta illetve a családja beleegyezése nélkül George Otto Gey a kórház sejtbiológusa a nő sejtjeit tenyészteni kezdte.
A sejttenyészetből hozta létra a HeLa sejtvonalat, amely az orvostudomány legjelentősebb sejtkutatásaihoz adott alapanyagot. Ezek a sejtek abban voltak mások, hogy a korábbi sejtkultúrák 4-5 napig éltek, ezek meg folyamatosan szaporodtak. Ez nagy szenzációnak tűnt.
Ezeket a HeLa sejteket használták innentől fogva széles körben kutatásokra, felküldték az űrbe, sugárzásnak tették ki, vírusokkal és baktériumokkal bombázták, hogy felfedezzék a sejtek rejtett működését és megfelelő gyógymódokat, gyógyszereket fejlesszenek ki.
A mai napig közel 20 tonna HeLa sejt termelődött, és 11000 szabadalom fűződik hozzá. Az értéke is igen magas volt a tudományos körökben. 1 üvegcse HeLa sejtkultúra 260 dollárt ért 2010-ben.
Sajnos Henrietta ennek semmi hasznát nem vette, amíg egy újságíró Rebecca Skloot kutatásokba kezdett, és felfedte ezeknek a csodás sejteknek az eredetét. A családot is értesítette és ekkor tudták meg, hogy a rokonuk örök életű lett.
A család megreklamálta a kérdezés nélküli személyes sejtkultúra ilyen nagyfokú tenyésztését, és üzleti célú felhasználását. A kaliforniai bíróság szerint viszont az eldobott emberi szövetek már nem tartoznak senkihez, magyarul - szemét, tehát bárki felhasználhatja. Végül 2013-ben megegyezés született, amely szerint 2 családtag felügyelheti, illetve beleszólhat a HeLa sejtkultúrák bizonyos felhasználásába.

Henrietta Lacks végül így örökké fog élni, még ha sejtformában is.

2 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!