Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.

Kritikai megjegyzés:

1. ) A Kazár Kaganátus a magyar "honfoglalás" [második bejövetel] idejére rég megszűnt belháborújában és mag-területét az alánok foglalták el és így része lett az Alán Kaganátusnak.

2. ) A "Bolgár Birodalom" egy fiktív államnév, történelmi műszó. Sem politikai, sem kulturálisan nem folytatása a Római Birodalomnak - szemben a Bizánci Birodalommal ami igen -, és nem gyarmatokkal rendelkező világhatalom/világbirodalom. A dunai bolgár állam pontos történelmi megnevezése a [Dunai] Bolgár Fejedelemség. Kiegészítő tartalom: birodalom = impérium.

3. ) A Bolgár Fejedelemség kiterjedt a Duna és a Maros mentén a Kárpát térségre a szerkesztett térkép nagyjából behatárolja ezt a részt. Az úgymond "erdélyi bolgárok" krónikás források "blackii" és "black" néven említik. A fejedelemség egy külső részét képezte ami a magyarokkal szembeni harcok kudarca után levált, függetlenedett. Majd a Magyar Fejedelemség részévé vált.

4. ) "Orosz-szlávkok"! Sajnos még mindig érződik az szovjet-orosz kultur-marxista sajátos történelmi stilus. Ugyanis az orosz történelemből egyszerűen megpróbálták kitörölni a varégokat a vörös-akadémisták. Az mai oroszok etnikailag és kulturálisan kettős főgyökerűek: varég és keleti-szláv. A Kijevi-Russ' egy varég alapítású és vezetésű állami ami szövetségese volt a Magyar Fejedelemségnek.

5. ) A burtasz népet nehezen lehet történelmileg megfogalmazni, körülhatárolni. Kétséges a mordvinokkal való azonosításuk is. Mért is lett feltüntetve?

6. ) A Pannónia Hercegség nagyjából Észak-Dunántúlt részét tette ki.

7. ) A (dunai) bolgár támadás erős fikció. Nem volt abban a katonai helyzetben, hogy felvegye a harcot a magyarokkal akik korábban legyőzték őket.

! 8. ) Az egész térkép az ún. bolgár-besenyő támadás elméletre vezeti vissza a magyar "honfoglalást" ami történelmileg nem állja meg a helyét. Amennyiben feltétlenül elfogadjuk ezt a teóriát úgy a magyaroknak észak-nyugati irányba a Sandomierzi-alföld és a Visztula-Bug folyók közti részre kellet volna vándorolniuk és ott az államukat újraszervezniük. És jelentős meghódított magyar néprésznek kellett volna "fél-szabad jogkörű" katonanépként (előcsatározok, határvédők stb. ) szolgálniuk a Besenyő-Kangar Kaganátusban. Ami szintén nem történt meg.

9. ) Az említett két állam nem volt abban a helyzetben, hogy támadjon. A besenyők k. éptelenség, hogy kiheverje az az eseményt amikor az menekülő úzok beletorlódtak, beékelődtek a volgai államukba (Volgai Besenyő Kaganátus). Ami nem egy katonai akció volt hanem egy kényszeres invázió.

10. ) A térképen látható pontvonal és pontozott zóna éghajlati övet határát jelöli ami nincs feltüntetve.

Ha valakinek van kérdése a poszttal kapcsolatban időm szerint szívesen válaszolok rá. (egy kivétel: pushup legyél szíves NE írj!)

16 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!