Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.

A BETEGSÉG TÜNETEI

A kétpólusú hangulatzavar (orvosi nyelven bipoláris major affektív zavarnak, vagy mániás-depressziós pszichózisnak nevezik) a hangulati élet jelentős változásával járó betegség. A hangulat vagy kedélyállapot minden lelki működést befolyásol. Pl. egészségesen is másként látjuk a világot, magunkat, derűlátóbbak vagyunk, feladatainkat gyorsabban intézzük, ha éppen jókedvűek vagyunk.

Rosszabb hangulatú állapotban sötétebben látjuk a világot, kevésbé vagyunk munkabíróak, stb. Az egészséges ember hangulatnak változásai azonban enyhék és múlóak, élményeiben, viselkedésben és teljesítményében kiegyensúlyozott. Kétpólusú zavarban a hangulat jelentősebb mértékben változik, depressziós vagy mániás irányban tolódik el, ezt epizódnak nevezzük.

1. A depressziós epizód tünetei (vagyis a hangulatváltozás egyik pólusa): Legalább két héten keresztül a páciens hangulata rossz, kedvetlen, nem leli örömét semmiben. Érdeklődése, aktivitása, teljesítőképessége csökken. Minden depressziós ember többé-kevésbé szorong, feszült. Tempója meglassulhat, nehezen koncentrál, kínzó gondolatok foglalkoztatják, pl. reménytelennek, kilátástalannak érzi helyzetét, bűntudat gyötri, életét értelmetlennek látja, esetleg öngyilkossággal foglalkozik.

Ritkán, igen súlyos állapotban előfordulhatnak érzéscsalódások és téveszmék is. Közérzete rossz, fáradékony, erőtlen. Mindig jelentkezik alvászavar: jellegzetes a korai ébredés. A betegek étvágytalanok, fogynak. A depressziós ember nem mindig ismeri fel, hogy szenvedése, megváltozott állapota betegség következménye. A beteg környezete is észreveszi ezeket a változásokat, de sajnos a laikusok sokszor lustaságnak, akaratgyengeségnek tulajdonítják.

2. A mániás epizód tünetei (a hangulat másik pólusa): A páciens felhangolt, túl jó kedvű, de esetenként olykor inkább izgatott, ingerlékeny, veszekedésre hajlamos. Közérzete eufóriás, szinte megfiatalodik. Tempója felgyorsul, többet beszél és tevékenykedik, energetikus, lendületes. Enyhébb állapotban teljesítménye akár növekedhet is. Túlzottan derűlátó, képességeit felnagyítja, olykor meggondolatlan, irreális, kritikátlan, ügyekbe bonyolódik. Túlzottan nyitott mindenre, ami örömet szerezhet. Mániás állapotban a betegek alvásigénye akár 2-3 órára is lecsökkenhet, ennek ellenére kiválóan érzik magukat. Érzékcsalódások, téveszmék ritkán itt is ritkán előfordulnak. A mániás ember általában nem érzi magát betegnek, sokszor nehezen nyerhető meg az együttműködésre. Környezete hamar észreveszi szokatlan viselkedését, a betegséget nem ismerők felháborodva, értetlenkedve figyelik.

3. Kevert epizódról akkor beszélünk, ha a depressziós és mániákus tünetek egyidőben, egymással keveredve jelennek meg. A depressziós és mániás epizód súlyossága esetenként különböző, enyhébb esetekben a betegek élményvilága, viselkedése és teljesítménye kisebb mértékben változik meg. Az epizódok általában néhány nap vagy hét alatt, ritkán pár óra alatt alakulnak, és hetekig, hónapokig tartanak, legtöbbször maguktól is teljes mértékben, maradványtünetek nélkül meggyógyulnak.

Mikor állapít meg az orvos bipoláris hangulatzavart?

Akkor, ha a páciensnél enyhébb, vagy súlyosan mániás és depressziós epizódok alakulnak ki. Vannak olyan betegek, akiknél előbb lép fel a mániás epizód, és azt követi a depressziós epizód, van, akinél a depresszió jelenik meg elsőként, és azután a mánia. Az egyes epizódok között hosszabb-rövidebb tünetmentes időszak figyelhető meg, amikor a páciens hangulata kegyelsúlyozott. Az epizódok általában maguktól jelentkeznek, leggyakrabban tavasszal és/vagy ősszel, környezeti tényezők nem magyarázzák fellépésüket. Egyes esetekben külső okok provokálhatnak visszaesést.

A BETEGSÉG EREDETE

A kétpólusú hangulatzavar veleszületett, genetikus hajlam alapján alakul ki. Minden ezer ember közül 5-10 bipoláris zavarban szenved, függetlenül attól, hogy a Föld melyik pontján született, és milyen körülmények között él. Vannak betegek, akiknek a családjában halmozottan fordul elő bipoláris zavar.

A betegséget nem örökli minden utód automatikusan, megjelenését több gén és még pontosan nem ismert tényezők befolyásolják. Ha valaki bipoláris zavarban szenved és gyermeket szeretne, javasolt genetikai tanácsadás felkeresnie ó, ahol meg tudják mondani, hogy mekkora annak a valószínűsége, hogy utódja örökli a betegséget.

MILYEN KEZELÉSRE VAN SZÜKSÉG?

Kétpólusú hangulatzavarban minden esetben szükséges a gyógyszeres kezelés! A depresszió rengeteg szenvedéssel és veszéllyel járó állapot. A mániás beteg sokszor jobban érzi magát a bőrében, mint kiegyensúlyozott hangulatú időszakában, de tünetei számos veszélyt hordoznak pl. testi kimerülés, költekezés, állásvesztés, családi problémák sora lehet a következmény.

A depressziós és mániás epizód kezelése

Súlyos depressziók esetén hangulatjavító gyógyszert javasol a pszichiáter. Szükség lehet kiegészítő szorongásoldó, altató szedésére is. Mániás epizódban antimániás hatású gyógyszert javasolt. Mindkét epizód tünetei esetén számos, biztonsággal szedhető, jól tolerálható készítmény áll rendelkezésre. A depressziós és a mániás ember agyában megváltozik bizonyos ingerületátvivő rendszernek működése, amit kizárólag ezekkel a gyógyszerekkel lehet helyrebillenteni, és a beteg így válhat tünetmentessé.

Fontos azonban azt is tudni, hogy a depresszió elleni gyógyszerek provokálhatják az ellenkező pólus, a mánia kialakulását és fordítva, az antimániás kezelés siettetheti a depressziós epizódok megjelenését. Így egyes betegeknél a ciklus felgyorsul, a hangulatzavar egyik pólusát szinte átmenet nélkül váltja fel a másik pólus, és egyre ritkul és rövidül a kiegyensúlyozott állapot – ilyenkor beszélünk rapid ciklusú hangulatzavarról.

Az epizódok megelőzése

Hosszú távon a kezelés célja a visszaesés megelőzése. Megfelelő fázisprofilaktikum (vagyis az epizódokat kivédő gyógyszer) folyamatos szedésével az esetek döntő részében a depresszió és a mánia kialakulása megelőzhető, másoknál az epizódok ritkábban és kevésbé súlyos tünetekkel lép fel. Régóta alkalmazzák a lítiumsót megelőzésre, de nem minden páciens reagál megfelelően. Néhány betegnél el kell hagyni a lítiumot, mert mellékhatások jelentkeznek. Kb. húsz éve használnak karbamazepint és egy évtizede valproátot fázismegelőzésre. A karbamazepin és a valproát olyan betegek esetében is hatékony lehet, akik lítiumra nem válnak tartósan kiegyensúlyozottá. Pl. a rapid ciklusú és a kevert epizódú páciensek valproátra vagy karbamazepinre reagálnak. Vannak betegek, akiknél e szerek kombinációja biztosítja a hatékony profilaxist.

Olykor több epizód is lezajlik, mire sikerül megfelelően beállítani a gyógyszerelést. Kezelőorvosa gondosan megfontolja, hogy melyik fázismegelőző szertől várható a legjobb eredmény. Ezek a készítmények is biztonságosak, megfelelő adagban nem rontják a páciensek életminőségét. A fázismegelőző gyógyszer elhagyásakor az epizódok visszatérhetnek! Szükség lehet időszakos laboratóriumi kontroll vizsgálatra, melyről a kezelőorvos nyújt tájékoztatást.

Meddig kell szedni a gyógyszereket? Meggyógyul-e a beteg a gyógyszerektől?

A gyógyszerelést a kezelőorvossal kell megbeszélni. Az epizódok megelőzését szolgáló szereket hosszú évekig, évtizedekig szedni kell. A kétpólusú hangulatzavarban szenvedő beteg a mai tudásunk szerint nem gyógyítható meg, de megfelelően beállított gyógyszerezéssel tünetmentessé tehető, vagy tünetei oly mértékig enyhíthetők, hogy azok életvitelében nem akadályozzák. Sokan próbálkoznak különféle természetgyógyászati kezelésekkel, de ezek önmagukban soha nem elegendőek, nem helyettesítik a gyógyszeres terápiát.

A gyógyszerek mellett lelki gyógymódra, ún. pszichoterápiára szinte minden betegnek szüksége van. Többé-kevésbé mindenkit megijeszt a tudat, hogy olyan betegséggel kell élni, ami egész életében elkíséri, gyógyszeres kezelés nélkül visszatér, és a megváltozott hangulat élményeit, viselkedését, teljesítményét alapvetően meghatározza. Sokaknak a betegség fellépése után munkahelyükön, családi és egyéb kapcsolataikban konfliktusok adódnak, önbizalmuk csökken. E sokféle probléma feldolgozásában hatékony segítséget nyújt az egyéni vagy csoportos pszichoterápia, kiegészíti (és nem helyettesíti) a gyógyszeres kezelést.

MIT TEHET A BETEG ÉS KÖRNYEZETE A VISSZAESÉS MEGELŐZÉSÉÉRT?

A legfontosabb a kezelőorvossal egyeztetett és precíz gyógyszerszedés. A gyógyszerrel tünetmentessé vált betegnél a hangulatjavító kezelés megszakításakor a depressziós tünetek újra jelentkezhetnek. Hasonlóképpen fellángolhat a mánia, ha a beteg elhagyja az antimániás szereket. A fázismegelőző gyógyszer szedésének abbahagyása az epizódok ismételt jelentkezéséhez szokott vezetni a korábban már tartósan, esetleg évekig kiegyensúlyozott hangulatú betegnél is.

Fontos tudni, hogy az alkohol- és drogfogyasztás a betegség kimenetelét kedvezőtlenül befolyásolja. A normális napi alvás-ébrenlét ritmus felborulása (pl. rendszertelen vagy éjszakai munka miatt) szintén a betegség fellángoláshoz vezethet. A hormonális állapot jelentős változásai (pl. a pajzsmirigy-, vagy más mirigyek működési zavarai, terhesség, gyermekágy, szoptatás, változókor, hormontartalmú gyógyszerek – a testépítő hormonok is) provokálhatják a betegség kiújulását.

Ajánlatos ezért az alkoholt, a drogokat és a nem orvos által javasolt hormontartalmú szereket kerülni, a hormonális zavarokat szakorvossal kezeltetni, és biztosítani a megfelelő mennyiségű éjszakai alvást. Tudjuk, hogy súlyos lelki megrázkódtatások, elhúzódó komoly konfliktusok, de olykor jelentős örömteli események is hozzájárulhatnak egy-egy epizód kialakulásához. A bipoláris zavarban szenvedő ember lehetőleg kerülje a súlyos stresszt.

Fontos, hogy a legközelebbi hozzátartozók tudjanak a betegségről, legyenek pontos információik a bipoláris hangulatzavarról, tartsák a kapcsolatot a kezelőorvossal. Jót tesz, ha védik a pácienst a visszaesést provokáló tényezőktől, de eltúlzott féltésükkel árthatnak. A hozzátartozók, barátok, munkatársak toleranciája, megértése, együttérzése segíti a pácienst a betegséggel való együttélésben, a tartós kiegyensúlyozott hangulat fenntartásában.

Forrás: stresszdoktor.hu

46 hozzászólás

 • Távoli ködbe merengő izé #21 2020. július 15. 22:22

  22
  @Árpi: Tudnék mesélni ezekről a gyógyszeres, pénzes dolgokról, de itt nem fogok. Az egyik régi csajom alaposan benne volt és döbbenet... Több 10 milliárdos örök üzlet..
 • _V_ #22 2020. július 15. 22:25

  23
  @Távoli ködbe merengő izé: Tudom, tisztában vagyok vele... :( De nekem mégis a boldogságom kulcsai. Illetve... egy kulcs egy ajtóhoz.
  És rengeteg ajtó van még bezárva.
 • Távoli ködbe merengő izé #23 2020. július 15. 22:29

  24
  @Árpi: Az egyetlen dolog.. hogy is mondjam, hogy ne szálljon rám valami FBI vagy fejvadász.. ki tudja melyik doki írja fel.. nem mindegy a "szerződése", ha szerencséd van pont azt, ami kell neked, ha nem, akkor ráb_sztál. Szerintem sajnos nagyon sokan ráb_sznak, ezért kell egy adott dologgal több dokit kipróbálni.
 • _V_ #24 2020. július 15. 22:31

  25
  @Távoli ködbe merengő izé: Én máshogy csinálom, előre informálódok a neten és nem várom meg, hogy mondják, én kérem. :)
 • _V_ 2020. július 15. 22:38

  26
  Esetemben is tudtam, hogy nem akarok tablettásat szedni(pl. Estrofem vagy Estrimax), mert azok a májban átalakulva nem fejtenek ki sem arra jó hatást, sem nem fejtenek ki rendeset a testre. Kezdésnek ezért Divigélt kértem és majd később Neofollinra akarok váltani. :) Tájékozódni kell rengeteget. Én már kívülről fùjom mi van egy teljes vérképen. Én szoktam kérni még hozzá ezt-azt is. Prolaktin, progeszteron, bilirubin, GOT, stb... Ebben nincs semmi titok, szóval miért ne írjam le ? :)
 • Távoli ködbe merengő izé #25 2020. július 15. 22:41

  27
  @Árpi: Tapasztalatom szerint a dokik nem nagyon értékelik ezt. Nekem is volt már pár bajom, hiába próbáltam előre készülni, latin szavakat betanulni, korvára nem szeretik. Emlékszem volt egyszer egy fiatal, kis morcos doki nuni, előre átnéztem, utánaolvastam dolgoknak, gondoltam jól bevágódok nála, hátha, na azt a megvetést, szigorú, lenéző tekinetet soha nem felejtem el. Pár perc alatt leromboltam az összes képzeletbeli tüzes szikrát.
 • _V_ #27 2020. július 15. 22:47

  28
  @Távoli ködbe merengő izé: Na nem mondom én sem láttam még olyat, amelyik örült neki. rotfl De ki kell erölködni. Vagy dokit váltani. :/
 • Távoli ködbe merengő izé #26 2020. július 15. 22:58

  29
  @Árpi: Uhh vazze, öregapám nem szedett ennyi félét. Nem próbáltad simán csak az amfetamint? Nem hiszem, hogy roszabb hatása lenne ezeknél. Na mindegy, megyek, mert sok volt mára az infóból és az alkoholból. Jócca mindenkinek
 • _V_ #29 2020. július 15. 23:05

  30
  @Távoli ködbe merengő izé: Csak kettőt szedek. Androcur és Divi. :) Jó éjt !
 • _V_ #29 2020. július 15. 23:15

  31
  @Távoli ködbe merengő izé: Ha pedig amfetaminhoz nyúlnék, akkor már szerintem inkább pentobarbitált szereznék valahonnan. Vagy nembutált, ha még kapni valahol. ;)
 • _V_ #29 2020. július 16. 21:44

  32
  @Távoli ködbe merengő izé: De amúgy lassan bevezetek még Utrogestant is. És igen, azt úgy kell beadni... wink rotfl xd De kell a progesteron, mert anélkül kúposak lesznek a mellek. :|
 • _V_ 2020. július 16. 21:49

  33
  Ja meg csökkenti a rák kockázatát. :)
 • kléni #33 2020. július 19. 15:03

  34
  @Árpi: Eccer nincs kedved a melltartókról írni valamit? Miért jött, miért maradt, mit ér vagy mint ront. Manapság mindenki szidja, és azt tartják csak a férfiak elnyomó eszköze, pedig én totál leszarom van-e rajtuk melltartó, és nem tudom elképzelni hogy nem lehet másképp megoldani megfelelően minden bajukat.
 • _V_ #34 2020. július 19. 15:35

  35
  @kléni: Nincs nagyon sok tapasztalatom még e téren. :/ Meg kicsit más helyzetben vagyok, hiszen nekem alapból nagyon érzékenyek a gyors növekedés miatt jelenleg. A futás gyakorlatilag kizárva még melltartóval is. De úgy amúgy annyit tudok mondani, hogy a merevítősek borzalmasak. Kényelmetlenek, ha nem húzod épp ki magad máris nyom, stb... De a sport melltartók sokkal jobbak. Azok kényelmesek és kellenek is. :) Persze nyilván egy D kosaras mellnél már nem működik ez így. Tapacsosat még nem próbáltam, de majd szeretnék. Bár szerintem minden, ami máshova húzza-nyomja, az zavaró lehet. :|
 • _V_ 2020. július 19. 15:37

  36
  Szóval a konklúzió: Kell a melltartó. :) Nyilván nem 0-24-ben, de kell, ha valami erős/gyors mozgást végez valaki. Meg na, nyilván nem akarja senki, hogy a cicijét bámulják pólón keresztül is mindenhol. :)
 • kléni #36 2020. július 19. 16:08

  37
  @Árpi: De miért bámulnák meg? Aki annyira seggfej, hogy mindenhol a nők mellét nézné, és nincs tekintettel a másikra, mindenben csak a dugást látja, az most ezt teszi, most is seggfej, ha nem lenne rajta melltartó akkor is ezt tenné. Akit meg eddig is képes volt a kolléganőire munka miatt emberként tekinteni, az ezután se a mellbimbót bámulná. Minek azt nézni? Van neki barátnője, majd hancúroznak az ágyukban. Manapság amúgy is ciki ha lekezelnek egy nőt, meg hát álljon ki magáért. Ha kényelmetlen a melltartó, és semmi más nincs, ne mondják már nekem hogy fegyvert tartanak a fejéhez, és semmi mást nem tud tenni, köteles kínok közt élni. Ne hordjon melltartót, tökre elfogadható manapság már ez. Én már láttam vagy 10 féle alternatív melltartót, nyakba akasztható, más anyagú, akármi, ha a funkció miatt mégis kell nekik de kényelmetlen, egy kicsit innovatívnak kéne lenni, megoldani a kényelmetlenséget vagy másképp eltakarni az intim helyet.
 • kléni #35 2020. július 19. 16:10

  38
  @Árpi: Ja én amúgy nem tapasztalat miatt kértem tőled, hanem hátha forrásokat jobban felismered, és pl. történetet tudsz keresni. :D Az jól megy. Mert sokan mondják, hogy csak a férfiak nyomására kezdték el használni, mert ugye a fűző is már csak a nők rabszolgásítására volt való. És hogy ma is még csak a férfiak miatt kell kizárólag hordainuk, na pfff. Miközben nekem meg azt mondják, amelyik férfi a fanszőrzetét nem borotválja, az nem mehet el a picsába. rotfl
 • _V_ #37 2020. július 19. 16:23

  39
  @kléni: Hát nem tudom. Erről egy teljeskörű vélemény kutatást kellene csinálni. De egyébként igen, vannak alternatívák, meg új dolgok.

  De, hogy a férfiak nyomására használná minden nő, azt kétlem. Vagyis... Nem tudom. Fene tudja. >< Olvasni meg nem olvastam erről még, eszebe sem jutott. :/ Ezért is mondtam a saját szempontomból, hiszen mást nem tudok mondani.
 • Távoli ködbe merengő izé #37 2020. július 19. 21:50

  40
  @kléni: a melltartó oké, de hogy bugyit miért hordanak.. főleg szoknya alá.. soha nem fogom megérteni :(
 • kléni #40 2020. július 19. 22:58

  41
 • Távoli ködbe merengő izé #41 2020. július 20. 07:06

  42
  @kléni: Vicceltem, nem kell komolyan venni... Szerintem a nők nem kényszerből hordják a melltartót, hanem mert egy megszokott ruhadarab és megszólják azt, akin nincsen.
  Mindenki azon van, hogy teteszen a másik nemnek, ez ad valamiféle önbizalmat, csak van aki bevállalósabb, van aki kevésbé.
  A munkahelyi bámulással kapcsolatban, 30 éves tapasztalat, hogy egyáltalán nem zavarja, ha olyan nézi, aki neki is tetszik. De ha véletlenül olyan, aki nem és ezt nem nem fogja fel elég hamar, akkor jönnek a bajok, a zaklatási ügyek, stb.
  Hidd el, rengeteg történetet tudnék mesélni, nagyon megdöbbentőeket is.. Senki sem szent.
  Valójában ez egy természetes dolog, minden nő akar tetszeni a férfiaknak, az a dolga, a férfié pedig hogy értékelje.
  Aki csak a párjának él, tökéletesen boldog vele, az észre vehető kerülni fogja a feltűnő öltözködést.
  Szerintem nem túl bonyolult dolgok ezek, csak manapság túl van spirázva. Az emberek imádják a balhét, hogy folyton beszélni lehessen valamiről, mindent megtesznek ezért. Kapásból tudnék mondani 5 olyan csaj ismerőst, akinek az élete, hogy ő legyen a középpontban, a cickók mindig elől, miniszoknya és ha valami szerencsétlen bedől, akkor világgá kürtöli, hogy xy rászállt, mit képzel, ő nem olyan és porig alázza az illetőt.
  Na ez ami elítélendő és a férfiban is, ha elsőre nem fogadja el az elutasítást, hanem pszicho módon fut a csaj után.
 • _V_ #42 2020. július 20. 07:31

  43
 • Távoli ködbe merengő izé #43 2020. július 20. 07:51

  44

  @Árpi:
 • _V_ #44 2020. július 20. 08:35

  45
 • audrey november 23. 01:08

  46
  Nagy koszonet a posztert! Mindig erdeklodve olvasom az ilyeneket! :)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!