Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.

Története

1956-ban az orosz hadvezetés új elvárásokat állított egy nehéz harckocsi megalkotására. Mindenek előtt költséghatékonynak kellett lennie, Illetve a besorolásához képest könnyűnek (nem lehetett több 60 tonnánál). Továbbá mindenfajta vegyi és radioaktív védelemmel felszereltnek kellett lennie. Kettő leningrádi és egy cseljabinszki tervezőcsapat kezdett el dolgozni az új tank megtervezésén.

A legjobb terv a cseljabinszki fejlesztők által készített lett, mely társaságot P.P. Isakov mérnök vezetett. A harckocsi megépítésével nem is késlekedtek és alig egy év alatt el is készült egy darab. Ekkorra azonban a korábbi T-10 nehéz harckocsi már sorozatgyártás alatt állt, illetve nem sokkal később belátták, hogy a nehéz harckocsik ideje leáldozott és csak nyersanyagtemetőnek jók. Így a szovjet hadvezetés lemondta az Object 770 további fejlesztését és gyártását. Tehát abban, hogy nem állították hadrendbe, valószínűleg több minden is szerepet játszott, de a legnyomósabb okot egyértelműen a nehéz harckocsik feleslegessé válása jelentette. Bár itt érdemes megjegyezni, hogy a T-10-es tankot még egészen 1966-ig gyártották, tehát ez ellentmond az ötvenes években meghozott szovjet szabályzatoknak a harckocsik tömegét illetően.

Felépítése

A harckocsi tornyát úgy alakították ki a korábbi hibákból tanulva, hogy ne legyenek rajta lövedékcsapdák, amik úgymond "bevezetik" a lövedéket a harckocsi testébe. Ezzel egyébként a valaha épült legnehezebb orosz harckocsin, az IS-7-en tanultakat alkalmazták. Az előbbi volt ugyanis az első olyan szovjet tank, amelyen kiküszöböltek minden lehetséges lövedékcsapdát. A tornyán tehát ennek a tanknak a vonásai köszönnek vissza.

A harckocsi alsó része viszont inkább a T-10 alvázára hasonlít. Bár ezen már nem több irányba döntött a felső páncéllemez, mivel rájöttek, hogy az oldalról kicsit nagyobb szögben beérkező lövedékek az ilyen módon szögelt frontpáncélzaton könnyebben áthatolnak. Tehát míg szemből hatásosabb, addig kicsit oldalról meglőve már nagyobb hátrány, mint előny.

A tank magasságát is próbálták alacsonyabbra szabdi amennyire csak lehetett. Figyelembe kellett azonban venniük a személyzet kényelmi szükségleteit is. Rossz testhelyzetben ugyanis a teljesítőképesség nagyban megrövidül illetve romlik. (Megj. : részben ennek volt köszönhető a második világháborúban a német tankok magas ölés/halál aránya. Ugyanis a német fejlesztők már akkor is úgy alakították ki a harckocsikat, mint a tigrist vagy a párducot, hogy a személyzet kényelmét semmiben se korlátozza, s ez jelentős előnynek bizonyult. )

A tank lövege egy igen méretes darab lett. Pontosan 130 milliméteres űrméretű volt és öntöltő. A tűzgyorsasága körülbelül percenként 5-7 lövés volt. Ehhez párosult egy TPD-2C jelű kezdetleges távolságmérő eszköz, mellyel nagyjából 50-100 méteres pontossággal lehetett felmérni a célpont távolságát. Ez mellett természetesen helyet kaptak még további eszközök is, mint az automata tűzoltórendszer, a külső-belső rádió, vagy az éjjellátó. (Igen, éjjellátó 1956-ban ! Sőt, a németek már 1939-ben alkalmaztak éjjellátó eszközt. )

Az Object 770 erejét egy DTS-10 típusú dízel üzemű, V hengerelrendezésű motor szolgáltatta. A legnagyobb teljesítményét, azaz 1000 lóerőt, 2500-as percenkénti fordulat mellett adta le. A váltómű hidromechanikus volt, amely nagyszerű teljesítményátadást tett lehetővé. A harckocsi tesztelői szerint az addigi legfinomabb és legjobban kezelhető orosz harckocsi volt.

Az egyetlen legyártott darabot jelenleg a kubinkai tank múzeumban lehet megtekinteni.

Adatok

Személyzet: 4 fő
Gyártás éve: 1957
Gyártás helye: Cseljabinszki traktorgyár

Méret és tömegadatok

Hossza löveggel: 11333 mm
Szélessége: 3400 mm
Magassága: 2420 mm
Hasmagassága: 430mm
Súlya: 55 tonna

Páncélzat és fegyverzet

Páncélzat

(Vastagság és a döntési érték fokban)

Felső frontpáncél: 138 mm (60°)
Alsó frontpáncél: 187 mm (42°)
Toronyfront: 260 mm (30°)

Fegyverzet

Elsődleges fegyverzet: 130 milliméteres M-65 öntöltő ágyú.
Lövedékjavadalmazás: 37 db

Másodlagos fegyverzet: 14,5 milliméteres KPVT géppuska.
Lövedékjavadalmazás: 250 db

Meghajtás

Motor: DST-10, V10-es, turbófeltöltős dízel üzemű motor.
Teljesítmény: 1000 le (735 kW)
Váltómű: hidromechanikus, bolygóműves váltó
Végsebesség: 55 km/óra
Hatótáv: 300 km

Forrás: survincity.com, russianarmor.wikia.com.

5 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!