Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.

Az amerikai űrsikló program a hetvenes években igencsak megrémítette a hidegháborús idők orosz katonai vezetését. 1976-ban ki is tűzték célul egy orosz űrsikló megépítését. Persze nem lehet ugyanolyan, csak jobb. Az oroszok automata fel és leszállás funkciót is beleépítettek. Az első változatok kisebb méretarányúak és hagyományos repülésre alkalmasak voltak, 4 sugárhajtóművel felszerelve. Ezeken tesztelték pl. az automatikus repülést lehetővé tevő rendszereket. Az első teljesen elkészült példány 1988. november 15-én kétszer kerülte meg sikeresen a Földet, személyzet nélkül, majd automatikus programmal leszállt a bajkonuri űrrepülőtéren. Az USA űrrepülői nem tudtak ilyet. Ez volt az első és egyetlen űrrepülés a járművel. A Szovjetunió szétesése elkaszálta a programot, 20 év munkáját húzták le a WC-n. Az egyetlen teljes értékű gép egy hangárban porosodott hosszú évekig elhanyagoltan. Az ezredforduló után felmerült a hangár felújításának ötlete. 2002. május 12-én szerelés közben a hangár teteje leszakadt, maga alá temetve 8 munkást és tönkretéve az űrhajót. A későbbi vizsgálatok azt mutatták, hogy a szerelés nem volt szakszerű, a szigetelőanyagokat a tetőn kívül tárolták, amik felszívták a nedvességet az elmúlt napok esőzései miatt. A megnövekedett súlyt már nem bírta el a szerkezet és dominó szerűen egymást beszakítva az egész leomlott. A vizsgálat végére az is kiderült, hogy a tervezésnél már halálra volt ítélve az épület, kész szerencse, hogy addig nem történt meg a baleset. Hiányosságok, tervezési hibák, és a szerelők hanyagsága együtt már túl sok volt.

4 hozzászólás

 • BitPork 2018. április 6. 17:43

  1
  Attól h valami automata, még nem biztos h jobb mint más ami nem az. Az viszont biztos, hogy amíg az amerikai űrprogram él (ha nem is virul) és túlél amíg az orosz pont annyira releváns mint maga az ország: csak szeretne hangsúlyos lenni, de azok az idők nagyon elmúltak már.
 • Inhouse #1 2018. április 6. 21:19

  2
  @BitPork: 1988-ban (pláne, hogy '76-ban kezdték tervezni) ez még nem valószínű, hogy élesben nem volt iszonyat nagy fícsör egy ilyen komoly technikánál. Manapság persze egy telefon is többet tud, mint az akkori gépek, de a Buran még a Mir-hez készült.
 • BitPork #2 2018. április 6. 22:22

  3
  @Inhouse: nem akarom én csökkenteni az értékét, de rá akartam mutatni h nem ok nélkül vezetik végső soron emberek ezeket a ládákat.
 • Inhouse 2020. május 26. 12:48

  4

  Azt rebesgetik, hogy az oroszok felélesztik a Buran-t!
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!