Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
2015 novemberében egy felejthetetlen dolog történt a virginiai Military Aviation Museum-ban.

Hans Meyer, az egykori Luftwaffe ász pilóta sétált be akkor a múzeumba, hogy egy régi baráttjával találkozhasson, egy Bf 109-es vadászgéppel.

A múzeum dolgozói miután megtudták, hogy ki is ő, természetesen megengedték, hogy beleüljön a repülőbe.

Hans kétségtelenül élvezte ezt a lehetőséget, s miután egy kicsit időzőtt a pilótafülkében, kiszállt, végigment a repülőgép mellett, megsimogatta és kicsit viccelődve azt mondta a múzeum dolgozóinak: "most rá kell festenetek egy zöld szívet, az én régi századom jelét".

Élete

Hans Meyer 1927-ben született, és Brandenburgban nőtt fel. Fiatal kora óta érdeklődött a légi közlekedés iránt, így 14 éves korában Hans csatlakozott a Flieger-HJ-hoz és megtanult repülni a Schneider SG-38 (Flying Glider) repülőgépen. 16 éves korában megszerezte a "Glider Pilot Proficiency Badge" "C" szintjét, és egy évvel később 1944-ben jelentkezett a Luftwaffe-be, hogy harci pilóta legyen. Miután Hans elvégezte Werneuchenben a Messerschmitt Bf 109-es pilóta képzését, átkerült a Jagdgeschwader 54 "Grünherz" ("Zöldszív") századhoz, és a keleti frontra küldték.

A keleti égen aztán öt légi győzelmet aratott és ezzel "ász" pilóta lett. Ő volt az egyik utolsó német pilóta, aki orosz gépet lőtt le. 1945 végén a háború utolsó napjaiban egy Yak-9-es géppel repülő orosz pilótával harcolt, mely küzdelemből végül ő került ki győztesen.

Hans a háború után amerikába költözött.

Érdekesség

Hans Meyer a háborúban átéltekről könyvet írt a "One soldier from the other side“, azaz "Egy katona a másik oldalról" címmel.

33 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!