Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.

Története

Mivel a fegyver nagy titokban készült, így sem a tervezésének, sem a megépítésének pontos időpontjáról nincs feljegyzés.

A cél egy mesterséges tornádó gyártása volt, amivel elpusztíthatnák az ellenséges repülőgépeket. Az első teszteket a fegyverrel Hillersleben-ben végezték el, ahol egy 25 mm vastag fa deszkát 300 méteres távolságból széthasított. Bármilyen furcsa is, de ha azt vesszük, hogy mind ezt egy iszonyatos széllökés vitte véghez, akkor nyílván erősnek gondolhatjuk és hatásosnak, de valójában nem így volt, mert 300 méternél távolabb már erősen romlott a hatékonysága, így pedig a magasan szálló repülők ellen mit sem ért volna.

A különös fegyvert valamikor az Elbe folyó egyik hídjára telepítették, hogy védje az azt bombázni próbáló repülőgépekkel szemben. De persze ahogy arra számítani lehetett, egyetlen repülőgépet sem tudott lelőni.

Az ágyú további sorsáról nincsenek feljegyzések. Valószínűleg egy ellenséges bombatámadás megsemmisítette.

Működése

A működési elve igen érdekes volt, mivel nem úgy lőtte ki a levegőt, mint egy átlagos ágyú a lövedékeket, hanem kisebb pulzáló, és pontosan beállított "örvénykeltő" robbanásokkal keltett egy láthatatlan mini tornádót.

Az ágyú lövedékeinek hajtóanyaga és egyben a "lövedékének" anyaga hidrogén és oxigén sűrű keverékéből állt. Az eredmény egy elképesztően gyors és tűz forró láthatatlan lövedék volt, amely kis távolságon és szélcsend mellett nagyon hatásos lett volna, de mint, ahogy az fentebb is olvasható, a távolsággal együtt a hatékonysága rohamosan csökkent.

A különös fegyver nem nyűgözte le a német vezetést, így nem is gyártottak belőle többet.

Érdekesség

A tesztek elvégzése alatt a "lövedék" alap sűritményéhez nitrogén peroxidot adtak hozzá, mely barnára színezte a légörvényt, így láthatóvá téve azt.

Forrás: pictureshistory.blogspot.com, ww2f.com, allthatsinteresting.com

7 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!