Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
Így vallott az atombomba első tesztrobbantása után Robert Oppenheimer fizikus, a Manhattan-terv igazgatója.

Julius Robert Oppenheimer (New York, 1904. április 22. – Princeton, 1967. február 18. ) zsidó származású amerikai elméleti fizikus, a Manhattan terv igazgatójaként fontos szerepet játszott az első amerikai atombomba kifejlesztésében. Egyike azon fizikusoknak, akiket az „atombomba atyja”-ként emlegetnek.

Több, mint hetven éve vetettek be először „élesben” nukleáris fegyvert Hirosimában, Japánban. Az atombombáról készült 1965-ös dokumentumfilmben Robert Oppenheimer fizikus, az atombomba elkészítését célzó Manhattan-terv vezetője beszélt a „Trinity” fedőnevű nukleáris tesztrobbantás napjáról:

„Tudtuk, hogy a világ nem lesz ugyanolyan többé. Néhányan nevettek, néhányan sírtak, a legtöbben csöndben maradtak. Eszembe jutott egy sor a hindu Bhagavad-Gitából: Visnu meg akarja győzni a Herceget, hogy tegye a kötlességét, és hogy lenyűgözze, teljes fegyverzetben mondja neki: »Most én lettem a halál, a világok pusztítója«. Azt hiszem valamilyen formában mind ezt gondoltuk. ”

Külön érdekesség

Oppenheimert 1963-ban Enrico Fermi-díjjal tüntették ki. 1943-tól 1945-ig a Los Alamosban az atombombaprogram vezetője, majd 1946-tól 1952-ig az USA Atomenergia Bizottságának elnöke volt. Vezetésével 1945. július 16-án Új-Mexikóban felrobbantották az első atombombát. A Trinity (Szentháromság) fedőnevű kísérleti robbantás helye a Los Alamos közelében fekvő Alamogordo légibázis volt. Nem messze a robbanás helyszínétől állt a néhai George McDonald elhagyott farmja, adva annak lehetőségét, hogy megfigyeljék, milyen hatással lehet a robbanás az épületekre. De a farmot a robbanás magjából kiáramló hőhullám teljesen megsemmisítette. A robbanás hatásainak megfigyelésére különböző mérőműszereket telepítettek. Mérték például a radioaktív sugárzást, hőmérsékletet, légnyomást. Oppenheimer egy bunkerben (Baker bunker)kialakított irányító központból figyelte az eseményeket.

A kormány nem volt hálás. A sikeres próbák után – méltatlanul – támadások érték, kommunistának kiáltották ki, megalázott és mellőzött emberként halt meg.

12 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!