Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.

Képválogatás a régi korok katonaéletéből azok képi megjelenéséről. A huszárokkal kapcsolatban kerestem illusztrációkat és ebből az anyagból posztolok most. A képek gyors átfutása némileg segít a korszakban való tájékozódásban. Megkönnyíti az oszmán-törökhöz, mamluk-török és balkániakhoz való viszonyítási képek fegyverzet és páncélzat összehasonlításában. Képek leírásában néhol meghagytam az angol, német, lengyel, latin szövegrészt.

Egy példa

A huszár legrégibb ismert ábrázolása 1500 körül készült magyar szablya hüvelyén.
(Magyar Nemzeti Múzeum. ) [Link]

Ezt a lelet a legkorábbi huszár ábrázolása. A viseletéből egyértelműen látható, hogy egy magyar lovas amit a lenti képekkel össze lehet hasonlítani. Egy nemzetnek tudnia kell megvédeni néprajzát, történelmi önképét így a régészeti leletanyagait, összegezve a kulturális életterét!

Definíció - Korai huszárok: magyar, székely, horvát lovasok; végvári lovasság és a székely-típusú lovasság törökös fegyverzettel. A felsorolt népek szám szerint nevük sorrendjében képviseltették magukat. A huszár lovasságot Hunyadi Mátyás király alakította ki apai örökségként H. János kormányzó katonai elméletei alapján. A huszár szó lerövidítése a húsz jobbágytelkes lovasságnak. Mátyás király 1481-ben írt latin levelében a fekete seregen belüli könnyűlovasságot huszároknak [hussarones] nevezi - „equites levis armaturae, quos hussarones appellamus”. Magyar fordításban: „könnyű fegyverzetű lovasok, akiket huszároknak nevezünk”. A levélből ugyanakkor megtudható, hogy magyar kifejezés [latinos alakja].

Ehhez a lovassághoz csatlakoztak úgymond 'balkáni elemek' amit a huszárok mellet kisegítő csapatokká szerveztek. A sajnálatosan a huszár fegyvernem a történelmi magyar lovasságból való kialakulását sokan tagadják és "balkáni lovasság" és "szerb könnyű lovasságként" eredeztetik. Sok történész nem tudta vagy nem akarta megvédeni. Amennyiben csak a fegyverzetet tekintjük eredeztető pontként és a viselettörténelmet mellet más szempontokat is elhagyunk, akkor "anatoliai" eredetűnek vélhetjük! Az esetleges viták elkerülése miatt megemlítem, hogy a szerbek törökök ellen könnyű gyalogsággal harcoltak amit modern kifejezéssel élve partizán-harcmódszerrel alkalmaztak az erdős hegyek között. A felszerelés szállítására is szamarat, öszvért használtak elsődlegesen. A ló kizárólag a vagyonosabb nemesség tartott, míg a magyar földön általában minden parasztnak volt egy lova amivel közlekedett. Magyar nyelvben a "paraszt módjára lovagol" kifejezés azt jelenti, hogy vki nyereg nélkül lovagol.

Kapcsolódó poszt: Magyar huszárok (könyv)

1 hozzászólás

  • [ törölt felhasználó ] 2018. június 20. 09:03

    1
    Gyerekkoromban ismertem egy nagyon idős bácsit, aki huszár volt, mindig sztorizgatott nekem erről a huszár világról. De kár, hogy akkor még nem volt semmiféle rögzítésre alkalmas eszköz, de jó lenne meghallgatni.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!