Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.

Története

A Type 90 közepes harckocsi fejlesztése 1976-ban kezdődött, hogy leváltsák az elavult Type 61-es és Type 74-es tankokat. 1980-ra el is készült kettő mintapéldány, melyek kezdetleges összetett páncéllal és 120 milliméteres japán ágyúkkal voltak ellátva, melyet a Japan Steel Works Limited gyártott.

Az ágyúk azonban nem voltak versenyképesek az akkori új orosz harckocsik, a T-72-ők páncélzatával szemben, ezért a japánok úgy döntöttek, hogy a méltán híres német Rheinmetall cégtől megvásárolják a 120 milliméteres löveg terveit és ők maguk gyártják azokat le.

Mivel a harckocsi páncélzata sem volt elégséges, így azt is továbbfejlesztették. A pontos szerkezete a mai napig titkos.

A továbbfejlesztett mintapéldány harckocsikból 1988-ig négy darab készült el, s végül 1990-ben elkezdték a tankok sorozatgyártását.

Szerkezete

Bár első ránézésre a Type 90 nagyon hasonlít a német Leopard 2A4-re, valójában egészen más. Tulajdonságait tekintve inkább az abramsre hasonlít.

A súlycsökkentés érdekében a harckocsi páncélzatát az oldalain egészen vékonyra tervezték. Csupán egy 35-40 mm-es légvédelmi ágyú lövedékét képes megállítani. Az elején viszont kivételesen erős volt a maga korában. Úgy tervezték, hogy képes legyen ellenállni a saját ágyúja lövedékének is, mely a kor legjobbja volt.

A lőszerrekeszeket a torony hátuljában helyezték el, amit úgy alakítottak ki, hogy ha találat éri, akkor kifelé robbanjon, úgy mint az abramsnek is.

Volt azonban valami, amiben a nyugati vetélytársainál is egyértelműen jobb volt; a felfüggesztése.

A Type 90-et egy egészen érdekes, hydropneumatikus felfüggesztéssel látták el, mely által a harckocsi képes minden irányba dönteni és emelni magát. Ez által majdnem mindig vízszintesen tudja tartani magát, vagy ha például szükség van rá, akár egy emelkedő mögül kinézve megnövelnie a lövegsüllyedését a harckocsi farának megemelésével.

Tűzvezető rendszere

Kifejlesztése óta a Type 90 tűzvezető rendszere jó néhány változtatáson esett át. A rendszer magában foglalja a lézeres távolságmérőt, egy ballisztikus számítógépet, egy továbbfejlesztett hőképalkotó rendszert, valamint kombinált, normál és éjjellátó üzemmódba kapcsolható érzékelőket, parancsnoki vezérlő egységet.

A rendszer tartalmaz továbbá egy automata célpontkövető rendszert is, amely segítségével mozgás közben is könnyen semlegesíthetőek az ellenséges célpontok (szárazföldi és légi célok egyaránt). E harckocsi esetében is alkalmazható (a kínai Type 99 harckocsikhoz hasonlóan) az úgynevezett "hunter-killer" művelet (vagyis miközben az irányzó célba veszi az ellenséget és tüzel, addig a parancsnok új célpontot kereshet és vehet célba).

A vezető három periszkóppal rendelkezik, amelyek közül a középső passzív periszkópra cserélhető. A parancsnoki állást egy kétsíkú, stabilizált, horizontálisan 180 fokban, vertikálisan -29 és +29 fok között forgatható periszkóppal látták el. Az irányzó a periszkóp mellett rendelkezik még egy lézeres távolságmérővel, valamint egy infravörös szenzorral is (emellett az irányzó és a parancsnok periszkópja is összeköttetésben áll a tűzvezető számítógéppel).

Érdekesség

A Type 90-nek van a világon az egyik leggyorsabb öntöltő berendezése, mely mindőssze 2 másodperc alatt képes újratölteni a 120 mm-es löveget. A berendezés olyan nagy, hogy a torony nagy részét az foglalja el.

A Type 90-ből 2010-ig 341 darabot gyártottak. Harcokban soha nem vettek részt.

Adatok

Gyártó: Mitsubishi Heavy Industries

Személyzet: 3 fő
-Vezető
-Lövegkezelő
-Parancsnok

Méret és tömegadatok

Hossza: 9,76 m (löveggel együtt)
Magassága: 2,34 m
Szélessége: 3,43 m

Súlya: 50,2 tonna

Páncélzata

Moduláris kerámia és fém kompozit ötvözete.

Becsült effektív páncélvastagsága kinetikus energiával pusztító lövedékekkel szemben (APFSDS): 550 mm

Becsült effektív páncélvastagsága kémiai lövedékekkel szemben (HEAT-FS): 850 mm

Magyarázat:

-APFSDS ="Armour-piercing fin-stabilized discarding sabot", azaz "leválóköpenyes szárnystabilizált páncéltörő lőszer".

-HEAT-FS ="high-explosive anti tank warhead with fin-stabilizer", azaz "nagy robbanóerejű anti-tank lövedék szárnystabilizátorral".

(Megj. : A HEAT lövedékeket egyébként a magyar nyelvben kumulatív lövedékeknek nevezzük. )

Fegyverzete

Elsődleges fegyverzet: 120 milliméteres Rheinmetall ágyú

Másodlagos fegyverzet:
-M2HB 12,7 mm-es géppuska
-Type 74 7,62 mm-es géppuska

Meghajtás

Motor: Mitsubishi 10ZG, 10 hengeres dízelmotor
Teljesítmény: 1500 le, melyet 2400 fordulat/perc mellett ad le.

Fajlagos teljesítmény: 30 le/tonna
Sebességváltó: Mitsubishi MT1500 automata váltó
Fokozatok száma: 4 előre, 2 hátra

Felfüggesztése: hybrid hydropneumatikus
Üzemanyagtank: 1100 L

Hatótáv: ~400 km
Sebessége: 70 km/ó előre, 42 km/ó hátra

Forrás: tanks-encyclopedia.com, wikipedia.en, weaponsystems.net, wikipedia.hu

19 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!