Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.

Bizonyára mindenki életében vannak gyerekkori legendák, amelyek fiatalon óriási dolognak számítottak, az évek teltével talán kissé megfakultak, de mégis örökre megmaradnak.

Számomra ezek a Mad Max filmek, amelyeket akkoriban VHS kazettán megszámlálhatatlan sokszor néztünk végig, míg a szalag megnyúlott, a narrátor hangja eltorzult és a minőség teljesen szétbomlott.

Az örök és megrendíthetetlen misztikum, egy 70'-es években született srác számára nagy valószínűséggel a:

Ford Falcon XB GT Pursuit Special

Az eredeti autó egy 1973 novemberi gyártású, fehér színű, 5,8 -as, 300 lóerős ausztrál Ford Falcon XB GT, amit a film kedvéért teljesen átépítettek, a front rész pl. egy korabeli Falcon XC Concorde klón.

A motorra rá lett építve egy látványos Weiland kompresszor amelyet az első részben egy ki-be kapcsolható villanymotor hajt, de semmi szerepet nem játszott a motor működésében.

A második részben már fix meghajtással rendelkezett, a felvételekhez targoncával emelték a felvételekhez, hogy igazán látványosnak tűnjön a beindítása.

Az eredeti, de már átépített, még fehér színű Interceptor:

Az első film viszonylag alacsony (350e dolláros) költégvetése miatt, a benne szerplő járműveket a forgatást követően, némi népszerűsítés után megpróbálták értékesíteni, ezt a kocsit is, (7500 AUD), leszerelték az összes "extrát", a kompresszor, a kipufogócsöveket (amelyből oldalanként csak kettő volt valódi) de nem sikerült, senkinek sem kellett, így maradt a filmkészítők közvetlen tulajdonában. Megszerezte Murray Smith, aki a film fő autószerelője volt.

Időközben a film befutott és a második részhez visszavásárolták, újabb módosításokkal, ami az eltellt időhöz jobban illett, pl. másik Weilan kompresszorral, matt fekete színnel és karcolásokkal, rozsdáva és a hátsó részt szétbombázva kapott két nagy extra üzemanyag tankot is, 150L kapacítással.

Időközben legyártottak egy másolatot is, amely a film keményebb részeiben szerepelt és a végén egy robbantást követően megsemmisült. ( ez egy 1974-es, eredetileg sárga színű Fairmont Coupe volt) bár egy rajongó ezt követően még a replica-t is megmentette. ..

A másidik rész végén a kocsit leselejtezték, ismét a stáb egyik tagja vitte haza, majd éveken keresztül egy bontóban állt.

A kocsit késöbb egy Bob Fursenko nevű rajongó találta meg, aki időt és pénzt nem kímélve restaurálta, ebben az állapotban van jelenleg is.

Megvásárolta az angliai Keswick -i "Csillagok autói múzeum", majd aztuán átkerült amerikába a "Dezer Car Museum"-ba, Floridába, észak-Miami -ba.

"Helyszűke" miatt a kocsit jelenleg árulják, pontos összeget nem tudni, de az ár állítólag 2-3M dollár között van.

Nos, szerény véleményem szerint csak ezért az egyetlen kocsiért érdemes volna a komplett műzeumot fenntartani, nem pedig még árulni is. ..

Kimondhatatlanul szomorú vagyok, emiatt, főleg, hogy benne van a pakliban, esetleg egy gazdag kontár veszi meg, aki hagyja majd elrohadni egy eldugott raktárban.

Én eljutottam az évtized első felében a múzeumba és átélhettem a katarzis élményt, amely sok ember életében egyáltalán nem következik be.

Amikor ott ülsz amelett, ami számodra mindig is maga volt a csúcs, az Isten, amire mindig is vágytál, hogy megérinthesd. . Mint Inhouse-nek az eredeti Darht Vader maszkja, vagy mint a Maru hegy a hindu és buddhista hívőknek, vagy akár Betlehem a keresztényeknek.

Ültem ott órákat egyedül, néztem a kocsit, tök egyedül, senki sem jött és végül átlépve a kordont, beleültem, mert nem számított, ha 2 évet is az Alcatraz-ba kerülök miatta. ..

Nem számított a borzasztóan gány átépítés, a hegeszetések minősége, a kopott, kiszakadt ülések, a monyák piros kompresszor gomb, a nem eredeti kormány, a telerakott csicsa, a filmehez nem köthető kiegészítők, semmi sem.

Ott ültem az eredeti autóban, az agyam bizsergett, a látás elhomályosult, megszúnt tér és idő létezni.

Utólag számolva 3.5 órát töltöttem odabent, ajánlom ezt az érzést bárkinek, akinek számít a gyerekkori legenda, tegye meg, ne gondolkodjon, legyen az bármely dolog, csernobil, stb. érezze át, mert új emberként fog onnan kijönni.

">

9 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!

Történelem még több