Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
Népük a délről érkező ősszamojédok és a szibériai őslakos népek keveredéséből alakult ki, kb. az i. sz. 1. évezredben. Mindössze a 19. századtól vannak róluk írásos adatok.

A hantikkal és komikkal is ekkor kerültek szorosabb kapcsolatba. Erre az időre a nyenyecek fő foglalkozása a rénszarvastartás lett. Réncsordáikkal a tavasz beálltával egészen a tengerig vándoroltak a szúnyogok elől, majd a nyár végén újra visszaköltöztek délre. Hatásukra alakult ki a nagy csordás rénszarvastartás a komiknál és obi-ugoroknál is.
Már a 11. században érintkezésbe léptek az oroszokkal. 1651-től már az oroszok adófizetői közé tartoztak. Több oroszellenes felkelésre is sor került a 17.-19. század folyamán. Ezek közül a legjelentősebb, a Vavlo Nyenyang által vezetett 1830-as lázadás, melynek során a nyenyecek megtagadták az adófizetést, a nagygazdák rénszarvascsordáit pedig elhajtották. Bár 1839-ben sikerült a felkelést elfojtani, 1841-ben azonban ismét meg kellett küzdeniük a nyenyec és a hozzájuk csatlakozott osztják seregekkel. Ekkor mintegy 400 fős csapat vette ostrom alá Oborszk városát. Próbálkozásukat leverték, a küzdelemben résztvevőket elfogták és kényszermunkára ítélték. Az utolsó nagy ellenállási kísérlet 1856-ban volt, de ez is sikertelennek bizonyult.
A nyenyeceknek a 17-19. század során sikerült jelentős területeket elhódítaniuk az enyecektől és az őket támogató nganaszanoktól. A 19. század közepére betörtek a Jenyiszej jobb partjára is, eredeti lakóhelyükről észak felé szorítva a nganaszanokat és enyeceket.

4 hozzászólás

 • Timotei 2013. december 29. 20:35

  1
  Szivesen eltöltenék náluk egy évet.
 • Stig 2013. december 29. 22:09

  2
  Lassan én is kezdem irigyelni az ilyen népeket, nincs náluk adó, nem baszogatja őket a főnökük, nem kell társadalmi faszságoknak megfelelniük.
  Egyedül a természet erői akivel meg kell vívniuk a harcot és az életben maradás ami a céljuk, de ezt leszámítva szerintem nyugisabb és egyértelműbb az életük mint a minénk :(
 • kisokka 2013. december 30. 04:48

  3
  #21 Tehát, ha randizni akarom hívni ezt a kis hölgyet, akkor minimum egy mamutot kell puszta kézzel elejtenem, ugye? Az még tavaly megvolt, erre kaptam egy APEH-os ellenőrt, hát köszi...
 • ra tata 2018. június 3. 12:17

  4
  Nem ismerem az idevágó statisztikát, de az infarktus, agyvérzés, kóros elhizás náluk nagyon ritka lehet. Viszont a "piros" bögre és az étkezési szokások alapján itt a vegetáriánusok nem húznák sokáig.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!