Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.

A JSz-2 nehéz harckocsik haditechnológiai elődjei a KV-85 és a JSz-1 [D-5T 85mm] tankok voltak. A KV-85-ösök gyártását 1943 végén leállították a JSz-1-eseket pedig új fegyverrel kezdték ellátni 1944 elejétől. A 85-ös ágyuk légvédelmi lövegekből harckocsi ágyúkká fejlesztették. Elégségesnek bizonyultak a német tankokkal szemben, de rossz optikai rendszerük miatt gyakran célt tévesztettek a lövedékek.

A tapasztalatok azt mutatták JSz-1 erősebb lövegre volt szüksége a harcban ugyanakkor a löveggyártása akadozott. Tét megoldás közül kellet választaniuk ezek a 100 mm Bs-3 és a 122 mm A-19 löveg. A 100-asnak jobb volt a páncéltörő képessége és könnyebb volt, de a 122-es át tudta törni szemből a zsákmányolt Párduc harckocsit. A Párduc tankok német terminológia szerint közepes, míg az orosz szerint nehéz harckocsinak számított. Az utóbbit választották, ami hatékonyabban tudta támogatni a gyalogságot, elegendő nyersanyag állt rendelkezésre a löveg és a lőszer előállításához, sikeresebben tudta felvenni a harcot német nehéz páncélosokkal és páncélvadászokkal. Jellemző, hogy amíg a németek folyamatosan fejlesztették bevált lövegeiket és annak lövedékeit az szovjetek egyre nagyobb ágyukat pakoltak páncélosaikba.

A 122 mm-es lövegre először egykamrás csőszájféket helyeztek el megpróbálva lemásolni a német haditechnológiát. A csőszájfék lassítja a löveg hátrasiklását és így rövidebb lesz, annak útja hátrafele ugyanakkor kíméli a toronytestet, növeli az ágyú élettartamát ect. Történt, hogy fegyveres próba közben amiben a átütő képességet mutatták be felrobban ez az egykamrás típus és több katona mellet megsebesítette magát K. E. Vorosilov marsallt is. Mai szemmel visszatekintve abszurdnak tűnik, hogy egy ekkora löveget egykamrás löveg csőszájfékkel látták el. A német oldalon – amit folyamatosan másoltak – minden hosszú ágyúcsövet előírás szerűen elláttak kétkamrás csőszájfékkel. A német lövegeknek jellegzetes képet adott. Ez alól azok a páncélvadászok voltak kivételek, amiknek az ágyúja közel helyezkedett el a föld felszínéhez. Végül a bosszantó kellemetlenség miatt kétkamrás csőszájfékkel látták el a 122-mm-es lövegeket beteljesítve a „koppintást”.

A poszt készült Tim Bean-Will Fowler Szovjet harckocsik a II. világháborúban c. könyve alapján.

11 hozzászólás

 • _V_ 2019. december 1. 20:31

  1
  Nem rossz kis poszt. Egy-két kis gondom van csak vele. (Nem kukacoskodásból !) Pl. ezen a képen több adat is téves. A végsebessége 42 km/óra volt és a tömege 46,2 tonna. Illetve a méretadatok sem pontosak.#5 Továbbá érdemes lett volna még pár dolgot megemlíteni szerintem, mint a 122 mm-es löveg végleges nevét, azaz a D-25-T-t. Meg azt is, hogy mely lövegek keresztezéséből fejlesztették ki. Ha jól tudom lényegében egy M30-as howitzerrel meg egy U-11-es kísérleti löveggel "keresztezték" az 1937-es A-19-est(závárzat, stb)... Egyébként sosem fogom megérteni, hogy miért nem a 100 mm-es D-10/D-10S löveget választották... Sokkal jobb volt. Gyorsabb újratöltés, könnyebb gyártás, nagyobb átütés, gyorsabb és pontosabb lövedék, stb... :|
 • bishop #1 2019. december 1. 21:42

  2
  @Árpi: Azért nekem néha megalázóan jó vagy!!!! Azt se tudom miről beszélsz,de drukkolok neked,és el is hiszem amit mondasz,fenntartások nélkül! Nem sok téma van ami ennyire távol áll tőlem,de mindig sikerül elkápráztatnod.De erre már többször felhívtam a figyelmet. kalap grat
 • pepuccso 2019. december 1. 22:02

  3
  A poszt remek, de a helyesírás... szenvedés végigolvasni a sok igénytelen, egymásra hányt mondatot.

  Gúgel trenszlét?
 • _V_ #2 2019. december 1. 22:49

  4
  @bishop: Köszi ! :D :beer: Ez nagyon jól esik ! Bevallom, kis büszkeség öntötte el a szívemet, attól amit mondtál. Ez komolyan jól esett ! :beer: Ja, és ígérem jövőre ismét elkezdek posztolgatni ! Csak most kicsit sok a dolog. :D :beer:
 • _V_ #3 2019. december 1. 22:51

  5
  @pepuccso: Iiiiiiigen, az kicsit rossz, de emlékszem, hogy kezdetben én is vétettem sokat, szóval nem az által mérem a poszt minőségét(ami szerintem egészen jó, csak kis bővítést igényel). A helyesírás meg tapasztalattal javul. :)
 • yust 2019. december 2. 03:28

  6
  Azért egy dolog csak érdekelne ezek után... Hogy tulajdonképpen mi is az a csőszájfék... :O Mert szerintem ebből csak az tudhatja, aki már amúgy is tudta.
 • _V_ #6 2019. december 2. 14:36

  7
  @yust: Angol, de azért remélem érthető. :) (A lényeg 0:35-től.)
 • yust #7 2019. december 2. 15:26

  8
  @Árpi: Köszi! Erről a videóról a Jackie Brown jutott eszembe, amikor nőkkel reklámoztak fegyvereket. Értem én a koncepciót, de valahogy ha egy katona kinézetű férfi beszél fegyverekről, az hitelesebb... :)
 • VAndreasz v1.0 #1 2019. december 2. 15:40

  9
  @Árpi: Ezek az ismertető képek baromi jól néznek, ki de általában felületes és megközelítően pontos adatokat tartalmaznak pl. a légvédelmi géppuskát nem ábrázolták. Általánosítóan ismertető jellegűek röviden fogalmazva. A táblázatok azok, amik pontosak és egyszerűbbek sokkal, több adattal, rendszerezve. Ilyet nem találtam ezért a könyvből (poszt forrásából) másoltam be ide.

  Német tankokat és lövegeket ismerem jobban, az oroszokat csak űrméret alapján ezért a lövegekkel kapcsolatban csak a könyvre támaszkodtam. Rajtad kívül egy aktív tag sem ismeri az orosz lövegeket.

  Ezen én is elgondolkoztam mért nem egy kisebb löveget raktak bele vagy választották szét két típusra – löveg alapján - a tankot. Arra jutottam, hogy a 122est épület- és bunkerrombolóként is alkalmazni akarták ugyanakkor nem akartak a későbbiekben tovább lépni egy még nagyobb harckocsi ágyura. Ez a löveg nagyon gyorsan felmelegedett, ha folyamatosan tüzelt – ezt tartom a legnagyobb hibájának.
 • _V_ #8 2019. december 2. 15:58

  10
  @yust: Egyet kell értenem. :D Amúgy le is írhattam volna egészen röviden, de gondoltam jobb, ha így látod is, hiszen mégiscsak jobb, átláthatóbb így. :)
 • _V_ #9 2019. december 3. 23:16

  11
  @VAndreasz v1.0: Igen, én is arra gondoltam, hogy bunkerek miatt maradt a 122-es. Hmmm, érdekes.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!