Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
A robbanásának ereje több, mint 15.000-szer nagyobb volt, mint a most Bejrútban bekövetkezett robbanás.

Castle Bravo volt a fedőneve az első amerikai "száraz üzemanyagú" hidrogénbombának, amit 1954. február. 28-án robbantottak fel a Marshall-szigetekhez tartozó Bikini-atollon a Castle hadművelet első tesztjeként. A Castle Bravo volt az Egyesült Államok által felrobbantott legnagyobb hatóerejű nukleáris fegyver, 15 megatonnás energiahozammal. Ez a hatóerő, ami jóval felülmúlta a várt 4-6 megatonnát, más tényezőkkel egyetemben az Egyesült Államok történetének legjelentősebb véletlenszerű radioaktív szennyezését idézte elő. A robbanásból származó radioaktív kihullás megfertőzte az atollt előzőleg benépesítő több ezer embert, akik később visszatértek a helyszínre, csakúgy, mint a Daigo Fukuryu Maru (Szerencsés Sárkány) japán halászhajó személyzetét. A robbantás hatásai nemzetközi aggodalmat váltottak ki a légköri termonukleáris tesztekkel kapcsolatban.

A detonáció helyi idő szerint 06:45-kor történt. A robbanást követő egy másodpercen belül a Bravo tűzlabdája több, mint 8 kilométer átmérőjűre nőtt és látható volt a 450 kilométerre található Kwajalein atollról is. A keletkezett kráter 2000 méter átmérőjű és 75 m mély volt. Egy percen belül a gombafelhő 14 kilométeres magasságot és 11 kilométeres átmérőt ért el. Kevesebb, mint 10 perc alatt 40 kilométer magasra emelkedett, átmérője 100 kilométerre nőtt. A felhő nagy területet szennyezett be, többek között a környező Rongerik, Rongelap és Utirik atollokat.

TNT egyenértékben kifejezve a Castle Bravo hatóereje mintegy ezerszerese volt a Hirosimára és Nagaszakira ledobott bombákénak. A Castle Bravo a történelem ötödik legnagyobb nukleáris robbantása volt a szovjet Cár-bomba (~50 Mt), a 219-es teszt (24.2 Mt), valamint két másik (~20 Mt) szovjet bomba után.

A Castle Bravo egy 10,7 tonna tömegű, 4,56 méter hosszú és 1,37 méter átmérőjű henger volt, amit egy mesterséges szigeten álló kabinban helyeztek el a Bikini-atoll Namu szigete melletti zátonyon. A bomba a fúziós fázis üzemanyagaként lítium-deuteridet használt.

20 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!