Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
A XIX század végén ádáz harc folyt a feltalálók között...

Edison aki jómódú feltaláló volt a saját egyenáramát erőltette a szakmára és az emberekre. Kihasználta a befolyásosságát és minden eszközt, reklámot bevetett hogy igazolja a létjogosultságát. Köztük volt az egyik legszörnyűbb tette, amikor egy Topsy nevű elefántot 6600 Volt egyenfeszültséggel kivégzett.
Szegény Topsy-nak csak annyi volt a bűne, hogy nem szerette a láncra verést, és a bezártságot (de lehet csak fájt a foga, amit nem kezeltek és ezért mindig dühös volt). Először egy bébi elefánttal végzett, majd a gondozójával, aki cigarettát próbált az arcába tömni. Topsy nem volt az a cigarettás fajta, ezért fellökte az ostoba gondozóját, majd rálépett a fejére. Ezzel meg is pecsételte a sorsát. Emberölő elefánt! Edison aki elolvasta Topsy szörnyű tettét, azonnal felajánlotta (reklámcélú) segítségét. Topsyt először megmérgezték, majd megpörkölték. Az egész reklám George Westinghouse-nak szólt, aki a váltakozó áramot szerette volna sikerre vinni.
Edison egyenáram kampánya amit 1880-ban kezdett, olyan sikeres volt, hogy 1950-1960 között kezdtek csak áttérni a váltakozó áram használatára. Ugyanis rájöttek, hogy ha távolba kell juttatni az energiát, akkor a váltakozó áram sokkal hatékonyabb és hasznosabb. (legalább 60-70 év kárba veszett. .. )

De Edison más oldalon se viselkedett korrekten. Bár rengeteg szabadalma volt (1093 és még többet megvásárolt), ő mindent be akart zsebelni. Mindenáron magáévá akarta tenni az izzólámpa sikerét is.
Először Heinrich Göbel-től lopta el úgy, hogy Göbel felajánlotta neki vételre. Azonban Edison azt mondta nem érdekli, mert semmi új nincs benne. Amikor Göbel meghalt, fillérekért mégis megvette az özvegytől és bejegyeztette mint saját találmány. Viszont ez az izzó még tökéletlen volt, nem produkált sok üzemidőt. Viszont Joseph Wilson Swan aki Edison társa volt, tovább fejlesztette és sikerült egy legalább 500 órát kibíró izzólámpát létrehoznia. Ekkor Edison újból akcióba lépett és lenyúlta a találmányt. Egyszerűen közös céget hozott létre Swan-nal és gyártani kezdték a lámpát, persze Edison neve került itt is előtérbe és a neve valamint a befolyása sokat nyomott a latba.
És Swan nevére ki emlékszik már?

14 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!