Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.

Két térkép összehasonlítása. Úgy érzem nem kell kommentátor mindenki emlékszik az állami történelematlaszok borzalmas képeire. Annyit mégis megemlítek, hogy annyi érdemi képességük nincs oktatási hivatalnak, hogy a régi képeket használjanak. Ami röviden: pontosabb és igényesebb. Csak erre szeretném felhívni a fegyelmet ebben a icike-picike posztban.

1. )
SZALAY–BARÓTI A MAGYAR NEMZET TÖRTÉNETE [1]

Rövid leírás: A mű első változatát Bodon József és a fiatalon elhunyt Szalay József készítette el 1879 és 1883 között. A Szalay halála után esedékessé vált második kiadás részére Baróti Lajos dolgozta át a köteteket. A második kiadás 1896–1897-ben jelent meg (Lampel Róbert [Wodianer Ferenc és Fiai] Császári és Királyi könyvkereskedése, Budapest).

2. )

Cartographia Tankönyvkiadó [2]

Rövid leírás:

3 hozzászólás

 • VAndreasz v1.0 2019. július 2. 12:56

  1
  Utólagosan hozzászólva a Hátsek Ignác-féle térkép sem pontos de lényegesen igényesebb mint a másik. Ugyanis már tudjuk hogy a mongol inváziós erők Halics térségében váltak szét három ágra, nem Kijevben. Ennek oka az, hogy miután IV. Béla magyar király lezáratta a Kárpátok hágóit a mai Vereckei-hágót pedig a nádori sereggel megerősítette. A mongolok a tavaszt kénytelenek voltak kivárni eközben gondolták ki és küldték ÉNY-i és DK-i irányba seregeket, hogy oldalt próbáljanak betörni.
 • Salax 2019. július 2. 22:16

  2
  A Szalay-Baróti-féle térkép jelentős hibája, hogy történelem ismerőknek készült, és mint ilyen kevésbé alkalmazható egy tankönyvben. Hiába igényesebb, és pontosabb munka.
 • VAndreasz v1.0 #2 2019. július 4. 09:43

  3
  @Salax: Még mindig ott a lehetőség, hogy egy egyszerűsített formáját alkalmazzák. Érdekes a jelmagyarázatot összehasonlítani. a Hátsek-térképen három míg a másikon nyolc van.
  A térkép abban a számomra kulturáltabb korban amiben készült hibátlanak számított. Kerestem a félújítót változatát (pl.: megszínesítettség stb.) de egyszerűen nem létezik ilyen.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!