Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
1914. május 11-én történt egy kis pity-puty Balatonfűzfő és Balatonkenese között. Egy teljes vonat, sínnel, talpfákkal együtt a Balatonba csúszdázott egy hatalmas földcsuszamlás következtében.

1914. május 11-én egy sajnálatos esemény zavarta meg a vonatközlekedést a Balaton partján. Balatonkenese és Balatonfűzfő között közvetlenül a löszfal alatt haladt a vasút. Bár a szakemberek akácfák beültetésével próbálták elejét venni a löszfal megcsúszásának, bekövetkezett a szerencsétlenség. A déli órákban erre haladó 1112. számú gyorsvonatot elsöpörte a bezúduló földtömeg, bele a Balatonba. Személyi sérülés ugyan nem történt de a vasúttársaság súlyos anyagi kárt szenvedett. A helyreállítás során a vasúti pályát néhány méterrel beljebb építették fel, bár később több falcsúszás is történt melyek megrongálták a vasútvonalat. A végleges megoldást az 1950-es átépítés jelentette. A földcsuszamlás nem csak ezen a szakaszon jelentett veszélyt a vonatokra. Ma is problémát jelent a Balatonaligánál lévő 80-100 m magas löszfal, melyen napjainkig is halad a sín. Az alagútból kiérve a fővárosból érkező itt láthatja meg először a Balatont, de nem akármilyen panoráma ez. Amióta vasút fut a magaslaton, 11 alkalommal fordult elő komolyabb megcsúszás, legutóbb 1998. május 9-én, amikor 20,000 tonna föld omlott a vasúti pályára, szerencsére komolyabb következmény nélkül. Azóta védőfalat is építettek, de a Budapesti Műszaki Egyetem Építőanyag és Mérnökgeológiai Tanszéke által készített jelentés szerint a 343-350. számú szelvényeknél -ami még az eredeti állapotában van- bármikor bekövetkezhet egy megcsúszás, még a vasút jelenléte nélkül is.

Források

Képek: Fortepan, Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum / Történeti Fényképek Gyűjteménye, Magyar Földtani és Geofizikai Intézet

Szöveg: balatonivasut.mindenkilapja.hu, archive.li

14 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!