Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
 Ez egy teológiai okoskodás a pokol mibenlétéről, semmi több.

A jelenlegi keresztény hitvilágban három hely lehetséges ahol a lelkek lakoznak.
1 - Mennyország
2 - A föld
3 - A pokol
A kérdés az, hogy meg lehet-e állapítani, hogy épp hol tartózkodunk mi? Ez általában az embereket nem érdekli, de akik ebben hisznek azoknak lehet fontos ez az információ, lehet meg vannak tévesztve.
Először vegyük fel az átjárhatósági relációkat.

1 - A mennyországból lefelé a földre lehet jutni. (1 Mózes 6. ) Itt a mennyországban lakó lelkek egy része megkívánta a szép földi nőket, és leszálltak a földre, hogy majd "dejólesznekik"! Nem lett. (Egyáltalán hogy gondolták ezt? Ez kb. olyan mintha az agrár mérnök megkívánná a disznócsordát, és onnantól velük élne hisz mindennap ingyen moslék és még a szex ellen sem tiltakoznak, de hát mi abban a jó? - Érthetetlen, de hát ez történt!)

2 - A mennyországba el is lehet jutni a földről. (1 Mózes 5. ) Énokh aki "istennel járt" annyi jót tett akkoriban, hogy a jutalma az volt, hogy Isten magához vette. (A pontos értelmezése homályos, vagyis lehet meghalt és erre értették, de lehet tényszerűen a mennyekbe juttatta jutalomként, mert jó volt. De tudjuk, hogy Ádám óta mindenki bűnös, akkor ő mivel érdemelte ki, a korai jutalmat? Vagy van egy kiskapu, amit ő kihasznált? Mert több emberről nem igazán tudunk, hogy feljutott volna innen a földről. )

3 - A földről a pokolba lehet jutni. (Prédikátor 9/5,10) Ahol arról írnak, hogy minden ember a pokolba jut a bűnei miatt (eredendő Ádámi bűn miatt. )

4 - A pokolból a földre lehet jutni. (János ev. 11/38) Persze ehhez azt az analógiát kell követnünk, hogy mindenki a pokolra jut lásd 3. pont. , ez is egyszeri esetnek tűnik.

Egyetlen út nem lehetséges, mennyországból közvetlenül a pokolba és onnan vissza jutni.
Közvetlen kapcsolat nem lehetséges a két hely között.

Nos térjünk rá, hogy mi a pokol meghatározása: nem a szó szerinti SEOL (sírgödör) szóról, hanem arról ami az átlagos keresztény fejében van. A pokolt egy olyan hely, ahol a bűnök miatt az ember különböző szenvedéseken megy át. (A "na ebből majd tanul" itt nem érvényesül, mert egyesek szerint örökké tart a szenvedés - milyen beteg elme szüleménye ez? Nyilván rémisztgetésre és fenyegetésre és a jónép regulázására találták ki) Ráadásul ellentmond annak a ténynek, hogy a bűn zsoldja a halál. Ezért itt felmerül két kérdés :
1 - akkor mi értelme van az örök szenvedésnek, ha nem engedik tanulni belőle?
2 - Isten szeretet, akkor pedig miért is engedi az örökké kínzást? Szóval van itt egy kis logikai bukovári.
Na DE! Ha azt feltételezzük, hogy a pokol a különböző szenvedések helye, és meg akarjuk határozni hol vagyunk, akkor össze kell vetni a többi hellyel is, így meghatározható a hollétünk.

Nyilván rögtön kiderül, hogy nem lehetünk a mennyországban, hisz aki ott lakik, tiszta lelkű, jóindulatú, bűn még eszébe sem jut, nem tartalmazza az eredendő bűnt és permanens "Happy Day" van. Általánosságban nézve nem lehetünk ott, hisz nem ilyen az ember élete. (Csak gondoljunk arra, hogy öregszünk, és az bizony szenvedéssel jár)
A föld. Ez már neccesebb. Ugyanis mindenki azt gondolja, hogy itt a földön él, és ezen nincs vita. Viszont a földi lét annyira nem kecsegtető, (1 Mózes 3/16-) dolgozni kell, betegségek gyötörnek, háborúk vannak, mindennapi stressz, gyötrődés, és nincs mindennap "Happy Day".
A pokol. Kizárólag csak a szenvedésről szól, de mivel az ördögök ott jól érzik magukat (a hatalmuknál fogva) ez relatív. Tehát vannak ott olyan lelkek akiknek az nem akkora szenvedés, csak kicsi.
Viszont itt rögtön kitűnik valami - ha a pokollal vetjük össze, akkor nehéz különbséget találni a földi élettel. Talán az, hogy a földön kb. 80 évig szenved valaki, majd átjut a pokolba és ott meg örökké, de ezt az örökké-t hagyjuk is, mert sok mindennek ellentmond. Mind a földön, mind a pokolban látszólag vannak akik ki tudják használni a helyzetet, és minimalizálják a szenvedést, de a nagy többség bizony méretesen megszívja a létet mindkét helyen. Tehát ebből a szempontból nincs is különbség.
Gondoljunk csak a halálra, ha valaki a földön meghal akkor pokolra jut, de itt az eredeti fordítás a sírgödörre utal. Vagyis a halál az a teljes nihill, semmit nem lehet ott tenni. (Prédikátor 9/7)
Viszont ha létezik pokol, és ott meghal valaki, akkor szintén erre a semmi létre jut. Vagyis nincs tovább! Ebben is tökéletes egyezés van mindkét helyen. Talán ezt az ellentmondást és hasonlóságot feloldandó találták ki, hogy a pokolban örök lét van. Abszurd, igazságtalan és egyben beteges is. .. .
Tehát egy egyszerű megfigyelő részére nincs is különbség a két hely között.
Elképzelhető, hogy Shakespeare-nak igaza volt? Igen.
Térjünk arra ki, hogy vannak a földön démonok, ördögök, amiről tudunk. Pl. : Márk evangéliuma 5. fejezet.
De hogy kerültek ide? Netán feljöttek körülnézni? Hát nem! Emlékezzünk a cikk elején a földre szállt lelkekről, akik a földi létet irigyelték. (1. Mózes 6. ) - Továbbra is fenn vagyok akadva, hogy az embernél értelmesebb angyalok, hogy lehettek ennyire ostobák. .. .
Tehát nem a pokolból, hanem a mennyországból érkeztek az ördögök. Persze akkor még nem voltak azok, csak a földi nők miatt lettek azzá (Semmi rosszindulat, rossz döntést hoztak, már ez van, és igazából azért dühösek, mert számukra nincs még egy esély, ők véglegesen elpusztulnak)
Viszont itt a kérdés,hogy ha ők tették pokollá a földi létet, akkor maga a pokol nem is létezik ott ahol gondolják. Maga a földi lét lett a pokol a bukott angyalok hatására. Itt arra is ki lehetne térni, hogy az almát is egy bukott angyal ajánlotta Évának, valami nagyon nem stimmelt ott fent! Az előbb felsorolt negatívumok erre rá is világítanak.

Itt kell megemlítenem, hogy a Biblia szerint a bűn zsoldja a halál, és kész.
Amikor meghalsz vége a dalnak, cserébe minden bűnöd lenullázódott, az emlékek a régi életről elvesznek, és teljesen fehér lappal indulsz (egész jó hangzik egyesek részére) Prédikátor 9/1. Hogy miért fontos ez? Mert a biblia szerint lesz feltámadás az embereknek, kivéve az ördögöknek és démonoknak, ők eljátszottak mindent. De az emberek tiszta lappal rebootolnak. (Apostolok cselekedetei 11/16-18) Ekkor ez a pokol vagy pokoli élet fel lesz számolva, nem lesz többé ilyen.
A modern kultúránk is erre akar rávezetni. Szinte minden évben kirukkolnak valami világvége sztorival, akár filmben, akár meteorral riogatnak stb. De mindig happy end a vége. Vajon miért? Talán az ördögök akarnak visszarántani minket, és félrevezetni? Ez a gondolat nem állja meg a helyét, hisz a feltámadás nem érdem szerint lesz, hanem kegyelemből. Mindegy mit tettél kapsz még egy esélyt. Lehet ezekkel a témákkal foglalkozó filmek, könyvek, történetek csak reklámok? Ki tudja?

Értelmezések:
Mennyország - igazából nem tudjuk, hogy létezik, viszont van olyan hely ahol Isten van, és az angyalai lakhelye. Lehet ez az. Innen jöttek a földre szállt lelkek.

Pokol - A II. századi görög és zsidó filozófia szennyezte be a keresztény hitet, amellyel azt sugallták, hogy ott mindenki pörkölődik a bűneik miatt. Ráadásul át kell esni a tisztítótűzön is. Néhol Gyehennának említik, de az egy szemétégető volt Jeruzsálem közelében. Később ezt oda fejlesztették, hogy pénzért megváltást vehettél, hogy elkerüld a poklot. Micsoda korrupció. Ide illik ez a rész :
„A Katolikus Egyház tanítása állítja a kárhozat létét és örök voltát. Azok lelkei, akik halálos bűn állapotában halnak meg, a halál után azonnal a kárhozatba jutnak, ahol a kárhozat büntetéseit szenvedik, »az örök tüzet«. A kárhozat lényegi büntetése az Istentől való örök elszakadásban áll” (A Katolikus Egyház Katekizmusa. 1994, 216. oldal).
Az eredeti írásban a pokolt SEOL-nak írják, ami sírgödröt jelent. Ha eltemetnek ott már nem szenvedsz.

Isten - Nem azonos Jézussal. Van saját neve JHWH a biblia szerint. Ő a nagyfőnök. (Zsoltárok könyve 83. zsoltár) Mivel a szeretet istenének mondja magát, lehetetlen, hogy kínzókamrákat építsen a bűnösöknek.

Bűn - Mivel Ádám elcseszte mindenki életét egy kis Jonatán evéssel, bűnös lett, vagy tökéletlen,vagy célt tévesztett. Istentől leválasztotta magát, hogy Ő majd "jobban tudja a tutit!" Nos emiatt minden leszármazottja hibás lett. Mondhatjuk örököltük a hülyeséget tőle. Ezért senki nem tud már tökéletesen cselekedni, ergo mindenkit súlyt a bűn és annak zsoldja a halál.

Feltámadás - Jézus reklámfogása, amit JHWH nevében tett. Egy ígéret, hogy mindenki újrakezdheti az életét, persze bűnmentesen. Elméletileg mindegy mit tesz az ember, mert kegyelemdöntés, de ha jót cselekszünk lehet könnyebben döntenek felőlünk. JA és lesz még 1000 év is a feltámadás után, amelyben bizonyítani kell mindenkinek, hogy tényleg megjavult, szóval hajrá! Ha nem, akkor végleg kampec.

Utóirat - Senki vallási meggyőződését és hitbeli nézetét nem akarom megingatni ezzel az írással, csak logikusan végiggondolva elemeztem a pokol mibenlétét és érdekesnek találtam. Nincs teljesen kifejtve a téma, főleg a feltámadás és a "ki jut be?" részre tekintve. És tekintsétek el a néhol cinikus megnyilvánulásomat. Ez csak gondolatébresztőnek posztoltam. Rágódjatok és legyetek jók!

9 hozzászólás

 • ArkaChopa 2018. június 20. 11:13

  1
 • ratart 2018. június 20. 12:40

  2
  Stílusosan yougod xd
 • ratart 2018. június 20. 12:54

  3
  Egyébként érdekes a keresztény hitvilág és maga a Biblia is számomra. Jézus például férfi volt a Biblia és a kereszténység szerint is, aki Szűz Máriától született szűznemzéssel, amit az evangéliumok 300 évvel későbbi, hamisítási szándékkal készült összegereblyézett írások Újtestamentum néven említenek. Márpedig, ha létezik szűznemzés (partenogenezis) ami létezik, akkor az embereknél a születendő gyermeknek mindenféleképpen nő neműnek kell lenni, mivel a női petesejt csak X kromoszómát tartalmaz, míg a férfiak XY kromoszómával rendelkeznek. Tehát lehet, hogy József besegített, vagy Jézus lány volt. (Jessa)
  Ha már pedig Nő volt, akit ugye Isten Ádám oldalbordájából teremtett, ami feltételezhetően tartalmazott Y kromoszómát, akkor a lányok valójában fiúk?
  Szóval van még pár érdekes csavar a Bibliában, ami egyébként próbál a jóra tanítani satöbbi satöbbi...

  Nagyon tetszett a poszt. grat
 • Pinky the brain 2018. június 20. 14:39

  4
  te... hogy mi hogy lett azt lehet értelmezni, félreértelmezni, osztani és szorozni... de lényeg Jézussal kapcsolatban nem az, hogy született, hogy halt meg, feltámadt vagy nem... az üzenete a fontos... szeresd felebarátod, mint önmagad.. a többi az csak körítés..
 • ratart #4 2018. június 20. 14:42

  5
  @Pinky the brain: Nem kétséges ezért írtam a végére, hogy, "egyébként próbál a jóra tanítani" :D
 • peti.97 2018. június 20. 19:25

  6
  Arka erre csinálok 1 posztot :D
 • Tartalékreg_vész_esetére #3 2018. június 20. 22:29

  7
  @ratart: Számtalanszor bebizonyosodott, hogy a misztikus dolgoknak nagyon egyszerű a magyarázata.
  Adott esetben Józsi elment melózni, közben az asszony összekufircolt a szomszéd telken épülő társasház építésvezetőjével.
  Az asszonynak nem volt sok fantáziája, Józsi számonkérte, mi történt, passz, esküszöm én nem voltam senkivel.
  Józsi simán bevette.
  (Ugye a történelem ismétli önmagát, velem is megtörtént mindez, csak én nem vettem be.
  Mondtam neki vigyen, amit akar, 2 napra elhúzok, mire visszajövök ne legyen a házamban.
  Szó szerint vette, mire hazajöttem, még a csápos emelőt is lebontották a garázsból, csak nem volt idejük elszállítani...)
  Na mindegy.
  Aztán szegény Jézus felnőtt úgy, hogy teljesen bizonytalan volt ki az apja, ki nem, kissé meg is viselte a szellemét, bűvészetet tanult és próbálta felhívni vele magára a figyelmet. (vízen járás, stb.)
  Ahogy egyre népszerűbb lett a like- jaival, felfigyelt rá a helyi admin, nem volt ínyére, elhatározta ha törik, ha szakad, bannolni fogja.
  A haverok körében is mint mindig, akad legalább egy, aki pofán vigyorog, de a hátad mögött az irigységtől a vesztedet kívánja.
  Na ez is megtörtént, látványosan, majd a haverok, vagy a szülők úgy gondolták mégis máshova kellene temetni, nem szólnak senkinek, az éj leple alatt elszállították a testét.
  De hogy ebből hogyan alakult ki egy komplett vallás és létezik stabilan 2 ezer éve.... az rejtély.. :D

  Mielőtt valaki be akarna perelni, vagy vinnének a gulágra, csak viccültem!
  Vicc oldal, humor, stb. nem kell komolyan venni!
  Keresztény vagyok, hiszek, néhány havonta a templomba is benézek!

  Rohadt jó poszt volt Arka, tényleg le a kAlappAl ! like
 • ratart #7 2018. június 21. 08:06

  8
  @Tartalékreg_vész_esetére: ... és utána reboot-olt. rotfl
 • Sheldon #7 2018. június 21. 10:40

  9
  @Tartalékreg_vész_esetére: "felfigyelt rá a helyi admin" rotfl rotfl
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!