Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.

1943. november. 7-én William E. Roach hadnagy a 358. repülőszázadon belül a 355. harccsoport 8. repülős rajának az első és harmadik B-17-es bombázóját kísérte az addigi harmadik bevetésén a 42-22490-es sorozatszámú P-47F-2-RA (bevecevén "Ágnes") gépével. Az idő viharos volt, Roach alig látott valamit, idővel dezorientáltság lett úrrá rajta, és már csak az előtte haladó vezetőjét tudta követni, aki az üzemanyagellátás hiányában kénytelen volt kényszerleszállást végrehajtani. Ezt Roach végignézte, és hamarosan ő is kénytelen volt kényszerleszállást végrehajtani ebből az okból kifolyólag. Roach egy megfelelő mezőt keresett, ahol finoman letette gépet, nem tudván, hogy mi vár rá odalent. Szerencsétlenségére a német erők már figyelemmel követték a rajt és tárt karokkal várták a leszálló Roach hadnagyot. Természetesen azonnal elfogták és a Stalag Luft I-es hadifogoly börtönbe zárták, ahol a háború végéig raboskodott. Gépe, a "Razorback" géptörzsű P-47F-e az első a Luftwaffe által elfogott P-47-es volt. A repülőt a németek elszállították, hogy tanulmányozzhassák, majd átfestették és használatba is vették. Az Ágnes névre keresztelt P-47-es sorsáról sajnos nincs további feljegyzés. Ezen kívül csak egy P-47-est sikerült a németeknek zsákmányolniuk (egyes források hármat említenek, de erre semilyen biznyíték nincs), mely a 42-75971-as sorozatszámú P-47D volt. Ezt a gépet 1944. május. 29-én Lloyd Hathcock hadnagy vezette egy olaszországi bevetés során, amikor valamilyen műszaki meghibásodás miatt kénytelen volt kényszerleszállást végrehajtani. Hathcock hadnagyot elfogták és a Stalag Luft III, majd a Stalag Luft IV-be szállították, ahol a háború végéig raboskodott. Gépét ugyancsak elszállították a németek, hogy megvizsgálhassák és a "Zirkus Rosarius"-nak nevezett zsákmányolt gépekből álló raj tagjává tették, illetve Rechlin közelében tesztrepüléseket is végrehajtottak vele. Később aztán 1944.oktober.12-én az előrenyomuló amerikai csapatok megtalálták a gépet göttingennél, és ismét birtokba vették azt, valamint átnevezték "Ruthless Ruthie"-re.

Forrás:

-Colonel John D. - American Warlpanes of WWII (p-141).
americanairmuseum.com, ww2aircraft.net, warbirdsresourcegroup.org, bundesarchiv.

11 hozzászólás

 • _V_ 2019. április 10. 18:44

  1
  +érdekesség: a tévhit miszerint a sárgarépa nagy mértékben javítja a látást a második világháborúból ered, amikor angol tudósok egy csoportja (ki más ?) közzétette tanulmányait a sárgarépa látásra gyakorolt hatásáról. Ezt természetesen az angol hadvezetés rögvest felterjesztette az összes angol pilótának, akik nyomban elkezdtek nagy mennyiségben sárgarépát fogyasztani. Természetesen a szóbeszéd hamar eljutott a többi nemzethez is, melynek igen komoly következményei lettek. A német pilótáknál odáig fajult a dolog, hogy naponta átlagosan több, mint fél kilogramm sárgarépát ettek meg. De a szovjetek sem hagyták ki ezt a nagyszerű lehetőséget, hogy macskákat megszégyenítő éjjeli látásra tegyenek szert. Az orosz pilóták és katonák is rengeteg sárgarépát ettek és Sztálin még azt is parancsba adta, hogy a többi konyhanövény helyett csak sárgarépát lehet termeszteni, hogy megfelelő ellátásban részesülhessen az orosz hadsereg.
 • bishop #1 2019. április 10. 18:59

  2
  @nagyarpi0011: Miket tudsz te! Esküszöm néha megdöbbentesz a tudásoddal. Ha csak a kommentjeidet olvasná az ember akkor meg lenne győződve hogy hogy is mondjam........ De aztán felépülsz,vagy nem tudom mi történik veled és ledöbbentesz jó értelemben. grat!
 • _V_ #2 2019. április 10. 19:12

  3
  @bishop: Örülök, hogy ilyennek látsz ! :D Köszönöm szépen ! :beer:
 • _V_ #4 2019. április 10. 21:18

  4
  @Ethical Hacker: Régen nagyon felosztottam, azt soknak éreztem. Csökkenteni próbáltam rajta, most meg túl kevés. Ilyen az én formám... rotfl De észben tartom !
 • kléni #5 2019. április 10. 21:23

  5
  @nagyarpi0011:
  Találkozik a róka meg a farkas az erdőben.
  - Te farkas, verjük meg a nyulat!
  - Na és miért?
  - Ha van rajta sapka, akkor azért, ha nincs, akkor meg azért!
  Így is tesznek, jól elverik a nyulat. Egy hét múlva megint találkoznak.
  - Te farkas, verjük már meg megint a nyulat!
  - Na és most miért?
  - Kérünk tőle cigarettát. Ha füstszűrőset ad, akkor azért, ha füstszűrő nélkülit, akkor meg azért.
  Így is tesznek, megkeresik a nyulat és eléállnak.
  - Te nyúl, aggyál már egy cigit nekünk.
  - Na és milyet kértek, füstszűrőset, vagy füstszűrő nélkülit?
  - Hmm... Nézd már farkas... ezen már megint nincs sapka!
 • _V_ #6 2019. április 10. 21:36

  6
 • Sheldon 2019. április 11. 07:56

  7
  grat zsir :beer:
 • _V_ #8 2019. április 11. 08:02

  8
 • Salax #1 2019. április 11. 13:52

  9
  @nagyarpi0011: ++ érdekesség, hogy később bebizonyosodott, hogy a répa nem javítja a látást. Az A-vitamin hiánya, viszont szemromlást, farkasvakságot okoz. A répa gazdag A-vitaminban, így megelőzheti a vitaminhiány okozta látáscsökkenést, de nem javítja a már meglévő látást.
  Ellentétben a fekete áfonyával, aminek mirtillin nevű hatóanyaga javíthatja a szem érhálózatának rugalmasságát, így több oxigént kapnak a látóideg végződések, és valóban élesítheti az éjszakai látást.
 • _V_ #10 2019. április 11. 14:19

  10
  @Salax: Ja igen, ezt elfelejtettem hozzáírni. Köszi a kiegészítést meg a +infót az áfonyáról ! :beer: Amúgy olvastam még valami olyasmit is, hogy a húsokban is van valami, aminek a nem fogyasztása rossz éjjeli látást okoz. Sőt, állítólag sok vegetáriánus, aki nem pótolta ezt, szinte egyáltalán nem látott sötétben. Meg ennek valami köze van ahhoz is, hogy a ragadozók általában jobban látnak éjjel.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!