Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
Ma 79 éve, kitört a második világháború.
“Jelentések szerint támadás történt a lengyel határ túloldalán, Sziléziában található Gleiwitz rádióállomása ellen. A német hírügynökség jelenti, hogy a támadásra ma este nyolc óra körül került sor, amikor a lengyelek erőszakkal behatoltak a stúdióba, és lengyel nyelvű közleményt kezdtek sugározni. A jelentések szerint a lengyelekre tüzet nyitó német rendőrség negyedórán belül felülkerekedett a támadókon. A lengyelek közül többen életüket vesztették, a pontos számok azonban még nem ismertek. ” - Tudósította 1939. augusztus. 31-én este a BBC.

Azóta megtudtuk, hogy mind ez csak megrendezett volt a németek által.

A híres fotó.
Ha Lengyelország lerohanásáról van szó, hajlamosak ezzel a képpel illusztrálni a német csapatok lengyel határátlépését. Valójában a fotó nem szeptember 1-jén készült, hanem két héttel később 14-én és nem a német-lengyel határon, hanem Danzig szabad város határán Kolibkinél, kimondottan propaganda célra.

1939. szeptember 1-jén kezdődött el a németek által ’Fall Weiss’-nak nevezett hadművelet, azaz Lengyelország lerohanása. A történelem ezt az inváziót tartja a második világháború európai kezdetének.

Adolf Hitler szemléli a hadseregét.

A Molotov-Ribbentrop paktum megkötése után egy héttel kezdődött a hadművelet, s bő egy hónap múlva, október 6. -án fejeződött be. A korszerűbb és tapasztalt német haderő letarolta a kevésbé korszerű lengyel csapatokat. A lengyelek utolsó törekvései a német offenzíva lelassítása érdekében kártyavárként dőltek össze, mikor kelet felől betört a Vörös Hadsereg. Németország és a Szovjetunió felosztották maguk közt Lengyelországot.

Pusztítás lengyelországban.

A hadjárat körül több tévhit is kering, mint például az, hogy a lengyel haderő a lovassággal szállt szembe a német tankok ellen. Ezt a tévhitet főleg a német propagandának köszönhetjük. Emellett azt is lehet hallani, hogy a németek könnyedén, szinte ellenállás nélkül rohanták le a lengyeleket. Tény, hihetetlenül rövid idő alatt fejezték be a hadjáratot, mindemellett azonban a német haderő járműveinek 40%-a megsemmisült. Ne felejtsük el, hogy a Spanyolországban gyűjtött tapasztalatot sok pilótájuk, és lengyel PZL P.11-ek és PZL.23-asok ellen kellett repülniük, mégis, járművek tekintetében hatalmas veszteségeket szenvedtek. A híres Messerschmittek E típusa harcolt a lengyel hadjáratban, amit viszont veszteségek nélkül fejeztek be. Arányaiban ez viszont nagy veszteség és viszonylag hosszú idő, mivel például Franciaország lerohanásához alig kellett 1-1,5 héttel több (május 10. – június 25. ), azonban ott nagyjából kiegyenlítettek voltak az erőviszonyok, hiszen az angolok már a franciák segítségére siettek, nem úgy a lengyeleknél…

Fontos megjegyezni a magyar vonatkozást is, hiszen erre kiváltképpen büszkék lehetünk. Akkori miniszterelnökünk, Gr. Teleki Pál több tízezer lengyel menekültet fogadott be, majd segített nekik továbbjutni semleges országokba. Tette mindezt annak ellenére, hogy a németek visszajuttatták a Felvidéket és Kárpátalját magyar fennhatóság alá. Lengyelország szövetségesei (Anglia, Franciaország, Románia) nem tartották be ígéreteiket, ehelyett Magyarország sietett régi „barátja” segítségére, pusztán becsületbeli okok miatt.

Magyar és lengyel katonák találkozása.

A második világháború ez után még 6 évig folyt a Föld legkülönbözőbb tájain. Kezdetben javarészt a tengelyhatalmak győzedelmeskedtek a csatákban, majd 1942-ben mind a kelet-európai, mind a csendes-óceáni, mind az afrikai fronton a szövetségesek törtek előre, és végül a tengelyhatalmak teljes vereséget szenvedtek.

Az európai, ázsiai és afrikai földrészen vívott harcokban közel hetven nemzet vett részt, ennek következtében több mint 73 millióan vesztették életüket, beleértve a megölt civileket és az elesett katonákat is. A háború kitöréséhez nagyban hozzájárult az első világháború után, a Párizs környéki békeszerződésekkel (versailles-i békeszerződés; trianoni békeszerződés; saint-germaini békeszerződés; sévres-i békeszerződés) kialakított világpolitikai helyzet.

A második világháború végül 1945. szeptember 2. -án fejeződött be Japán kapitulációjával.

Angolok ünneplik a világháború végét.

A világháborút a hadviselő felek többsége számára ténylegesen lezáró párizsi békét 1947-ben kötötték meg. Európa térképét átrajzolták, a Szovjetunió jelentős területeket szerzett. Lengyelország határait nyugatabbra tolták, és cserébe német területekkel kárpótolták az országot. A háború után megromlott a két korábbi szövetséges, a Szovjetunió és az Amerikai Egyesült Államok viszonya, és egy új világméretű konfliktus, a hidegháború korszaka kezdődött el.

Emlékezzünk meg ma minden olyan honfitársunkra, és testvérünkre, akik a második világháborúban veszítették életüket miközben a haza és a mi szabadságunkért küzdöttek.

Forrás: honvédelem.hu, wikipédia.hu, balrad.hu, wtinfo.hu.

18 hozzászólás

 • adamik 2018. szeptember 1. 20:09

  1
  ennyi olvasmány után volt merszed két képet kitenni?? :D
 • _V_ #1 2018. szeptember 1. 20:19

  2
  @adamik: Ez egy megemlékezős poszt. Egy rövid összefoglaló.
 • syn7h37ic 2018. szeptember 1. 20:47

  3
  Nem ez volt a legvéresebb, csak a legutolsó különösen véres.
  Tatárjárás, Csing si huan ti háborús mészárlásai, Harmincéves háború, Csingek(Mandzsu) hatalomra kerülése, Napóleon, Amerikai indiánok kiirtása....
  De az európai pestisjárvány is 25 millió áldozatot szedett.
 • _V_ #3 2018. szeptember 1. 20:54

  4
  @syn7h37ic: Ja oké, ha neked 73+ millió halott nem a legvéresebb, akkor oké...
 • _V_ #3 2018. szeptember 1. 20:55

  5
  @syn7h37ic: Ha kitettem volna 48 olyan képet, amin emberek százai fekszenek darabokban, akkor is ezt írtad volna ? Volt olyan, nem is kevés, de inkább nem tettem be most ilyen képeket...
 • syn7h37ic #4 2018. szeptember 1. 21:09

  6
  @nagyarpi0011: A Sárga császár közel 100 millió embert öletett meg, válogatás nélkül komplett családokat, akik nem fogadtak feltétlen hűséget. A Tatárjárás oly mértékben megtizedelte az akkori népességet, mintha a Második VH-ban 300 Millió embert halt volna meg.
  A véres képeket ismerem, egy ember halála is sok. Csak sajnos olyan képek vannak "közforgalomban" ahol a német mészárlások vannak kiteregetve. De ha kicsit mélyebbre ásunk, pl. a drezdai terror, ahol a mai napig nincs tisztázva a tényleges áldozatok száma, ami valahol 100-150.000 körül lehet, amit a szövetségesek követtek el. Sajnos a a második VH nagyon egyoldalúan van kommunikálva az emberek felé, borzasztó sok gaztettet követett el mindegyik fél a háború alatt, de valahogy a győztesek elfelejtettek a mai napig egy halk bocsánatkérést is kinyögni magukból azok felé, akik ártatlanul az ő kezüktől haltak meg. :
  Kiel, Neumünster, Stralsund, Bremerhaven, Emden, Wilhelmshaven, Hamburg, Neubrandenburg, Neustrelitz, Prenzlau, Bremen, Hannover, Rheine, Osnabrück, Hildesheim, Braunschweig, Berlin, Potsdam, Odera melletti Frankfurt, Bocholt, Münster, Kleve, Wesel, Dortmund, Hamm, Soest, Krefeld, Mönchengladbach, Düsseldorf, Aachen, Düren, Bonn, Köln, Siegen, Koblenz, Trier, Bingen, Bad Kreuznach, Mainz, Worms, Kaiserslautern, Pirmasens, Karlsruhe, Pforzheim, Stuttgart, Freiburg, Friedrichshafen, Ulm, München, Augsburg, Straubing, Heilbronn, Nürnberg, Ingolstadt, Bayreuth, Mannheim, Ludwigshafen, Darmstadt, Offenbach, Hanau, Majna melletti Frankfurt, Schweinfurt, Würzburg, Gießen, Kassel, Nordhausen, Merseburg, Lipcse, Chemnitz, Eilenburg, Halberstadt, Magdeburg, Gelsenkirchen, Oberhausen, Witten, Duisburg, Hagen, Wuppertal, Solingen, Neuß, Remscheid, Brilon és Aschaffenburg.
  Többé-kevésbé ezeket porig bombázták a szövetségesek. És ebben nincsenek benne a szovjetek által bombázott városok
 • pepuccso 2018. szeptember 1. 21:23

  7
  2002-ben valakik azt állították: Szaddámnak tömegpusztító fegyverei vannak, aztán szarrá bombázták Irakot az olajért ....öööö...bocsánat, a demokráciáért, annak elterjesztéséért...öööö...és azóta is béke, rend és nyugalom van arrafelé, nem lopták szét a legértékesebb múzeumokat előre megrendelt listák alapján, ja DE és Afganisztánban is sikerült békét varázsolni... viszont a kefebajszú mázoló remek tanítója volt a maiaknak :D
 • _V_ #6 2018. szeptember 1. 21:46

  8
  @syn7h37ic: A 100 millió embert öletett meg dolgot nem bizonyítják biztosan jegyzetek. Mármint azt, hogy 100 millió halott volt. Ugyan ez a helyzet az indiánokkal... Az biztos, hogy sokat megöltek. Sajnos.

  A továbbiakkal pedig hidd el, hogy tisztában vagyok... A drezdai bombázásról már éppen tervben is van egy poszt... Én aztán nem állok hozzá egyoldalúan. Ugyan olyan szar gané volt az összes fél...

  Ezt a posztot megemlékezés gyanánt csináltam. Nem kell belekötni, főleg, hogy nincs is mibe, hiszen az emberiség történelmének legtöbb halálos áldozatával járó konfliktisaként tartják számon.
 • _V_ #7 2018. szeptember 1. 21:51

  9
  @pepuccso: Hogy jön ez ide ?
 • pepuccso #9 2018. szeptember 1. 22:32

  10
  @nagyarpi0011: csak úgy eszembe jutott...
 • _V_ #10 2018. szeptember 1. 22:45

  11
  @pepuccso: Én sem szeretem az amcsaikat nyugi, de ez a posz nem ennek a helye.
 • syn7h37ic #8 2018. szeptember 1. 23:29

  12
  @nagyarpi0011: Nem kötekednének szántam, a drezdai posztot pedig várom, az biztos tanulságos lesz mindenkinek. Pl. nekem február 13. sosem volt Vanentájn déj, hanem Drezda... A II. világháború pedig hivatalosan a mai nappal kezdődött, de ha úgy vesszük, csak eddig volt béke az első világháborútól, mert az ottani lezárás egy olyan végeredményt hozott, ami elkerülhetetlenné tette a második VH-t. És, ha belekalkuláljuk az első VH-t is, akkor bizony a legnagyobb háború volt a kettő együtt. Mert szerintem nem lehet különválasztani a kettőt egymástól. Mert a látszólagos béke alatt is amit műveltek pl. a szovjetek Ukrajnában, az megint csak megérne egy külön posztot.
 • _V_ #12 2018. szeptember 1. 23:56

  13
  @syn7h37ic: Egyszer olvastam, hogy már valószínűleg az oroszok is nagyban készültek egy háború elkezdésére. Ezt sokminden alátámasztja. Neked mi a véleményed erről ?
 • laci42 #6 2018. szeptember 2. 08:13

  14
  @syn7h37ic: És hozzá lehet tenni a magyar városok bombázását is. 1944. június 2. Szolnok, Debrecen, Miskolc, Szeged az anyaországból. Nagyvárad, Kolozsvár, Piski Jelenleg Erdélyben vannak. A magyar vasutat megbénították a csomópontok megsemmisítésével az amerikai gépek.
 • _V_ #14 2018. szeptember 2. 11:52

  15
  @laci42: Budapest és deprecen bombázásáról már posztoltam is.
 • syn7h37ic #13 2018. szeptember 2. 13:18

  16
  @nagyarpi0011: Csak vélemény, de mikor a lengyeleket lerohanták a németek, azonnal bevonultak a ruszkik is a másik oldalon. Ha úgy vesszük, Lengyelország akkor megszűnt létezni. És ezt nem lehetett csak úgy megcsinálni, bőven készültek erre a szovjetek is. És ami még ijesztőbb, hogy a szovjet megszállt területekről szöktek át a lengyel lakosok, mert még mindig jobb volt a német megszállás, mint a szovjet.
 • Optionalsix 2018. szeptember 2. 19:44

  17
  Azért ezt nézzétek meg....
 • jk88 2018. szeptember 2. 20:15

  18
  Értelmetlen háború volt, főleg úgy, hogy a végcélját sem sikerült elérni. A karvalytőke befolyása nagyobb, mint ezelőtt bármikor, és az elborult agyukból kipattant idiótaságot, a kommunizmust sem sikerült gyökeresen kiirtani. Pedig mennyivel jobban alakulhatott volna, ha akkoriban Angliát épp nem egy alkoholista szenilis vén fasz vezeti.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!